Dienas ziņas

Gatavo "Rīgas satiksmes" ziedojumus Ukrainai

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Izstāde mudina izzināt novadnieku gaitas trimdā

Izstāde Daugavpilī mudina izzināt novadnieku gaitas trimdā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Mākslinieks Marks Rotko un mūziķis Ilmārs Dzenis ir cilvēki, ar ko lepojas Daugavpils pusē, lai gan lielākā daļa dzīves viņiem aizritējusi viņpus Atlantijas okeānam – Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV). Šonedēļ Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā nonākusi izstāde "ASV – drošs patvērums laikā, kad dzimtene okupēta 1940–1991", kas mudina vietējos vēsturniekus izzināt savu novadnieku gaitas trimdā.

Divās grāmatas apkopotais ir vien aisberga redzamā daļa materiāliem, ko pedagoģe un novadpētniece Astrīda Petaško ieguvusi sarakstoties ar Daugavpils Valsts ģimnāzijas absolventiem, kas pēc Otrā pasaules kara devās bēgļu gaitās. Kaudzēm vēstuļu, dokumentu un attēlu glabājas ģimnāzijas krātuvē un to izpētei būtu vērts pievērsties, vērtēja Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja vēsturniece Valentīna Slavkovska.

"Stāsti par mūsu daugavpiliešiem un viņu sasniegumiem plašajā pasaulē - tas ir pamats, ar ko mēs varam papildināt šo izstādi un impulss pētniecības turpinājumam," sacīja Slavkovska.

Ar novadniekiem nu jau pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas attiecības centās veidot arī Daugavpils Latviešu biedrība. Piemēram, ar filantropu un izgudrotāju Visvaldi Dzeni.

Latvijas Okupācijas muzeja veidotā izstāde gan vēsta ne tikai par trimdas latviešu dzīvesceļiem, bet iepazīstina ar ASV īstenoto padomju okupācijas un aneksijas neatzīšanas politiku. Iecerēts, ka to izstādīs arī citās Latvijas vietās. Vēsturnieki gan lēš, ka trīs no četriem emigrācijā ASV nonākušie latvieši bija pilsētnieki. Viesošanās Daugavpilī rosināja pievērsties jauniem tēmas aspektiem.

"Vai trimdas kopiena būtu skatāma tikai kā latviešu kopiena, kā tas tiešām līdz šim ir bijis, vai mums būtu jāskatās arī, kā dzīvoja cilvēki no Daugavpils, kas nebija latvieši, bet Otrā pasaules kara rezultātā nonāca ārzemēs?" sacīja Latvijas Okupācijas muzeja vēsturnieks Gints Apals.

Izstāde Daugavpilī būs skatāma līdz 7. februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti