Dienas ziņas

NATO karavīri palīdz organizēt palīdzību Ukrainai

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Pēc rekonstrukcijas durvis ver Okupācijas muzejs

Oficiāli atklāta atjaunotā Okupācijas muzeja ekspozīcija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas Okupācijas muzeja atjaunotajā ēkā pēc vairākus gadus ilgušās rekonstrukcijas 30. maijā svinīgi atklāta atjaunotā ekspozīcija.

Atklājot ekspozīciju, Valsts prezidents Egils Levits uzsvēra, ka bez izpratnes par Latvijas okupāciju nevar izprast atgūtās neatkarības vērtību. Viņš arī norādīja, ka nepieciešams nepārtraukts valsts atbalsts vēstures pētniecībai, izglītībai un komunikācijai.

"Tieši ignorance pret vēsturi palielina sabiedrības un demokrātijas neaizsargātību pret ideoloģiskām manipulācijām.

Tāpēc valsts vēstures politikas atbildībā ir neļaut Latvijas iedzīvotājiem iekrist svētlaimīgas ignorances valgos," sacīja Levits.

Oficiāli atklās atjaunotā Okupācijas muzeja ekspozīciju
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Latvijas Okupācijas muzeja jaunās pastāvīgās ekspozīcijas plānošana sākusies vienlaikus ar Gunāra Birkerta projektētā Nākotnes nama iecerēm 2006. gadā. Šajā laikā ekspozīcijas sagatavošanā klāt nākušas jaunas vēstures atziņas un izvietojami materiāli, mūsdienīgi pasniegšanas veidi, pastāstīja Latvijas Okupācijas muzeja biedrības valdes priekšsēdis Valters Nollendorfs.

Ekspozīcijas dizaina pamatā ir muzeja ēkas autora Gunāra Birkerta tumsas un gaismas metafora. Tā veidota kā režģots tumsas labirints starp gaišajiem neatkarības posmiem.

Okupācijas varu noziegumi parādīti gan skaidrojošā, gan emocionāli uzrunājošā veidā ar daudzām laikmeta liecībām, eksponātiem un likteņstāstiem. 

No labirinta palīdz izkļūt gaismas pavediens: tautas pretošanās, izturība un ticība savas valsts nākotnei. Laika gaitā nav mainījies ekspozīcijas mērķis, bet klāt nākušas jaunas vēstures atziņas un eksponējami materiāli, kā arī radušās jaunas iespējas to pasniegt mūsdienīgos veidos.

Jaunā ekspozīcija aizņem 867 kvadrātmetrus, izvietota 106 īpaša dizaina vitrīnās, izmantotas 15 videoprojekcijas, 19 ekrāni ar liecībām un citu informāciju.

Ekspozīcijas tapšanā vairāk nekā divarpus gadu laikā ir ieguldīts milzu darbs – tūkstošiem stundu ir pavadīts runājot, skicējot, zīmējot, rasējot, veidojot ekspozīciju.

"Nekas šeit nav nejaušs, un es ceru, ka apmeklētāji novērtēs," komentēja muzeja direktore Solvita Vība.

Ekspozīcija izvietota trīs stāvos, un apmeklētāji ar to varēs iepazīties no 1. jūnija. Muzejā domāts arī par pašiem mazākajiem apmeklētājiem, kuriem ir iespēja sekot līdzi notikumiem lācēna Mika dzīvē. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti