Kultūras rondo

Liepājas simfoniskais orķestris aicina uz 140. sezonas noslēguma koncertu

Kultūras rondo

Ērģelniece Iveta Apkalna aicina uz labdarības koncertu Ģimenes dienā

Muzeju naktī virtuālos un ārtelpu pasākumos izcels "robežu" aspektus

Muzeju nakts ceļvedis – brīvā dabā un tiešsaistē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Maijs tiek uzskatīts par muzeju mēnesi, jo kopš 1977. gada 18. maijā atzīmējam Starptautisko muzeju dienu. 15. maijā norisināsies Muzeju nakts, kuras mērķis ir pulcēt tos, kas ikdienā uz muzejiem nedodas. Šogad pasākumu vadmotīvs ir – robežas. Organizatori norises ieplānojuši lielākoties brīvā dabā, ļaujot iepazīt, piemēram, Dzegužkalna literātus un mūziķus, jūgendstila apslēptos dārgumus, Sarkandaugavas vēsturi, kā arī Ojāra Vācieša un Imanta Ziedoņa radošo pasauli. Ar pilnu Muzeju nakts programmu iespējams iepazīties Kultūras ministrijas tīmekļvietnē.

Šogad muzeju piedāvājums izstrādāts tā, lai būtu baudāms individuāli, cilvēkiem nedrūzmējoties. Dodoties uz muzeju āra ekspozīcijām ir strikti jāievēro distancēšanās un nepieciešamības gadījumā jālieto sejas un deguna aizsegi.

Rakstniecības un mūzikas muzejs aicina uz pasākumu pilsētvidē “Dzegužkalns aizkūkos”. Muzejs izstrādājis trīs dažādus maršrutus pa Dzegužkalna apkaimi, kurus, izstaigājot vai izbraukājot ar velosipēdu, varēs iepazīt dažādas Dzegužkalna apkaimes vietas, kas saistītas ar pazīstamiem literātiem un mūziķiem. Katrā objektā būs iespēja noklausīties vietai atbilstošu audiofailu. Maršruti radīti dažādām izturības pakāpēm, interesēm un pārvietošanās veidiem.

Ojāra Vācieša muzejs aicina nesteidzīgi lasīt Ojāra Vācieša dzeju un ieklausīties dzejnieka balss ierakstos muzeja dārzā Muzeju nakts pasākumā “Bezrobežu Vācietis”. Pulksten 22.40 tiešsaistē Memoriālo muzeju apvienības un Ojāra Vācieša muzeja "Facebook" lapās varēs vērot sarunu vakaru “Muzeju nakts viesis un kafija termosā”. Tajā ciemosies muzeja jaunās pastāvīgās izstādes mākslinieciskais autors Reinis Suhanovs, kā arī koncerta “Suni ārā nedzenama nakts” mākslinieki – maestro Raimonds Pauls un Jaunā Rīgas teātra aktieris Andris Keišs.

Raimonds Pauls un Andris Keišs
Raimonds Pauls un Andris Keišs

Rīgas Jūgendstila centrs aicina meklēt pilsētas “robežpārkāpējus”, iepazīstot namus, kuru fasādēs atveidoti pilsētas robežu pārkāpēji – dzīvnieki. Maršruta “Fauna pilsētā” karte atrodama muzeja "Facebook" vietnē un mājas lapā. Maršruts vedīs pa Alberta, Antonijas, Elizabetes un Strēlnieku ielām un liks vērīgāk apskatīt ēku fasādes. Pūce, ērglis, vāvere, kaķi, suns, pat lauva un lācis izvietojušies Rīgas klusā centra rajonā un bijuši ēku arhitektu un tēlnieku iedvesmotāji. 

Ikviens aicināts virtuāli apmeklēt Latvijas Bankas zināšanu centru "Naudas pasaule", kas iekārtots vēsturiskajās Latvijas Bankas naudas glabātavas telpās. Tiešraides pasākums sociālajā tīklā "Facebook" notiks no pulksten 18.00 līdz 21.00, tas sniegs iespēju ielūkoties Latvijas Bankas naudas glabātuvē, ar naudas stāstiem piepildītajā bijušajā Latvijas Bankas seifā, kur kādreiz glabāti simtiem miljonu latu, bet tagad atrodas zināšanu centrs, tāpat virtuāli būs iespējams piedalīties sarunā ar Latvijas Bankas ekspertiem.

Latvijas Bankas Zināšanu centrs
Latvijas Bankas Zināšanu centrs

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs un tā nodaļas "Dauderi" un Tautas frontes muzejs interesentiem piedāvā vairākas ārtelpu aktivitātes gan Rīgas, gan Latvijas mērogā.

Rīgā visas dienas garumā varēs piedalīties izziņas spēlē “Pa Rīgu pāri laikmetu robežām“, kurā jāiziet maršruts no muzeja pagaidu mītnes Brīvības bulvārī 32 līdz vēsturiskajai mājvietai – restaurācijas procesā esošajai Rīgas pilij. Ceļā redzētie Rīgas nami un ielas būs jāatpazīst senās fotogrāfijās. Spēle būs pieejama mobilajā lietotnē "Actionbound".

LNVM ēka Brīvības bulvārī
LNVM ēka Brīvības bulvārī

Savukārt Latvijas mērogā muzejs gadsimtu robežas piedāvās šķērsot sabiedrības iesaistes akcijā “Krāsainā Latvija: toreiz un tagad“. Muzeja "Facebook" lapā būs atrodama valsts karte, kurā atzīmētie punkti ilustrēti ar dažādu laiku pilsētu un ievērojamu vietu skatiem. Gan virtuāli, gan klātienē ceļojot pa Latviju, muzejs aicina nofotogrāfēt kartē izceltās vietas un mūsdienu fotogrāfijas pievienot līdzās vēsturiskajiem attēliem.

"Dauderi" apmeklētājus aicinās uz meklēšanas spēli “Atklāj “Dauderu” dārzu!” "Actionbound" mobilajā lietotnē. Turpmāk platformā "Google Maps" būs pieejami trīs dažādu garumu izzinoši pastaigu maršruti “Sarkandaugava: toreiz un tagad”, kas veltīti Sarkandaugavas vēsturei.

Tautas frontes muzejs sagatavojis virtuālās pastaigas maršrutu pa Trešās atmodas svarīgāko manifestāciju vietām "Google Maps" platformā, kā arī spēli “Atpazīsti valstis!” lietotnē "Actionbound", kurā var pārbaudīt ģeogrāfijas zināšanas un spēlē ietverto valstu saistību ar Latviju. 

Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Jūrmalā, varēs aplūkot Olīva Mētras fotogrāfiju ekspresizstādi “Pirms robežas pārkāpšanas: 1929”, ielūkojoties Raiņa pēdējās vasaras fotogrāfijās. Muzeja āra teritoriju interaktīvā un radošā veidā iepazīt palīdzēs septiņu kraukļu mīklas un uzdevumi ģimenes orientēšanās spēlē “Saules atslēdziņu meklējot”. Pulksten 22.00 muzejs aicina pieslēgties Memoriālo muzeju apvienības "Facebook" lapai, kur tiešraidē būs iespēja aplūkot dzejnieku memoriālās istabas un izzināt dienas un nakts attiecības dzejnieku dzīvē un daiļradē.

Savukārt Aspazijas mājas dārzā, Jūrmalā, no pulksten 18.00 ikviens aicināts doties pastaigā. Viens no galvenajiem priekšnosacījumiem – uz pastaigu jāierodas 20. gadsimta sākumam raksturīgā tērpā. Apmeklētājus no droša attāluma vērtēs žūrija – Aspazijas mājas vadītāja Ārija Vanaga, Jūrmalas pilsētas muzeja vēsturniece Inga Sarma un Jūrmalas teātra Uzvedumu daļas vadītājs Ģirts Alsters. Starp apmeklētājiem tiks izraudzīti divi uzvarētāji – šī pavasara Aspazijas mājas dārza karaliene un galvenais kavalieris. Dalība iepriekš jāpiesaka.

Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrs piedāvā pieteikties īsām bezmaksas pastaigām pa Daugavpils cietoksni, kas notiks gida pavadībā (grupās līdz 10 cilvēkiem). Daugavpils cietoksnī pēdējo gadu laikā notika un vēl turpinās vērienīgi restaurācijas darbi. Vēsturiskas ēkas tiek restaurētas attiecīgi mūsdienu restaurācijas tendencēm, saglabājot pēc iespējas vairāk vēsturisko uzslāņojumu un militārām ēkām pārtopot par muzejiem, mākslas centriem un izstāžu zālēm.

Šmakovkas muzejā Daugavpilī “Muzeju nakts” norises, pielāgojoties epidemioloģiskajai situācijai, notiks tiešsaistē muzeja "Facebook" kontā un Daugavpils Vienības laukumā, kur būs iespēja vairāk uzzināt par šmakovkas dzērienu un muzeja darbību. 

Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā būs iespējams izbaudīt brīvdabas pastaigu "Robežas starp veco un jauno". Pašlaik teritorijā notiek Laivu mājas būve un iekārtošana, jaunu ekspozīciju izveides process, top jauna Piejūras brīvdabas muzeja ēka. Apmeklētāji un muzeja cienītāji aicināti atvadīties no vecās muzeja ēkas un ieskatīties muzeja nākotnē, uzrakstīt īpašās pastkartēs atmiņas un vēlējumus muzejam, satikt sen neredzētus eksponātus, ielūkoties muzeja darba aizkulisēs.

Tukuma muzejs sagatavojis mākslas un vēstures ceļojumu, kurā iekļauta brīvdabas mākslas ekspozīcija un vairāku mākslinieku gleznu reprodukcijas. Tukuma Audēju darbnīcas vestibilā būs skatāmi četri tautastērpi – greznais suitu tērps, Zemgales tērps, Džūkstes tērps un Kandavas tērps, bet Pastariņa muzeja āra ekspozīcijā “ Ziemeļkurzemes lauku sēta – Pastariņa pasaule” varēs iepazīt “Pastariņa dienasgrāmatas”. Brīvdabas ekspozīcija “Pa Pasaku tēva pēdām” un izstāde muzeja logos “ Klaunu uznāciens” būs skatāma Džūkstes Pasaku muzejā.

Tukuma vecpilsēta
Tukuma vecpilsēta

Jaunmoku pils muzejs ar āra ekspozīcijām pils parkā piedāvās sajust romantisku noskaņu, dodoties pastaigā pa pils parku, klausoties mūziku un vērojot seno latvju rakstu uguns liesmu atspulgu īpaši veidotos cilindros. Muzejs piedāvās baudīt mākslu tēlnieces Andas Poikānes skulptūru izstādē “ ...dabiski” un apskatīt izstādi “Parku labiekārtošanas plāni”. Būs pieejamas arī vairākas bezkontakta aktivitātes, kā piemēram, brauciens ar airu laivu pa pils dīķi, orientēšanās spēle “Sveiks, Kaimiņ!”, meža krokets ģimenei, kā arī audiogidi un QR kodi pils parkā. 

Jaunmoku pils
Jaunmoku pils

Kandavas novada muzejs piedāvās apskatīt novadnieka, fotogrāfa Kārļa Ādolfa Veinberga fotoizstādi ”Kandava – vārti uz Kurzemes Šveici” un selekcionāra Jāņa Dukaļska tulpju izstādi.

Līdz ar Muzeju nakti apmeklētāju uzņemšanu atsāks Imanta Ziedoņa muzejs Murjāņos. Muzeja ārtelpās būs iespēja lasīt Ziedoni, doties “Lasīttaku” maršrutos, piknikot un iepazīt muzeja teritoriju ar ziedoniskas spēles palīdzību. “Imants Ziedonis vēlējās, lai muzeja apmeklētājs ir ciemiņš. Visas muzeja programmas vienmēr balstītas šajā idejā – apciemot Imantu, iepazīt viņa daiļradi un idejas, kas iekodētas “Epifānijā ar niedru jumtu” kā viņš pats dēvējis Murjāņu vasaras māju un tās teritoriju,” vēsta muzeja pārstāvji.

Imanta Ziedoņa muzejs
Imanta Ziedoņa muzejs

Zvārtavas pilī, Apes novadā, šobrīd norisinās mākslas rezidence, kurā piedalās mākslinieki Rihards Ābeltiņš (Latvija), Līva Blumfelde (Latvija), Ching-Yu Cheng (Taivāna), Ansis Dobičins (Latvija), Lauris Vītoliņš (Latvija). Mākslinieki rada jaunus vides objektus brīvdabas ekspozīcijai Zvārtavas muižas parkā, kas apmeklētājiem apskatei būs pieejami 2021. gada vasaras sezonā, bet 15. maijā apmeklētāji varēs apskatīt parkā eksponēto tēlniecības un mākslas objektu brīvdabas ekspozīciju un iepazīt rezidences mākslinieku radošo procesu un vides objektu tapšanu.

Zvārtavas pils
Zvārtavas pils

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti