Jaunais Rīgas teātris piesaka streiku – protestējot pret kavējumiem ēkas būvniecībā, neiestudēs jaunas izrādes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jaunā Rīgas teātra (JRT) mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis sociālajos tīklos paziņojis, ka teātris, protestējot pret kavējumiem teātra ēkas Lāčplēša ielā būvniecības pabeigšanā, pārtrauks iestudēt jaunas izrādes: "Ja valstij šis ir beztermiņa projekts, tad JRT piesaka beztermiņa streiku." Tikmēr VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) norādīja, ka 18. janvārī plānotajā JRT būvniecības uzraudzības sanāksmē ar būvnieku "SBSC" vēlas vienoties par konkrētiem būves nodošanas termiņiem.

JRT mākslinieciskais vadītājs Hermanis nācis klajā ar paziņojumu, ka teātris iestrēgušo būvniecības darbu dēļ piesaka streiku, apturot jaunu izrāžu iestudēšanu un pirmizrādīšanu teātra pagaidu mājvietā – Miera ielas Tabakas fabrikā.

"Ja valstij šis ir beztermiņa projekts, tad JRT piesaka beztermiņa streiku," raksta Hermanis, norādot, ka 28. februārī Jaunajā Rīgas teātrī plānota pēdējā pirmizrāde, pēc kuras teātris "turpinās spēlēt savas repertuāra izrādes, pārdos biļetes un katru vakaru strādās, taču jaunu iestudējumu Tabakas fabrikā vairs nebūs. Nākamā pirmizrāde notiks tikai un vienīgi Lāčplēša ielas telpās. Un ne agrāk."

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Alvis Hermanis par JRT streiku
00:00 / 00:31
Lejuplādēt

"Šoreiz nianse ir tāda, ka celtnieki neprasa papildu finansējumu. Kas ir ļoti svarīgi, jo noteikti visi domā: "Ā, tur celtnieki atkal grib nodokļu maksātāju naudu." Un tādā garā. Nē, viņi neprasa papildu finansējumu. Viņi vienkārši prasa avansu, jo ir bijis ļoti daudz iepirkumu un viņiem vienkārši pietrūkst naudas, lai piesaistītu vēl vajadzīgos kadrus, lai pabeigtu celtniecību. Un šī atbildība ir tikai un vienīgi pasūtītāju pusē, ierēdņu pusē," Latvijas Radio skaidroja Alvis Hermanis.

Pieteikto streiku Latvijas Radio komentēja arī JRT aktieri.

Baiba Broka par JRT streiku
00:00 / 00:20
Lejuplādēt

"Jā, mēs esam spiesti to darīt. Mēs ļoti ilgi esam gaidījuši, ļoti ilgi esam atlikuši, pielāgojušies situācijai, pieņēmuši – labi, tādi apstākļi, ekonomiskā situācija mainās. Bet ir kaut kādas robežas. Šajā brīdī ir kaut kāda ļoti konkrēta robeža sasniegta. Vairs tā nevar cilvēkus vazāt aiz deguna," norādīja aktrise Baiba Broka.

Vilis Daudziņš par JRT streiku
00:00 / 00:33
Lejuplādēt

"Sešus gadus nu jau dzīvojam pagaidu telpās, visu laiku cerēdami, ka nākamā sezona, tad nākamā, tad nākamā būs tā sezona, kad mēs atgriezīsimies savās vecajās mājās. Bet tas vēl aizvien nenotiek. Mēs esam izturīgi, bet mēs neesam arī tie, kuriem var visu laiku likt gaidīt. Mēs neesam tie. Manuprāt, mēs esam pietiekoši daudz ko paveikuši Latvijas kultūrā, lai būtu pelnījuši pret sevi godprātīgu attieksmi un savas vecās-jaunās mājas," uzsvēra aktieris Vilis Daudziņš.

VNĪ no būvnieka pieprasa konkrētu ēkas nodošanas termiņu

Kā informēja VNĪ, trešdien, 18. janvārī, norisināsies Jaunā Rīgas teātra būvniecības uzraudzības sanāksme, kurā VNĪ vēlas vienoties ar pilnsabiedrību "SBSC" ("Skonto Būve" un "Skonto Construction")  par konkrētiem būves nodošanas termiņiem.

VNĪ valdes locekle Jeļena Gavrilova par JRT ēkas būvniecību
00:00 / 03:13
Lejuplādēt

VNĪ valdes locekle Jeļena Gavrilova Latvijas Radio skaidroja situāciju ar JRT ēkas būvniecību: "Jā, šobrīd situācija ir tāda, ka būvnieks "SBSC" ir lūdzis vēl papildu avansu, bet mēs no savas puses jau nācām pretī un būtiski pagarinājām līguma termiņu par objektīvi nepieciešamu laiku – astoņiem mēnešiem, gan arī bija rasts risinājums ar valdības atbalstu par papildu kompensāciju cenu pieaugumam 2,18 miljoni eiro, un jau bija vienreiz izmaksāts avanss – 2022. gada jūlijā pārskaitījām viņiem 1 miljonu eiro. Un šobrīd par papildu avansu ir tā – izmaksa ir iespējama, bet tikai tad, ja būvnieks no savas puses varēs iesniegt nepieciešamos pierādījumus izmaksu palielinājumiem. Jo mēs arī ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru konsultējāmies par summas palielināšanu un izmaksas iespējām, un tur bija secināts, ka lielāka mēra avansa izmaksa radītu būvuzņēmumam labvēlīgākus apstākļus salīdzinājumā ar iepirkuma īstenošanas laikā izvirzītajiem noteikumiem. Līdz ar to – ja pamatojuma nebūs, diemžēl tā nauda arī nebūs izmaksāta."

Gavrilova atgādināja, ka atbilstoši noslēgtajam līgumam šobrīd darbu pabeigšanas termiņš ir šī gada 11. marts, taču pats būvnieks publiski ir paudis, ka, visticamāk, nevarēs to izpildīt šajā termiņā, jo pašlaik ir pabeigti tikai 70% no būvniecības darbiem: "Ko mēs šobrīd redzam – mēs redzam, ka ar esošo būvnieka tempu darbi varētu būt pabeigti aptuveni augustā. Šodien būvniecības uzraudzības sanāksmē mēs vēlamies vienoties ar būvnieku par konkrētiem būves nodošanas termiņiem. Šobrīd, protams, plānojam pabeigt pēc iespējas ātrāk. Meklēsim risinājumu."

Gavrilova uzsvēra, ka VNĪ pašlaik neapsverot iespēju lauzt līgumu ar būvnieku:

"Mums šodien uz galda šāda scenārija nav. Darīsim visu iespējamo, lai teātris ir pabeigts līdz sezonas sākumam."

"Tas, ko mēs gribam no būvnieka puses – sakārtot jautājumu ar savu naudas plūsmu, tādā veidā kāpinot būvniecības tempus, jo tas viss vēl ir iespējams. Ja viņi pieliks klāt 15–20% no apgrozāmajiem līdzekļiem katru mēnesi, tad viņi ātri varēs paspēt pabeigt teātri līdz augustam. Tas viss šobrīd ir atkarīgs no būvnieka naudas plūsmas. No savas puses, ko mēs varējām, izdarījām visu, kas bija iespējams, kas no mums bija atkarīgs," norādīja VNĪ valdes locekle.

Par Jaunā Rīgas teātra ēku kompleksa restaurāciju

Jaunā Rīgas teātra renovācijas un būvniecības projekta mērķis ir izveidot modernu Eiropas līmeņa teātri. Būvprojekta izstrāde sākta no 2018. gada, bet būvniecība – no 2020. gada.  Par Jaunā Rīgas teātra būvniecību noslēgts līgums ar pilnsabiedrību "SBSC" par 32,4 miljoniem eiro (tai skaitā indeksācija jeb samaksa par būvdarbu sadārdzinājumu). Sadarbība ar būvnieku – pilnsabiedrību "SBSC" notiek pēc principa "Projektē un būvē", kas nozīmē līguma izpildītāja visaptverošu atbildību par būvdarbiem un ļauj ātrāk risināt radušos tehniskos izaicinājumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti