Dienas ziņas

Jūrmalā atvērts vietējo labumu tirgus

Dienas ziņas

Aicina tūristus Vidzemē fotografēt pieturas

Klosteres baznīcā skan restaurētās ērģeles

Klosteres baznīcā Lieldienas ieskandina atjaunotās ērģeles

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lieldienās Turlavas pagasta Klosteres Sv.Pētera baznīcā ieskandina no Zviedrijas atvestās un atjaunotās ērģeles. Senais instruments no Gotlandes uz Kurzemi atceļojis, pateicoties ērģeļu meistaram Alvim Melbārdim un draudzes priekšniekam Jurim Vītolam. Lai arī ērģelēm ir tikai pieci reģistri, nelielajā Klosteres dievnamā instruments skan spēcīgi un skaisti.

Baznīcas balkonā, kas ilgu laiku stāvējis tukšs, tagad ērģeles spēlē Kolsteres Sv. Pētera draudzes priekšnieks un ērģelnieks Juris Vītols. Dievnamā ērģeles tagad iederēsies, vēl jo vairāk tāpēc, ka baznīcā ir laba akustika.

„2008.gadā svinējām baznīcas simtgadi. Viens koris bija pie altāra, otrs uz balkona, kur ērģeles vēl nebija. Koncerta laikā bija tik daudz cilvēku, ka nebija kur adatu nolikt. Cilvēku bija ļoti daudz, taču dievnamā akustika ir ļoti laba, te vienkārši skan,” stāsta Juris Vītols.

Ērģeļu meistaru Alvi Melbārdi Latvijas Radio satiek brīdī, kad viņš lokās gar ērģelēm, šurpu turpu skatās, kas vēl darāms, lai instruments varētu godam skanēt gaidāmajā Lieldienu koncertā.

Melbārdis atklāj, kā instruments atceļojis uz Latviju: „Pirms dažiem gadiem strādājām Gotlandē, kur restaurējām vienas ērģeles.

Vietējā avīzē bija materiāls par kādu cilvēku, kurš bija savācis vairākas ērģeles, kas 60.gados tika mestas ārā.  Šis ir viens no tiem instrumentiem.

Tā kā bērni vēlējušies lauku īpašumu izmantot viesu mājai, ērģelēm tur vairs vietas nebija.”

Tās ir nelielas ērģeles ar pieciem reģistriem un aptuveni 200 stabulēm. Līdz mūsdienām saglabājušies četri, stāsta Alvis Melbārdis. Instruments būvēts ap 1876.gadu, taču tam laikam ērģeles bijušas modernas. 

Spēles galds atrodas atsevišķi, un ērģelnieks sēž ar seju pret altāri.

Ērģeles uz apdzīvoto vietu Jamaiķi Turlavas pagastā atvestas izjauktā veidā.

Lai senais instruments varētu skanēt, tam ielikta neviena vien jauna detaļa un nācies roku pielikt arī vietējiem galdniekiem.

„Es domāju, ka tās ir piemērotas ērģeles šim dievnamam – arī prospekts saskaņojas ar altāri,” saka Alvi Melbārdi.

Draudzes priekšnieks un ērģelnieks Juris Vītols par Klosteres dievnamu zina stāstīt gana daudz, arī par to, ka viena no dievnama lustrām atrodas Rundāles pils Rožu zālē. Runājot par altāri, izrādās, arī tas ir neparasts: „No vecās baznīcas ir saglabājies altāris visā savā godībā, kas ir pilnībā restaurēts. Uz altāra redzamas divas nāras. Latvijā citās baznīcās neko tādu neredzēsim.”

Jamaiķos Klosteres Sv. Pētera baznīca ir jau no 1692.gada, kas vēlāk pārbūvēta. Tagad, pateicoties draudzei un vietējiem entuziastiem, tā pakāpeniski tiek atjaunota. Šajā svētdienā baznīcā notiks dievkalpojums un koncerts, kurā skanēs jaunās ērģeles. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti