Labrīt

Mārtiņš Kazāks: Gada otrajā pusē cenu kāpums var sasniegt 3 - 4%

Labrīt

Aizvesto ardievas: Nezināma izsūtītā atvadu zīmīte

Okupācijas muzeja pārbūve tuvojas finišam

Pabeigts okupācijas upuru piemiņas memoriāls «Vēstures taktīla»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Viena no Rīgas vietām, kur 14. jūnijā īpaši godinās pirms 80 gadiem deportēto cilvēku piemiņu, būs jaunais memoriāls “Vēstures taktīla” pie Okupācijas muzeja. Izsūtīto vārdu tiešsaistes lasījumi sāksies pulksten 11.00, bet jau 10.45 tiešraidi no Okupācijas muzeja uzsāks raidījums “Kultūras rondo”.

Šis būs pirmais publiskais pasākums, kas notiks pie memoriāla “Vēstures taktīla”, kas ir jauns objekts muzeja kompleksā, ekspluatācijā pieņemts jūnija sākumā. Muzeja pārbūve kopumā tuvojas finišam, šobrīd aktīvi norit darbi iekštelpās, un kompleksa atklāšana plānota augusta sākumā.

Līdzās esošajai muzeja ēkai komplekss ietvers arī jauno piebūvi “Nākotnes nams”, kā arī jauno memoriālu, kas caur zīmīgiem simboliem atspoguļo gan mūsu tautas pārciesto traģēdiju, gan sīkstumu un spēku.

“Valsts nekustamo īpašumu” valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs skaidro, ka Strēlnieku laukumā joprojām noris intensīvs darbs pie Okupācijas muzeja kompleksa izbūves: “Šobrīd ir izbūvēti 95% no Okupācijas muzeja. Ekspluatācijā mēs jau esam nodevuši padomju okupācijas upuru memoriālu – piemiņas vietu.”

Memoriāls “Vēstures taktīla” ir monumentāla siena, kas tagad papildina muzeja ēkas kopskatu.

Katra sienas puse ir atšķirīga un caur zīmīgiem simboliem atspoguļo gan skaudros pagātnes notikumus, gan arī spēku tos pārvarēt.

“Šis piemineklis ir 18 metrus plats un 10 metrus augsts. Uz Strēlnieku laukuma pusi mēs redzam tradicionālo Latvijas segu, konkrēti šeit apdarē ir izmantots dreļļu segas raksts ar divu krāsu apdares elementiem. Izmantots sarkanais un gaiši pelēkais granīts. Pieminekļa centrā ir aprūsējoša vagona imitācija ar vidusdaļā centrētiem pakāpieniem, kas simbolizē tā laika sāpīgākos brīžus,” stāsta Griškevičs.

Pieminekli papildinās arī gaismas un audio elementi.

To radīšanā izmantos pilsētas dzīvās ikdienas skaņas, ko īpašas frekvenču retranslēšanas ierīces pārveidos vibrācijās, trokšņos un ritmos, kas simbolizēs nezināma un trauksmaina ceļa pieredzi. Šīs skaņas tādējādi būs arī kā dzīva saikne starp skaudro pagātni un šodienu.

Sienas otrās puses motīvs savukārt ir atsauce uz kādu īpašu Okupācijas muzeja eksponātu – kabatlakatiņu, ko ieslodzījuma vietā izšuva Mērija Stakle. Viņa bija deportāciju upuris, kas par pretpadomju propagandu nokļuva cietumā. Uz sava baltā kabatlakatiņa viņa savāca likteņa biedreņu parakstus, ko vēlāk izšuva ar krāsainiem diegiem no ieslodzīto drēbēm.

“Grēcinieku ielas pusē mēs redzam tā saucamo Raudu sienu. Vizuāli tas ir sarkans betons, kas, laikam ejot un laikapstākļu ietekmē apsūbēs. Bet tad, kad, piemēram, līs lietus, varēs redzēt, kā pa šīm dekoratīvajām šuvēm ūdens notek lejā. Savukārt vidus daļā ir Mērijas Stakles oriģinālā lakatiņa palielināta vizualizācija metālā.

Tur ir atspoguļoti represēto vārdi, to līdzgaitnieku vārdi, ar kuriem Mērija atradās cietumā.

Līdz ar to mēs arī redzam daudz krievvalodīgo vārdus, kas ir izšūti, jo šī traģēdija skāra ne tikai latviešus, bet daudzas citas tautas,” atklāj Griškevičs.

Abās pieminekļa pusēs varēs nolikt ziedus. Plānots, ka Strēlnieku laukuma pusē notiks lielāki publiski pasākumi, savukārt Grēcinieku ielas puse būs vairāk domāta individuālai atcerei un ziedu nolikšanai. Projekta autori ir mākslinieks Kristaps Ģelzis, arhitekte Ilze Miķelsone un sonologs Voldemārs Johansons.

Griškevičs norāda, ka jauns objekts kompleksā ir arī piebūve “Nākotnes nams”, kuras apdarē izmantotie Somijas granīta gaiši pelēkie toņi kontrastē ar vecās ēkas tumsnējo noskaņu:

“Mēs izpildām arhitekta Gunāra Birkerta ieceri.

Šajā tumšajā pusē fasāde tika saglabāta oriģinālajā krāsojumā, ar oriģināliem materiāliem, kas pēc arhitekta ieceres simbolizē tumšo pagātni. Tālāk jau nams pāriet gaišos toņos, tā ir pilnīgi jauna piebūve jeb “Nākotnes nams”, kas simbolizē tagadni, un Grēcinieku ielas pusē “Nākotnes nams” noslēdzas ar stikla fasādi, kā arī pašam namam ir stikla jumts, kas simbolizē apskaidroto nākotni. Tāda bija arhitekta iecere, kas tika apstiprināta un ko mēs arī izpildām. Un attiecīgi šīs fasādes Daugavas pusē mēs arī redzam sastādītus bērzus, kas simbolizē Latvijas tradicionālo ainavu.”

Atjaunoto un pārbūvēto Okupācijas muzeja kompleksu atklāt plānots augusta sākumā. Rudens pusē savukārt iecerēts atjaunot kompleksam līdzās esošo bruģa segumu un betona plāksnes. Līdz ar to Okupācijas muzejs būs ieguvis jaunas, mūsdienīgas telpas, represētie cilvēki un viņu tuvinieki jaunu piemiņas vietu, bet rīdzinieki un pilsētas viesi sakārtotu vidi Rīgas centrā.

Kopumā Latvijas Okupācijas muzeja pārbūvē un kompleksa izveidē ieguldīti gandrīz desmitarpus miljoni eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti