Jaunpils baznīca visa septembra garumā svin 430 gadu jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Septembrī 430 gadi apritēs Tukuma novada Jaunpils baznīcai. 1592. gadā to uzcēla Jaunpils pils toreizējie saimnieki baroni Rekes. Baznīcas 430 gadu jubileja tiks atzīmēta ar 4 koncertiem, bet uz Jaunpils baznīcu vērts doties arī, lai apskatītu krāšņo un restaurēto altāri, atjaunotās baznīcas telpas un ērģeles.

Jaunpils baznīca visa septembra garumā svin 430 gadu jubileju
00:00 / 04:58
Lejuplādēt

Jaunpils baznīcā Latvijas Radio sagaida jaunpilniece un baznīcas pārstāve Silva Zāgmane. Ar Jaunpils baznīcu saistīta visa viņas ģimene – mamma un 6 māsas: "Mamma šeit ikdienā sakopj telpas, šobrīd viņa ir devusies pelnītā atpūtas braucienā, tad attiecīgi es pārņemu viņas pienākumus, uzturu baznīcu, lai viss ir tīrs un sakopts. Es arī studēju Kristīgajā akadēmijā. Māsas arī piedalās – jā svētkos jāiekārto baznīca, tad [māsas] nāks palīgā."

Baznīcu rotā krāšņas ziedu kompozīcijas. Silva Zāgmane uzsver: "It sevišķi vasarā ir skaistas puķu kompozīcijas. Tās es vakar izveidoju, daba mūs priecē un arī ienesam skaistāko baznīcā."

Silva Zāgmane
Silva Zāgmane

Jaunpils baznīcas krāšņākā rota ir atjaunotais, apzeltītām detaļām rotātais altāris. "Grezno manierisma altāri un kanceli 1648. gadā baznīcai dāvināja Jaunpils [pils] īpašnieks Matiass Dītrihs fon der Reke un viņa sieva Kristīne Zuzanna fon Deinhofa. Abās malās ir uzgleznoti fon der Reku un un fon Deinhofu ģerboņi, un centrā starp kolonnām ir divi kokgriezuma ciļņi – Kristus Ģetzemanes dārzā un Svētais vakarēdiens," stāsta Zāgmane. "Mūsdienās ir veikta restaurācija – to veica restauratori Ilga Galviņa un Vilnis Līdaka."

Ikdienā kopjot baznīcas telpas, Silva Zāgmane novērojusi, ka tieši altāris "aizgrābj" cilvēkus, kad tie pirmo reizi ienāk baznīcā un redz saglabātās vēstures vērtības. "Tie ir draudzes cilvēki, kas to ir spējuši noturēt. Ir arī paveicies, ka baznīca ir apdzīvotā centrā, tā nav nomalē. Tas arī ir viens no veiksmes faktoriem. Gaidām arī kanceli – ir restaurācijas procesā. Redz, kur arī altāra sētiņa, ērģeles atjaunotas – tas viss ir, pateicoties draudzes locekļiem, kas deg par šo vietu, par Dieva vārdu un grib to saglabāt nākamajām paaudzēm," norāda Zāgmane.

Jaunpils pils bijušo īpašnieku – baronu Rekes – pēcteči arī tagad apmeklē Jaunpili. Silva Zāgmane stāsta: "Rekes pēcnācēji turpina viesoties Jaunpilī un arī atzīmēt savā dzimtā svarīgos notikumus. Pagājušogad viens no jaunajiem Reku pēcnācējiem šeit apprecējās. 13. augustā bija Viduslaiku svētki un arī uz tiem bija ieradušies Reku dzimtas pārstāvji." Kā arī Reku pēcteči finansiāli atbalstīja baznīcas altāra atjaunošanu.

Silva Zāgmane stāsta, ka septembris Jaunpils baznīcai būs īpašs gan ar 430 gadu jubileju, gan 4 skaistiem koncertiem katrā septembra nedēļas nogalē.

Septembrī Jaunpils baznīcā gaidīs visus esošos un bijušos jaunpiliešus, kas te kristīti, iesvētīti un laulāti. Protams, mīļi tiks uzņemts ikviens, kas vēlēsies apskatīt Jaunpils baznīcu – vienu no Kurzemes pērlēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti