Dienas notikumu apskats

EP meklē veidus, kā ierobežot noziedznieku pieeju šaujamieročiem

Dienas notikumu apskats

Kopbudžeta ieņēmumi gada pirmajā ceturksnī auguši straujāk par tēriņiem

Nojaukšanai paredzētās Krusta kazarmas varētu iekļaut aizsargājamo pieminekļu sarakstā

Nojaukšanai paredzētās Krusta kazarmas varētu iekļaut aizsargājamo pieminekļu sarakstā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pārbaudē secinot, ka ēku atjaunošana izmaksātu pārāk dārgi, Aizsardzības ministrija Krustabaznīcas ielā Čiekurkalnā iecerējusi nojaukt pirms vairāk nekā simt gadiem celtās Krusta kazarmas. Pret kazarmu iznīcināšanu asi iebilst Čiekurkalna attīstības biedrība. Arī Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā pauž, ka Krusta kazarmas saglabājamas kā vienots arhitektūras ansamblis. Pagaidām gan nav juridisku rīku nojaukšanas plānu apturēšanai.

Krusta kazarmu kompleksu ieskauj dubults, augsts dzeloņdrāšu žogs, jo teritorijā kopš deviņdesmitajiem gadiem izvietots Nacionālo bruņoto spēku štāba bataljons. Bet nojaucamo objektu sarakstā ir kādreizējā virsnieku dzīvokļu māja un pulka komandiera ēka, zirgu staļļi, hospitālis un barības glabātava.

Pagājušajā nedēļā Čiekurkalna attīstības biedrības vadītājs Kaspars Spunde uzzināja, ka tur sākta vienas ēkas demontāža: “Unikāls militārs objekts, faktiski vienīgais, kas ir saglabājies līdz mūsu dienām. Par nožēlu jāatzīst – to ko nepaguva izdarīt Padomju armija, nolēmusi izdarīt Aizsardzības ministrija.”

Kazarmu nojaukšanas plānus Aizsardzības ministrija bija iecerējusi īstenot jau vairāk nekā pirms gada. Arī Rīgas būvvalde aicinājusi objektu vai nu sakārtot, vai nojaukt, norāda ministrijā. Toreiz pēc Čiekurkalna attīstības biedrības iebildēm un kultūras pieminekļu sargu aicinājuma vēlreiz pētītas māju saglabāšanas iespējas.

Ēku atjaunošana izmaksātu septiņarpus miljonus eiro, bet vēl pusmiljons ik gadu būtu nepieciešams uzturēšanai. Tādēļ nolemts 18 būves nojaukt, saglabājot tikai vienu.

“Pretējā gadījumā situācija sanāk tāda, ka valsts aizsardzībai atvēlētais finansējums ir jānovada uz ēkām, kuru vēsturisko vērtību statuss ir apšaubāms. Un šie līdzekļi patiesībā netiktu ieguldīti valsts aizsardzības spēju stiprināšanai, un tas ir tas, kam ir uzticēts šis budžets,” norāda Aizsardzības ministrijas pārstāvis Kaspars Galkins.

Pret šādu interpretāciju gan iebilst Čiekurkalna attīstības biedrības vadītājs: “Nedrīkst pateikt – ko tad jūs vēlaties, lai saglabājam kultūras pieminekļus vai sargājam dzimteni. Ļoti spekulatīvi, un nekorekts salīdzinājums.”

Ministrija norāda, ka neviena institūcija pret ēku nojaukšanu nav iebildusi. Tikmēr Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā norāda, ka viss ēku komplekss būtu saglabājams.

“Pagaidām šis objekts nav valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā. Otrs, ka to iespējams apstiprināt kā jaunatklāto objektu, un tad uz to attiecas visa pastāvošā likumdošana,” skaidro inspekcijas Rīgas nodaļas vadītāja Mārīte Putniņa. Šonedēļ inspektori vēlreiz pārbaudīšot kazarmas.

Putniņa norāda, ka inspekcijas vadītāja izlemšanā būs tas, vai visam Krusta kazarmu kompleksam piešķirt valsts nozīmes kultūras pieminekļa statusu, tādējādi aizliedzot būves nojaukt. 

Jau ziņots, ka Čiekurkalna attīstības biedrība paudusi sašutumu un uztraukumu par sešu vēsturisku ēku likteni, kuras atrodas militārajā zonā Krustabaznīcas ielā Rīgā. Latvijas armijas skatījumā šīs ēkas lielākoties ir grausti, kuru atjaunošana nesaskan ar valsts aizsardzības interesēm. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti