Rīta regtaims

Rīta saruna ar režisori Paulu Pļavnieci par DDT viencēlienu pirmizrādi

Rīta regtaims

Rīta saruna ar komponistu un pianistu Kristu Saržantu

Par multimediju performanci "Simbolisms" vēsta producente Leonarda Ķestere

Cēsīs atdzīvosies latviešu simbolistu gleznas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

"Kopā ar kolēģiem 29. maijā Cēsu pilsmuižas klētī atveram vienreizējus brīnumus un pārlaicīgu pārsteigumu," par multimediju performanci "Simbolisms" Latvijas Radio 3 "Klasika" stāsta producente Leonarda Ķestere.

Izcilo latviešu mākslinieku-simbolistu darbus Orsē muzejā Parīzē 2018. gadā aplūkoja teju 300 000 apmeklētāju. Visatpazīstamākie no simbolistiem ir Janis Rozentāls, Vilhelms Purvītis, Johans Valters, Rūdolfs Pērle, Pēteris Kalve, un viņu darbi šajā izstādē-performancē būs kā virtuālās animācijas lauks, kas atdzīvosies audiovizuālā kustībā. Vairāk nekā 40 gleznas, kas pārstāvētas arī Latvijas Kultūras kanonā, piedzīvos jaunu atvēršanos.

"Tagad mūsu brīnišķīgākās latviešu latviešu autoru gleznas redzēsiet atdzīvinātā veidā – tur ir Rūdolfs Pērle un Sigismunds Vidbergs, Purvītis un ļoti daudz Jaņa Rozentāla, arī Rihards Zariņš, kuram tagad Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā ir atklāta izstāde," atzīmē Ķestere.

"Šo projektu īsteno tā pati komanda, kas pērn Cēsu pils muzeja rietumu tornī rādīja Cēsu pils stāstu. "Komandā ir videomākslinieks Māris Kalve, pievienojos arī es, pieaicinot brīnišķīgus papildspēkus – pianistu Andreju Osokinu, skaņu režisoru Ernestu Ansonu, aktierus Sandru Kļaviņu, Voldemāru Šoriņu un Jēkabu Reini, salikām stāstu – poēziju, mūziku un vairāk nekā 40 gleznas no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja simbolistu kolekcijas, Zuzānu kolekcijas un arī citām privātkolekcijām –

gleznas atdzīvojušās Māra Kalves vīzijā, kuru varam likt zem tādiem nosaukumiem kā "mīts", "cilvēks" un "daba". Tas viss ir šo fantastisko simbolistu gleznās, kuras ļoti daudz ko stāsta.

Tās būs skatāmas uz ļoti lieliem septiņiem ekrāniem – trīs reiz divi metri, un ieiesiet arī skaņā, primāri – mūsu izcilajos skaņražos: Jāzepā Vītolā, Emīlā Dārziņā, Jānī Mediņā. Un būsiet ļoti, ļoti pārsteigti, kā tas var iedarboties! Animācijas darbs ir vienkārši fantastisks – gan 2D, gan 3D. Noteikti novērtēsiet skaņu celiņu, ko ierakstījis brīnišķīgais pianists Andrejs Osokins.

Mūsu mērķis – lai mēs sajustos it kā tā laika salonā,

kur ienācis Emīls Dārziņš, turpat viesojas Kārlis Jēkabsons, ienācis arī Skalbe, Viktors Eglītis, un Emīls Dārziņš izpilda kādu savu jauno dziesmu, un mājas saimniece Grīnberga dzied.

Tas viss būs kā teātrī – jūs atnākat, nopērkat biļeti, kuru cenas būs ļoti demokrātiskas, ejat iekšā melnā telpā, kur šie lielie ekrāni, – ģimenes kā cālīši sēdēs rindiņā uz soliem, ievērojot visus distancēšanās nosacījumus. Tas būs pusstundu garš seanss."

Performance būs skatāma līdz pat 20. septembrim – katru dienu no 10 līdz 18.00, bet piektdienās un sestdienās – līdz astoņiem vakarā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti