Kultūras ziņas

Sonoras Vaices balss Jelgavas pilī

Kultūras ziņas

Sākas Jaunā teātra festivāls "Homo Novus"

Vēsturisko modinātāju melodijas Salgalē

Ozolnieku novada Salgalē jauna kultūrvieta – Pulksteņu māja

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ozolnieku novada Salgalē apmeklētājiem durvis vērusi jauna kultūrvieta – Pulksteņu māja. To iekārtojis laikrāžu kolekcionārs Juris Zborovskis, ikvienam interesentam piedāvājot iepazīties ar savu iespaidīgo padomju laika modinātāju, sienas un dzegužpulksteņu kolekciju. Pulksteņu ir tik daudz, ka, mainoties gadalaikiem, mainīšoties arī ekspozīcija.

Salgales pagasta vasarnīcu rajonā īpaši izceļas viens pagalms. Kartupeļu vagu un gurķu dobju vietā tajā uzstādīta kabīne no vēsturiskas armijas mašīnas, bet nelielajā namiņā tikšķ un zvana 150 pagājušā gadsimta sienas un modinātājpulksteņi.

Neparastā nama saimnieks smej, ka tā esot tikai neliela daļa no kolekcijas.

“Tā kā es esmu fotokolekcionārs, man viņus ik pa laikam kāds atnesa. Ārā mest bija žēl, un tad viņi krājās, krājās, līdz sapratām, ka ir daudz. Tad parādījās namiņš, kurā tos varēja salikt, un man liekas, ka sanāca labi,” skaidro Juris Zborovskis

Panākt, lai visi pulksteņi darbotos, gan neesot vienkārši, jo atrast jaunas detaļas ir diezgan grūti. Nereti kolekcijā nonākot divi vienādi eksemplāri, un tad arī viens no tiem kļūst par rezerves daļu donoru. Saimnieks rāda arī ļoti īpašus eksemplārus, kā, piemēram, stacijas priekšnieka pulksteni, no kura tika kontrolēti visi stacijas ēkā esošie pulksteņi.

“Interesanti ir arī tanka pulksteņi, kuri ir gan tādi kā izņemti no tanka, gan tādi, kurus pēc tam likuši dārgajos korpusos un pārdevuši biezajam galam – direktoriem un citiem tādiem,” stāsta kolekcionārs.

Dažkārt azartiskajam kolekcionāram palīdz arī dēls, kurš nosmej, ka tēta aizraušanās ar pulksteņiem esot interesanta, bet viņš gan, visticamāk, ar kolekcionēšanu nenodarbošoties – tas vairs nav modē.

Par aizgājušo laiku liecina arī pagājušā gadsimta 70.-80. gadu stilā iekārtotā telpa, kur izstādīta pulksteņu kolekcija. Sajūtas pastiprina arī tas, ka ''Pulksteņu māja'' atrodas tehnoloģiju neskartā vietā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti