FOTO: Preiļu pilij atjaunota fasāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pirms pieciem gadiem, Preiļu pilī uzsākot atjaunošanas darbus, 19. gadsimtā celtais valsts nozīmes arhitektūras piemineklis atradās avārijas stāvoklī un bija bīstams apkārtējiem. Atjaunot neogotikas pērli vietējā pašvaldība vēlējās jau 2005. gadā, izstrādājot pils rekonstrukcijas tehnisko projektu, tomēr tālāk par projektu netika. Taču pēc desmit gadiem atkal aktualizējās jautājums par tās saglabāšanu. Un šobrīd, mērķtiecīgi piesaistot finansējumu, ir atjaunota pils fasāde.

Preiļu pilij atjaunota fasāde
00:00 / 04:12
Lejuplādēt

Preiļu pils daudzus gadus nostāvēja kā grausts – tā situāciju pirms darbu uzsākšanas, raksturo Preiļu muižas kompleksa un parka vadītāja Sanda Čingule-Vinogradova. Taču pamazām pils tiek atjaunota, lai tā atgūtu savu vēsturisko izskatu, kāds tas bija muižnieku Borhu laikā.

“Uz doto brīdi pilij ir atjaunota fasāde, bet tas ir tikai ar pelēko atjaunošanas kārtu, protams, fasādes krāsošana notiks kā viens no pēdējiem etapiem.

Ir atjaunots jumts, nosiltināti bēniņi un pats jaukākais un redzamākais, kas visus apmeklētājus priecē, ir tas, ka ir ielikti mums jauni logi.

Tie ir vēsturiskā tipa logi, koka logi ar vilktajiem stikliem un arī skaistas, krāšņas koka durvis,” par paveiktajiem darbiem stāsta Preiļu muižas kompleksa un parka vadītāja Sanda Čingule-Vinogradova.

Ap Preiļu pils nožogojumu skaidri redzama cilvēku iestaigāta taka, daudzus interesē gan pats atjaunošanas process, gan redzamais rezultāts, vērtējot, kā pils pamazām mainās.

“Fasāde un visi šie skaistie ornamenti, un tornīši bija diezgan sliktā stāvoklī, pateicoties iedzīvotāju iniciatīvai un arī Preiļu vēstures muzejam, ir saglabātas vairākas fotogrāfijas, pēc kurām ir redzams, kā ir izskatījies, un būvnieks ņēma paraugus no saglabātajiem esošajiem tornīšiem un identiskus veidoja arī nākamos,” skaidro Čingule-Vinogradova.

Šobrīd Preiļu pilī ieguldīts 1 miljons eiro. Taču darbi turpinās, no ārējās fasādes pievēršoties pils iekštelpām, stāsta Preiļu novada domes Attīstības daļas vadītāja Elita Jermolajeva: “Pašreiz ir uzsākts projekts Preiļu pils pirmā stāva atjaunošana komercdarbības attīstības nodrošināšanai. Paši pirmie darbi, kur jau tiek gatavos iepirkums, ir ārējo inženiertīklu izbūve Preiļu parkā, lai nodrošinātu Preiļu pili ar ūdensvadu, kanalizāciju, siltumtīkliem, energotīkliem.

Un tikko būs šis iepirkums pabeigts vai faktiski paralēli mēs uzsāksim gatavot iepirkumu pirmā stāva pārbūves darbiem.”

Paredzēts, ka pirmajā stāvā atradīsies restorāns. Veicot pārbūvi, notiks izsole, lai piesaistītu uzņēmēju, kurš sniegs šo pakalpojumu. Savukārt otrajā stāvā telpas būs Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejam. Šī gadā otrajā pusē ir paredzēts veikt iepirkumu otrā stāva pārbūves darbiem.

“Pirmā stāva pārbūve uzņēmējdarbības nodrošināšanai ir mums jāpabeidz 2022. gada beigās. Otrais stāvs pat vēl ātrāk, bet jāņem vērā tas, ka nebūs pilnībā pabeigti visi iekšdarbi, interjers uz to brīdi vēl nebūs pabeigts. Mēs strādājam pie jaunu projektu izveidošanas un finansējuma piesaistīšanas, jo tehniskie projekti mums ir, tālāk mēs soli pa solim iesim uz to, lai pilī visus darbus pabeigtu. Kad būs pilnībā pabeigts? Es domāju, ka 2023. gadā ir jāsāk jau atvērt pili apmeklētājiem, jo tūrisms ir virsmērķis, Tā ka mēs soli pa solim virzāmies uz to, ka pils būs sakārtota pilnībā,” norāda Elita Jermolajeva.

Atjaunojot pili, paralēli tiek sakārtots arī vērienīgais Preiļu parks. Tā platība ir 41 hektārs, no kuriem apmēram 13 hektārus aizņem parka dīķi un kanāli. Sakārtojot parka teritoriju, tiek domāts, lai parkā varētu gan aktīvi atpūsties, gan baudīt dabu un kultūrvēsturi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti