Kultūras rondo

Radioteātrī tapis jauniestudējums "Tarakāni manā galvā"

Kultūras rondo

"Kesselberg Ensemble" Lūznavas muižā ieraksta Mīteļa mūzikas albumu

JRT ēkā atrasta kapsula ar dokumentiem. Drīzumā ēkas pamatos iemūrēs šodienas vēstījumu

Kapsula ar vēstures liecībām JRT ēkā atrasta laimīgas sakritības pēc; drīz taps arī šodienas vēstījums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Jaunā Rīgas teātra (JRT) būvdarbu gaitā Lāčplēša ielā 25 atrasta kapsula, kas satur vairākas 19./20. gadsimta mijas vēstures liecības – rakstiskus vēstījumus un laikrakstu latviešu valodā. Atrasto vēstures liecību stāvokli restauratore Dace Dubrovska vērtē kā ne pārāk labu, tomēr teksts ir salasāms. Pēc dezinfekcijas un attīrīšanas materiālus būs iespējams restaurēt. 

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" uzsver, ka šādi atradumi ir unikāli, reti un konkrēti šo izdevies “uziet” vien laimīgas sakritības pēc.

Demontāžas darbu vadītājs kādam no darbiniekiem esot lūdzis atsegt vēl aptuveni 20 centimetru, un tā negaidīti atklāta kapsula.

Griškevičs teic, ka visas būvniecībā iesaistītās puses nav tālu no brīža, kad ēkas pamatos būs jānoglabā mūsdienu vēstījums.  

JRT aktieris Gundars Āboliņš – Lāčplēša ielas ēkas un teātra vēstures aizrautīgs izzinātājs – bilst, ka līdz sirds dziļumiem par atradumu būtu aizkustināts nu jau mūžībā aizgājušais aktieris Kārlis Anušēvics. Āboliņš turpina: "Viņš šīs mājas vēsturi bija izpētījis un zināja par to tik daudz, kā reti kurš. Mūsu kolektīvā neviens tik daudz nezināja un neviens tik daudz mīlestības un uzmanības tam nebija veltījis. Viņam šī kapsula būtu mūža notikums. Var jau būt, ka viņš no augšas kaut kur sūtīja to ziņu, lai pusķieģeļa kārtiņu [būvnieki] vēl nokaļ. Gan jau viņš tur, augšā, bija dabūjis zināt, ka tāda kapsula ir."

JRT būvdarbu gaitā atrastā laika kapsula
JRT būvdarbu gaitā atrastā laika kapsula

Sertificēta poligrāfijas materiālu un rokrakstu restauratore Dace Dubrovska atklāj, kādas vēsturiskās liecības kapsulā atrodamas: “Te ir Rīgas Latviešu amatnieku palīdzības biedrības dokumenti, visticamāk, saistīti ar mājas būvniecību.

Daudzi materiāli ir no 1901.gada, kad tapa māja. Šeit ir gan gada pārskati, gan avīzes, “Mājas Viesa Mēnešraksts”, biedrības protokols rokrakstā. Tas datēts ar 1875. gadu, varbūt par mājas būvniecību. Tas vēl jāizpēta.

Vēl ir ielūgumi uz Ziemassvētku eglīti, balli. Ir pierakstīts, kādas dziesmas dziedās un pat ēdienkarte ir. Vēl te ir Rīgas Latviešu amatnieku palīdzības biedrības likumi un biedru saraksts, piespraudīte un divas cara laika kapeikas no 20. gadsimta sākuma.” Gundars Āboliņš smejot piebilst, ka, jaunatklājot Lāčplēša ielas 25. namu, galds jāklāj pēc atrastās ēdienkartes parauga un pie galda sēstoties, jādzied attiecīgas dziesmas.  

Dubrovska pastāsta, ka no kapsulas izņemto materiālu saglabātības pakāpe nav pati labākā. Materiāli ir pelējuma skarti, mitri. “Papīrs ir diezgan cietis, it sevišķi avīžpapīrs, jo avīzes parasti iespiež uz ne pārāk kvalitatīva papīra un līdz ar to tas arī visātrāk degradējas. Katrā ziņā informāciju var nolasīt,” vērtē restauratore. Viņa paskaidro, ka materiālus nepieciešams dezinficēt, attīrīt un tad var domāt par restaurāciju. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti