Kultūras ziņas

"RIBOCA 2" aicina radīt darbus

Kultūras ziņas

Sezonas atklāšana fon Stricka villas dārzā

"Laikmetīgā trešdiena" Tallinas ielas kvartālā

Māksla, kas rodas pašlaik. Tallinas ielas kvartālā aizvadīta pirmā «Laikmetīgā trešdiena»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Tallinas ielas kvartālā pērn aizsākto pasākumu ciklu “Laikmetīgās ceturtdienas” nomaina “Laikmetīgās trešdienas”. Šovasar nedēļas vidū apmeklētājiem ir iespēja vienuviet baudīt gan laikmetīgo dzeju, deju, gan mūziku.

Sezonas atklāšanā kosmisku skanējumu ģenerēja multinstrumentālists Deniss Paškevičs, “Bērnības sapni” izdzīvot ļāva horeogrāfe Agnese Bordjukova, savukārt kvartālā rezidējošās mākslinieces uzdeva skatītājiem jautājumu – “Vai domu arī vajag?”.

Siltā trešdienas vakarā kultūrtelpā “Tu jau zini kur” vērojama aktīva mākslinieku rosība. Vienā angārā notiek laikmetīgās dejas performance, citā – mūziķa Denisa Paškeviča solo priekšnesums.

“Mūzika no tāda izklaidējoša žanra ir kļuvusi par kaut ko priesterisku,” atzīmē mūziķis Deniss Paškevičs. “Ja mēs varam ar šo augstāko saskarties to cilvēcisko skaņu laikā, tad tas ir lielisks brīnums.”

Mūziķim izdevies klausītājus ievest “meditatīvā sajūtā”, atzīst pasākuma apmeklētāja Māra: “Izpildījums ir virtuozs, un pati vieta “Tu jau zini kur” ir maģiska un rada sajūtu, ka šis Tallinas ielas kvartāls kļūs par vietu, kur atklāt jaunas vietas un piedzīvot kaut ko laikmetīgu un kvalitatīvu.”

Pasākuma apmeklētāja Ilona atzīmē: “Šis bija kaut kas jauns priekš manis, tieši laikmetīgā mūzika, kas man sāk interesēt mazliet vairāk!”

Savukārt pasākuma apmeklētāja Andra norāda: “Es nācu uz kaut ko tādu, kur es neko negaidīju. Ļoti pārsteidzoši, ļoti interesanti.”

Tallinas kvartāla angārā divas mākslinieces – Aina Bikše un Lidija Zaneripa - iekārtojušas izstādi.

“Mākslinieces ir pastrādājušas un uztaisījušas testu, kur vari nosvērties vienā vai otrā, vai trešā variantā mākslas darba interpretācijā,” spriež pasākuma apmeklētājs Jāzeps. “Labs pirmais iespaids. Kā viņi internetā prezentēja – “nepieradinātās, jaunās mākslinieces”. Ļoti atbilstoši.”

“Laikmetīgo trešdienu” virsmērķis ir lauzt stereotipu, ka laikmetīgā māksla ir kaut kas elitārs.

“Laikmetīgā māksla, manuprāt, spēlē ļoti svarīgu lomu sabiedrības veselīgai attīstībai, jo tā ir māksla, kas rodas pašlaik,” uzsver Tallinas ielas kvartāla kurators, mākslinieks Kaspars Lielgalvis.

“Mākslinieki rada mākslu šodienai, nevis no šodienas skatupunkta, bet no rītdienas skatupunkta. Tāpēc arī daudziem tā nav saprotama. Vieglāk ir skatīties uz to, kas ir pagājis, ir daudz saprotamāks, mums jau tuvāks, iemīlēts, dvēseliski vieglāk saprotams nekā tas, kas vēl nav noticis.”

Nākotnē Tallinas ielas kvartālu iecerēts izveidot par pastāvīgu Rīgas kultūrvietu, kurā mākslinieciskas norises būtu badāmas ik vakaru. Nākamajā “Laikmetīgajā trešdienā” te koncertēs muzikālā apvienība “KonBiro”, savukārt dzejas performance uzticēta jaunajiem literātiem – Raimondam Ķirķim un Laurim Veipam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti