Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Intervija ar kultūras ministri Daci Melbārdi

Intervija ar Māru Lāci

Māra Lāce: «Arsenāls» ir mana lielā sāpe nākamajā periodā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Izstāžu zāle „Arsenāls” ir lielākā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) problēma un sāpe, Latvijas Televīzijas raidījumā „Rīta Panorāma” atzīst LNMM direktore Māra Lāce.

Pērn maijā ēkai Torņa ielā 1, kurā atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāle “Arsenāls”, tika piemērota grausta C kategorija, bet vēlāk, septembrī, - B kategorijas grausta klasifikācija un paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likme.

Lēmumu pieņēmusi Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisija. Šī klasifikācija nozīmē, ka ēkai nepieciešami konservācijas un sakārtošanas darbi, tā degradē pilsētvidi, kā arī tā apdraud apkārtējo drošību.

Šobrīd ar izstāžu zāli „Arsenāls” nenotiek „nekas īpašs”, zālē turpinās izstāžu darbība, saka muzeja direktore.

„Šobrīd notiek sarunas ar Kultūras ministriju un Valsts akciju sabiedrību „Valsts nekustamie īpašumi” par tālākajiem soļiem, lai mēs varētu domāt par „Arsenāla” savešanu kārtībā nākotnē,” turpina Lāce. „Šie soļi būs pakāpeniski. Tas nebūs nekas pārāk straujš. To es uzreiz varu teikt.”

Termiņi, kuros varētu uzsākt „Arsenāla” rekonstrukciju, šobrīd netiek solīti, taču, kā norāda muzeja direktore, tas viss ir saistīts ar projektēšanas uzsākšanu un citiem darbiem. Piemēram, mākslas darbu uzglabāšana ir saistīta ar, tā sauktajām Pulka ielas krātuvēm, kurām, kā iepriekš jau vēstīts, pamatakmens ielikts pirms nepilna mēneša.

„Mākslas darbiem būs jāpārceļo uz turieni, un tad varētu nopietnāk ķerties klāt arī „Arsenāla” ēkai,” skaidro Lāce, atzīstot, ka „jā, tā ir mūsu lielā problēma un mana lielā sāpe nākamajā periodā”.

Tā kā pēc Valsts nekustamo īpašumu plāniem krātuvju izbūvi Pulka ielā varētu pabeigt 2018.gada pirmajā pusē, mākslas darbu pārceļošana uz jauno krātuvi varētu sākties ap to laiku. Līdz ar to arī izstāžu zāles renovācijas uzsākšana gaidāma ne agrāk par to laiku, lēš muzeja direktore.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti