Kultūras ziņas

Baltijas mūzika Ukrainas atbalstam

Kultūras ziņas

Vilhelmam Purvītim – 150

Kavējas Lielās ģildes renovācija

Kavējas Lielās ģildes renovācija; Nacionālais simfoniskais orķestris šosezon turpinās darbu esošajā mājvietā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Februāra beigās bija iecerēts pēdējais koncerts Lielajā ģildē pirms plānotās divus gadus ilgās renovācijas. Šajā laikā Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mēģinājuma telpas iekārtotas Dailes teātrī, bet koncerti notiks Rēzeknē, Liepājā, Cēsīs, Ventspilī un citviet. Renovācijas sākums aizkavējies, un orķestris plāno turpināt darbu Lielajā ģildē vismaz līdz šīs sezonas beigām maijā.

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris jau vairākkārt šajā sezonā bijis spiests pārplānot savu koncertu programmu. Plāns uzsākt renovāciju Lielajā ģildē jau šī gada sākumā ir nokavēts. Kā galveno iemeslu tam min Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes sarežģīto saskaņojuma procesu.

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra tehniskais direktors Aigars Kalniņš skaidro: "Šīs lietas bieži vien ir ekspertīzes un kompetences jautājums, kas nav vienas dienas vai varbūt pat viena mēneša jautājums, jo veicot izrakumus vai arheoloģisko izrakumu ietvaros iegūta informācija vai lieta, viņa ir jāanalizē."

Projektā iesaistītās puses – ēkas apsaimniekotājs Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un “Valsts nekustamie īpašumi” – iecerējuši izsludināt konkursu būvniekiem marta beigās, ar cerībām uzvarētāju uzzināt jūnija sākumā.  

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra valdes locekle Indra Lūkina atklāj: "Mēs noslēgsim sezonu tomēr arī ar koncertu Lielajā ģildē un nākamajā dienā tas būs "Gorā". Pēc tam mēs ļoti ceram, ka laicīgi sāksies remontdarbi jūnijā. Un tad gan mēs jau būsim savā patstāvīgajā mēģinājumu telpas vietā, kas būs Dailes teātris. No jaunās sezonas mūsu pilna orķestra tā saucamie lielie koncerti būs jau minētājās reģionālajās koncertzālēs. Bet Rīgā, Ziedoņa zālē, Nacionālajā bibliotēkā būs bērniem un jauniešiem domātie izglītojošies koncerti. Kamermūzikas koncerti – Dailes namā."

Šī brīža veiksmīgākā Lielās ģildes renovācijas scenārija gadījumā orķestris varētu atsākt koncertēt ģildē 2024. gada sākumā.

"Būvniecību ir iespējams veikt aptuveni gadā un piecos mēnešos. Tā ir prognoze, bet,  protams, kā vienmēr var būt kaut kādas atkāpes no normas, bet tā ir reālistiska prognoze," teic Kalniņš.

Bet līdz tam Nacionālais simfoniskais orķestris Lielajā ģildē izsludinājis papildus koncertus 25. martā un 12. maijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti