Mākslinieki aicina atgriezties pie idejas par valsts veidotu mūsdienu mākslas muzeju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Fonda "Mākslai vajag telpu" pārstāvji aicina atgriezties pie diskusijas par valsts veidotu mūsdienu mākslas muzeju.

Fonda pārstāvji nosūtījuši atklātu vēstuli kultūras ministrei Dacei Melbārdei, kurā uzsver, ka privāta muzeja tapšana, ar kuru paredzēts aizstāt valstiski veidota laikmetīgās mākslas muzeja izveidi, nevar būt risinājums problēmai, ko Latvijas valsts ilglaicīgi ir ignorējusi. Pēc fonda biedru domām - tikai valsts var sekmēt pilnvērtīgu mākslas saglabāšanas un publiskošanas procesu, kas nedrīkst būt atkarīgs no privātu investīciju piesaistes.

Dokumenti

Fonda "Mākslai vajag telpu" vēstule kultūras ministrei Dacei Melbārdei

Lejuplādēt

139.66 KB

Vēstuli parakstījuši Latvijas mākslinieki, mākslas zinātnieki, mākslas galeriju īpašnieki un kolekcionāri. Viņu vidū arī mākslinieks, Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) prorektors Kristaps Zariņš.

"Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā jebkurš Rīgas apmeklētājs varēja redzēt līdz Otrajam pasaules karam mākslas ainu. Pēc tam tā aina, kas ir no tā laika līdz mūsdienām, apskatāma nav. Līdz ar to tāds muzejs ir vajadzīgs, kurš izstāsta iztrūkstošo laiku," skaidro Kristaps Zariņš.

LMA prorektors uzskata, ka šāda muzeja izveide ir valsts uzdevums.

"Tagad valsts ir izpildījusi uzdevumu - uzbūvējusi bibliotēku, bet vēl ir uzdevums pret vizuālo mākslu, jo, teiksim, arī mūzikas laukā ir uzceltas koncertzāles Vidzemē un Latgalē. Labi, Rīgā vēl nav, bet gan jau ar laiku būs, bet vizuālās mākslas aspekts diezgan maz no valsts puses ir cilāts," stāsta Kristaps Zariņš, uzsverot, ka valsts klātbūtne, palīdzot vizuālās mākslas pārstāvjiem būt vajadzīgiem un domāt plašā mērogā, ir ļoti svarīga.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti