Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Laimdota Mūrnieka un Ilzes Laizānes gleznas galerijā "Antonija"

Durvis ver Latvijas Okupācijas muzeja pastāvīgā ekspozīcija

Labirints Latvijas sarežģītajā vēsturē. Reportāža no jaunās Okupācijas muzeja ekspozīcijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pēc desmit gadiem savā nu jau pārbūvētajā ēkā Latviešu strēlnieku laukumā atgriežas Latvijas Okupācijas muzejs. Tieši no šodienas apmeklētājiem ir iespēja iepazīties ar jaunu ekspozīciju. Tā ir veidota kā labirints mūsu valsts sarežģītajā vēsturē, kas aptver laiku no 1940. līdz 1991. gadam.

1. jūnijā plkst.10 no rīta pēc desmit gadu pārtraukuma Latvijas Okupācijas muzeja rekonstruētā ēka un jaunā pastāvīgā ekspozīcija ver durvis apmeklētājiem. Pašas pirmās apmeklētājas ir divas dāmas no Amerikas Savienotajām Valstīm, kuras neslēpj interesi par Latvijas valsts vēsturi.

Jaunatklātā pastāvīgā ekspozīcija aptver laika posmu no padomju okupācijas 1940. gadā līdz valsts neatkarības atjaunošanai 1991. gadā. Sarkanā armija, čekas represijas, deportācija, sarkanie strēlnieki, latviešu leģions, pretošanās kustība, dzīve trimdā un Padomju Latvijā. Ekspozīcija ir izvietota savdabīgā labirintā, simbolizējot sarežģītos Latvijas vēstures līkločus.

Pie tā, kā katru cilvēku sasniegt, vairāk nekā divus gadus ir strādājis dizaina birojs "H2E". Vēstures labirints ar 106 oriģinālām vitrīnām ir izvietots vairāk nekā 800 kvadrātmetru telpā. Taču ar to ir par maz. Būtiski ir, kā šajos eksponātos iedzīvināt cilvēcīgās un laikmeta noskaņas.

Vairākas tēmas pavada gaismas efekti. Piemēram, stāstā par gulagu tā ir zila, bet komunisma tuneli iekļauj sarkana migla. Padomāts ir arī par mazajiem apmeklētājiem, jo katrā sadaļā ir interaktīvs stends ar rotaļu lācīti Miku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti