Rīta Panorāma

Lielbritānijā veiksmīgi atjauno lielo sīgu populāciju

Rīta Panorāma

Beļģijā pagarina kodolreaktoru darbības laiku

Gaida pieteikumus 2022. gada vārdam, nevārdam un spārnotajam teicienam

Gaida pieteikumus 2022. gada vārdam, nevārdam un spārnotajam teicienam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Līdz 20. janvārim gaida 2022. gada vārda, nevārda un spārnotā teiciena pieteikumus, informēja akcijas rīkotāji.

Pieteikumus var iesūtīt, rakstot uz e-pastu [email protected] vai pa pastu, adresējot akcijai "Gada vārds, nevārds, spārnotais teiciens", Merķeļa ielā 13, Rīgā, LV-1050.

Akcijas rīkotāji norādīja: "Iepriekšējais gads daudzējādā ziņā ir bijis īpašs. Tas licis pārdomāt daudzus valsts un mūsu sabiedrības pastāvēšanas pamatjautājumus, rīkoties izšķirīgāk, piemēram, izravējot no Latvijas okupācijas varas pieminekļus (dēvēti arī par okupekļiem). Gada notikumi dažādos veidos atspoguļojušies ne tikai cilvēku attieksmē pret latviešu valodas lietojumu sabiedrībā, kurā joprojām redzamas padomju okupācijas sekas, piekāpjoties citā valodā runājošajiem, bet arī ikdienā lietotajā valodā, tās vārdu un teicienu krājumā. Kopš pagājušā gada pavasara notiek arī sabiedriskā kampaņa par latviešu valodas dominējošo lomu sabiedrībā un pret sabiedrības divvalodību. Saistībā ar šo kampaņu radušies daudzi jauni apzīmējumi, kas darināti pēc latviešu valodas likumībām, piemēram, lētiņš, iekrievotais (latvietis), raksturojot bezprincipialitāti jeb pašapziņas trūkumu citas valodas runātāju priekšā u. tml."

Nominācijā "Gada vārds" tiek gaidīti spilgtākie un trāpīgākie pēc latviešu valodas likumībām veidotie vārdi, kas aizvadītajā gadā izskanējuši pirmo reizi, piemēram, "okupeklis" u. tml. Tai atbilst arī tādi vārdi, kas iemantojuši vai atguvuši popularitāti, vai lietoti ar šim gadam raksturīgu jaunu vai īpašu nozīmi. "Gada vārds" konkrēto gadu ieraksta vēsturē ar īpašu zīmogu, piemēram, iepriekšējo gadu vārdu klāstā bijuši "kvadrātkods" – QR koda aizstāšanai, "sejauts" (aizstāj vārdus mutes, deguna aizsegs, maska), "zibmaksājums", "glābējsilīte", "zibakcija" u. c.

"Gada nevārds" – spilgtākais no nejēdzīgi darinātiem vai nevajadzīgi aizgūtiem vārdiem, kas attiecīgajā gadā parādījušies vai manāmi izplatījušies, vai arī jau pazīstamiem vārdiem, kas plaši lietoti neiederīgā vai nevajadzīgi sagrozītā nozīmē (piemēram, pēc citu valodu parauga). "Nekad nav par vēlu nevārdus aizstāt ar latviskiem ekvivalentiem," uzsvēra akcijas rīkotāji. Iepriekšējo gadu nevārdi bijuši "influenceris" (iesaka to aizstāt ar jaunvārdu "ietekmelis"), "episki", "vaibs" (vārdu "gaisotne", "noskaņa" vietā), "sadarbspējīgs" (burtiski pārcelts "interoperable"), "ekselence" (runājot par izcilību) u. tml.

Gada spārnotais teiciens – spilgtākais vai dīvainākais no teicieniem, kas pagājušajā gadā lietoti īpaši bieži vai tikuši sabiedrībā sevišķi pamanīti. Iepriekšējo gadu uzvarētāji šajā nominācijā bijuši: "Salauztā slotaskāta krimināllieta", "Izkāp no telefona!", "Man nav Pandoras lādes, no kurienes es jums varu paņemt šo atalgojumu!", "Mēs paliekam darbā jūsu dēļ. Jūs palieciet mājās mūsu dēļ!", "Krāniem un buldozeriem jāstrādā lidostā", "Rīkojums Nr. 2" u. c.

Kurš būs 2022. gada vārds, nevārds, teiciens, tas atkarīgs no interesentu atsūtītā vārdu un teicienu klāsta.

Tiek gaidīti arī kandidāti nominācijai "Gada savārstījums", tas ir, kad kaut kas tiek teikts it kā latviski, bet neskaidri vai arī pretrunā latviešu valodas likumībām.

Pieteicējus aicina norādīt, kur vārds vai teiciens dzirdēts, kādā publikācijā tas lasīts un kāpēc lietots.

"Kā vienmēr, labākie jaunvārdu darinātāji ir bērni – gaidām arī viņu pērles!" norādīja akcijas rīkotāji.

Aptauju jau divdesmito gadu rīko Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību. Aptaujas loma ir rosināt daudzpusīgu, pastāvīgu un argumentētu dialogu starp valodas lietotājiem, valodniekiem, literātiem un publicistiem, skolotājiem, studentiem, plašas saziņas līdzekļiem, valsts iestādēm, sabiedriskiem darbiniekiem, izdevējiem, terminologiem, redaktoriem, tulkotājiem un vārdnīcu veidotājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti