Kultūras ziņas

Aizbēgt Jāņa Ziņģīša ainavās

Kultūras ziņas

Andrejs Panteļējevs "intīmi… par grāmatām"

Sarsuelu Koncerts

Cik pieejama vājdzirdīgiem cilvēkiem ir Latvijas mūzikas dzīve? Baibas pieredze

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

"Es mīlu vairāk tādus melodiskus koncertus, kur ir daudz mūzikas, daudz deju. Ar to dziedāšanu ir tā, ka, ja operdziedātājs uzņem augšējos toņus, tad es ar dzirdes aparātu āža blēšanu dzirdu," stāsta Baiba Bicēna. Viņa ir vājdzirdīga un šobrīd, pateicoties dzirdes aparātam, var baudīt mūziku, bet ar grūtībām uztver dziesmu tekstus un uz skatuves runāto.

"Dod pieci 2021"

Sabiedrisko mediju labdarības maratons "Dod pieci!" šogad izcels vides pieejamības problemātiku cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, aicinot sabiedrību ieraudzīt to cilvēku ikdienu, kas saskārušies ar redzes, dzirdes un kustību traucējumiem.

Baiba Bicēna ir vājdzirdīga no bērnības. Dzirdi meitene zaudēja pakāpeniski, un līdz ar to viņai nav izteiktu runas traucējumu. Baibai ļoti patika mūzika, un to, ka kaut kas nav labi ar dzirdi, viņa konstatēja, vien vērojot, kā pašai šķita, mēma kora uzstāšanos televīzijā.

Šobrīd Baiba Bicēna aktīvi darbojas Latvijas Vājdzirdīgo atbalsta asociācijā "Sadzirdi.lv". Latvijas Televīzijas aicinājumu apmeklēt koncertizrādi "Spāņu vakari – la Zarzuela" VEF Kultūras pilī Baiba Bicēna uzņēma ar prieku, jo pandēmijas dēļ šī bija pirmā iespēja pēc ilgāka laika atkal sadzirdēt mūziku klātienē.

Koncertizrādes "Spāņu vakari – la Zarzuela" centrā – līdz šim Latvijā mazāk zināms par eklektisku dēvēts spāņu operetes žanrs, kas kļuva populārs tikai 19. gadsimta otrajā pusē. Spānijai raksturīgās, bet mums bieži vien līdz galam neizprastās mīlas un sadzīves kaislības uzvedumā izdzīvoja soprāns Anta Jankovska, tenors Mihails Čulpajevs, kā arī vadošie Latvijas Nacionālā baleta solisti.

"Bija ziedu laiks sarsuelai, kas bija pagājušais gadsimts, un tad, ienākot filmu mūzikai un mūziklu žanram, tā pazuda no skatuvēm. Kaut kādā veidā tā palika tikai un vienīgi Spānijā, kur ir spāniski runājoši cilvēki, arī Dienvidamerikā," stāsta koncerta idejas autore, soprāns Anta Jankovska. "Man liekas, ka tagad ir piedzīvojusi sarsuela otro renesansi, jo arvien vairāk slavenu dziedātāju to nes pasaulē."

Spāņu kaislības mūzikā patika arī Baibai Bicēnai. Tomēr viņa atzīst – lai pilnībā izbaudītu koncertuzvedumu un izprastu tā saturu, būtu nepieciešama titrēšanas iekārta. "Runāto tekstu gandrīz nemaz nesapratu. Šajā gadījumā ir labi, ja iepriekš ir iespēja izlasīt libretu, kā ir operā un baletā, vai arī ir subtitri," skaidro Bicēna.

Kopumā vērtējot Latvijas kultūras dzīves piedāvājumu vājdzirdīgajiem, Baiba Bicēna atzīst, ka liela nozīme ir telpu akustikai, tādēļ ļoti cer sagaidīt labu akustisko koncertzāli Rīgā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti