Panorāma

I. Mūrniece: Svarīgi palīdzēt Ukrainai un mācīties no tās

Panorāma

Panorāma

Lūgs divu miljonu eiro avansu JRT būvniecībai

Lūgs divu miljonu eiro avansu Jaunā Rīgas teātra būvniecībai; darbus varētu pabeigt līdz septembrim (precizēts)

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jaunā Rīgas teātra (JRT) būvnieks "SBSC" lūgs divu miljonu eiro avansu, lai varētu pabeigt darbu teātra ēkā līdz septembrim. "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pēc tikšanās ar būvnieku norādīja, ka sagaida izmaksu pamatojumu un tad varēs virzīt avansa jautājumu izskatīšanai Centrālajai finanšu un līgumu aģentūrai.

Pašlaik ir pilnīgi skaidrs, ka martā JRT ēku Lāčplēša ielā ekspluatācijā nenodos. Pabeigti 70% darbu. Atlikuši iekšdarbi. JRT trešdien paziņoja, ka sāk streiku un aptur izrāžu iestudēšanu. 

Precizējums

"Valsts nekustamie īpašumi" precizē, ka avansa maksājuma izskatīšana notiek nevis Finanšu ministrijā, bet izskatīšanās procesā piedalās Centrālā finanšu un līgumu aģentūra.

"Mēs spēlēsim vecās izrādes. Mēs turpināsim pārdot biļetes un katru vakaru strādāsim. Un skatītāji skatīsies mūsu vecās izrādes, tās, kas tagad ir repertuārā. Bet jauni iestudējumi būs tikai Lāčplēša ielā. Ja valsts ir izdomājusi, ka JRT remonts ir beztermiņa projekts, tad mēs piesakām tādu beztermiņa streiku, ka jaunas izrādes būs tikai mūsu vecajās mājās. Un ne agrāk," klāstīja JRT mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis.

Vakarpusē pie sarunu galda sēdās pasūtītājs un būvnieks. Viņi ir vienisprātis, ka teātris jānodod ekspluatācijā līdz jaunās sezonas sākumam. Līgums ar būvnieku lauzts netiks.

"Situācija nav tik dramatiska, kā pateikts no Hermaņa puses. Neiet runa par līguma laušanu.

Cenšamies atrast veidus, kā pabeigt būvniecību. Nerunājam par martu, bet darām visu, lai pabeigtu augustā," stāstīja VNĪ valdes locekle Jeļena Gavrilova.

Būvnieks uzsver, ka bez divu miljonu eiro liela avansa tas neesot izdarāms. Tas ļaus gan samaksāt par piegādēm, gan nolīgt papildu strādniekus. VNĪ gan norādīja, ka avansa izmaksa ir iespējama tikai tad, ja būvnieks iesniedz nepieciešamos pierādījumus izmaksu pamatojumam, lai šāds atbalsts neradītu vienam būvniekam labvēlīgākus apstākļus nekā citiem pretendentiem un nekropļotu konkurenci nozarē.

"Ja "SBSC" iesniegs šādus dokumentus, kā arī bankas garantiju, tad attiecīgi atkārtoti virzīsim avansa jautājumu izskatīšanai Centrālajai finanšu un līgumu aģentūrai," teica Gavrilova.

Uzņēmuma "Skonto būve" valdes loceklis Juris Pētersons sacīja: 

"Mēs neprasām papildu naudu! Mēs tikai lūdzam avansu.

Papildu avansu no līguma summas. Tie ir iekšdarbi, jo māja jau stāv. Pilna ar inženieru tīkliem. Mājā ir silti. Visa tā situācija ar kovidiem un kariem ir krasi izmainījusi piegādātāju attieksmi. Mēs esam spiesti visur maksāt simtprocentīgus avansus. Kad 2019. gadā to rēķinājām, neko tādu nevarējām ierēķināt."

Ja Centrālā finanšu un līgumu aģentūra atbalstīs lūgumu, ēku varēs nodot ekspluatācijā augusta beigās vai septembra sākumā. Teātris telpās varētu ievākties paralēli iekšdarbiem.

"Mēs varētu jau paralēli kaut kādas telpas ātrāk iedot, dekorācijas kur ievest. Tas jau ir vienkārši sadarbības jautājums," sacīja Pētersons.

VNĪ pārstāve Gavrilova piebilda, ka neatkarīgi no papildu avansa summas pieejamības, būvnieks ar līgumu ir uzņēmies saistības noteiktā apjomā, kuras būs jāpilda jebkurā gadījumā.

"Mēs saprotam teātra vēlmi ātrāk nokļūt atpakaļ mājvietā un mēs darām visu iespējamo, lai to panāktu. JRT visas pašreizējās izrādes var notikt bez traucējumiem, skatītāji varēs turpināt apmeklēt teātri pagaidu adresē Miera ielā kā plānots. Protams, skatuves un zāļu specifika atjaunotajā teātra mājā Lāčplēša ielā dod daudz plašāku māksliniecisko brīvību, tāpēc darām visu iespējamo, lai ātrāk teātri nodotu māksliniekiem," skaidroja Gavrilova.

Līgumā paredzētais pabeigšanas termiņš bija šā gada 11. marts. Par katru kavējuma dienu, kamēr objekts nav nodots atbilstoši līgumam "SBSC" tiks aprēķināta soda nauda – 30 tūkstoši eiro dienā.

Viss projekts izmaksā 34 miljonus eiro, un šī nav pirmā reize, kad tiek pārcelts termiņš JRT nodošanai ekspluatācijā.

Par Jaunā Rīgas teātra ēku kompleksa restaurāciju

Jaunā Rīgas teātra renovācijas un būvniecības projekta mērķis ir izveidot modernu Eiropas līmeņa teātri. Būvprojekta izstrāde sākta no 2018. gada, bet būvniecība – no 2020. gada.  Par Jaunā Rīgas teātra būvniecību noslēgts līgums ar pilnsabiedrību "SBSC" par 32,4 miljoniem eiro (tai skaitā indeksācija jeb samaksa par būvdarbu sadārdzinājumu). Sadarbība ar būvnieku – pilnsabiedrību "SBSC" notiek pēc principa "Projektē un būvē", kas nozīmē līguma izpildītāja visaptverošu atbildību par būvdarbiem un ļauj ātrāk risināt radušos tehniskos izaicinājumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti