Rīta Panorāma

Pandēmijas laikā atver veselīga uztura kafejnīcu

Rīta Panorāma

Intervija ar Evitu Pehlaku, Nauri Indzeri un Venti Zilbertu

Skype intervija ar Annu Jurkāni un Andu Skuju

Dainu kalnam – 35. Aicina svinēt virtuāli un dziedāt tautasdziesmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Dainu kalna 35. jubilejas svinības šogad notiks. Tiesa, ne gluži tā, kā iecerēts, jo tautas svētkos dalībnieku vien būtu vairāk par septiņiem simtiem. Taču to aizstās virtuāli svētki trīs dienu garumā – no 5. līdz 7. jūlijam.

Dainu kalns Turaidā atklāts pirms 35 gadiem. “Priekš mūžības tas ir pavisam mazs mirklis, taču 35 gados šeit ir notikuši vairāk nekā 1000 koncerti. Par to liels paldies un sveicieni visām Latvijas folkloras kopām, visiem folkloristiem, visiem tiem, kas bijuši šeit, Dainu kalnā, dziedājuši un uzņēmuši tādu enerģijas spēku un tālāk [to] nesuši,” LTV raidījumā “Rīta Panorāma” uzsvēra Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne

Viņa atklāja, ka 35 gadu laikā Dainu kalnu skatījuši vairāk nekā 6 miljoni apmeklētāju no visas pasaules, izzinot un godājot latviešu tautasdziesmas.

Jurkāne atzīmēja, ka 7. jūlijs ir tautasdziesmas goda diena. “Latviešu folklorā kalns ir tāda sevis apliecināšana, tautas goda apliecināšana – kalnā kāpj gavilēt. Arī Dainu kalnā pirms 35 gadiem, verot trejādus ziedu vārtus tautasdziesmai, skulptūrai un atmodai, dziedājām tautasdziesmu “Stāvēju, dziedāju augstajā kalnā”,” stāstīja Jurkāne.

Plānotās vērienīgas 35 gadu jubilejas svinības Covid-19 pandēmijas dēļ nācies mainīt, tāpēc svētki trīs dienu garumā tiks svinēti virtuāli. Turaidas muzejrezervāta lapā vietnē “Facebook” no svētdienas, 5. jūlija, interesenti aicināti skatīties dažādus folkloras kopu koncertus un citas norises, kas filmētas tieši Dainu kalnā, pastāstīja Turaidas muzejrezervāta direktores vietniece komunikācijas darbā Anda Skuja.

“Savukārt 7. jūlijā mēs aicinām visus nākt uz Dainu kalnu, pašiem sajust šo enerģiju un pašiem dziedāt tautasdziesmas Dainu kalnā.

Šajā dienā biļete būs tautasdziesma.

Nāksiet uz apmeklētāju centru, noskaitīsiet vai nodziedāsiet tautasdziesmu un varēsiet apmeklēt muzejrezervātu par brīvu,” atklāja Skuja.

Anna Jurkāne aicināja – tautasdziesmas goda dienā “būtu labi, ja māte, tēvs, vecmāmiņa vai vectēvs iemācītu saviem mazbērniem noskaitīt vai nodziedāt kopā tautasdziesmu.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti