Nākamnedēļ nosauks «Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027» titula ieguvēju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Konkursa "Eiropas kultūras galvaspilsēta 2027" fināla kārtā sacensība turpinās starp 3 Latvijas pilsētām – Daugavpili, Liepāju un Valmieru. Titula pretendentes šonedēļ klātienes vizītēs apmeklē Eiropas Komisijas žūrijas delegācija 4 ekspertu sastāvā, bet uzvarētāju paziņos 10. maijā, informēja Kultūras ministrijā.

Žūrijas komisijas eksperti Beatrise Garsija (Beatriz Garcia) no Spānijas, Hrvoje Laurenta (Hrvoje Laurenta) no Horvātijas un abi Latvijas eksperti – Diāna Čivle un Ģirts Majors, kā arī novērotāju statusā esošie Eiropas Komisijas un Kultūras ministrijas pārstāvji klātienes vizītēs Liepāju apmeklēs 3. maijā, Daugavpili ceturtdien – 5. maijā, savukārt Valmieru – 6. maijā.

Pēc reģionālo vizīšu noslēgšanās, nākamās nedēļas sākumā – 9. un 10. maijā – žūrijas komisija pilnā, 12 ekspertu sastāvā uzklausīs un iztaujās visu trīs pilsētu delegācijas. Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027. gadam Latvijā titula ieguvēja tiks paziņota mediju pasākumā, kas notiks 10. maija pēcpusdienā.

Daugavpils, Liepājas un Valmieras pieteikumi konkursa fināla kārtā tiek vērtēti šādās kritēriju kopās: ieguldījums ilgtermiņa stratēģijā, Eiropas dimensija, kultūras un mākslas saturs, izpildes spēja, sabiedrības iesaiste un pārvaldība.

Jau ziņots, ka pirmajā konkursa kārtā savus pieteikumus Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027. gada titulam bija izvirzījušas 9 Latvijas pilsētas – Cēsis, Daugavpils, Jelgava, Jēkabpils, Jūrmala, Kuldīga, Liepāja, Ogre un Valmiera. Pēc trīs dienu tiešsaistes prezentācijām 2021. gada jūlija sākumā starptautiska un neatkarīga ekspertu komisija tālākai dalībai konkursā izvirzīja Daugavpils, Jūrmalas, Liepājas un Valmieras pilsētu; Jūrmalas pilsēta 2021. gada rudenī paziņoja par savu izstāšanos no konkursa.

Eiropas kultūras galvaspilsētas nosaukumu ikgadēji piešķir ne vairāk kā vienai pilsētai katrā no divām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, ņemot vērā īpašā kalendārā noteiktu secību. Šis kalendārs paredz, ka 2027. gadā Eiropas kultūras galvaspilsētas nosaukumu piešķir divām dalībvalstīm – Latvijai un Portugālei. Abas jaunizvēlētās Eiropas kultūras galvaspilsētas pēc žūrijas vērtējuma pretendēs arī uz Melinas Merkuri vārdā nosaukto naudas balvu 1,5 miljonu eiro apmērā.

Tālajā 2008. gadā pieteikumus Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014 atlasei iesniedza Rīga, Cēsis, Jūrmala un Liepāja. Otrajai atlases kārtai tika virzītas Rīga, Liepāja un Cēsis. 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsētas gods tika piešķirts divām pilsētām – Latvijas galvaspilsētai Rīgai un Ūmeo pilsētai Zviedrijā.

Šogad kāda no 3 finālam izvirzītajām Latvijas pilsētām Eiropas kultūras galvaspilsētas statusu Latvijai iegūs jau otro reizi.

Eiropas kultūras galvaspilsētas iniciatīva aizsākta 1985. gadā Grieķijā, pateicoties tā laika kultūras ministres Melinas Merkuri idejai. Iniciatīvai ir divi mērķi – aizsargāt un veicināt kultūru daudzveidību Eiropā un uzsvērt to kopīgās iezīmes, vairojot iedzīvotāju piederības apziņu kopējai kultūras telpai un veicinot kultūras ieguldījumu pilsētu ilgtermiņa attīstībā saskaņā ar to stratēģijām un prioritātēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti