Panorāma

Egle no Valkas greznojas Londonas centrā

Panorāma

Soda bijušo Jelgavas bērnunama vadītāju

Pensionāre Neatkarības laukumā

Bijušie Augstākās padomes deputāti iebilst pret sirmgalves pieminekli Neatkarības laukumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Neatkarības laukums ir katras valsts simbols, un tajā nav vietas pensionāres piemineklim – uzskata bijušie Augstākās padomes deputāti, kuri nevēlas, lai laukumā blakus Saeimai būtu piemineklis sirmgalvei. Mākslinieks Aigars Bikše norāda, ka viņa darbs simbolizē sievieti pusmūžā, kura savā dzīvē ir daudz sasniegusi.

Laukumā starp Nacionālo teātri – vietu, kur tika proklamēta Latvijas valsts, – un Saeimu, kurā tika atjaunota valsts, mākslinieks Aigars Bikše lūdzis Rīgas pieminekļu padomi ļaut uzstādīt pieminekli “Gudrā pensionāre”. Pret mākslinieka ideju iestājas bijušie Augstākās padomes deputāti, jo neatkarību nevar simbolizēt šāds tēls.

“Šāds tēls būtu labs jebkurā citā Rīgas vietā, tikai ne Neatkarības laukumā. Ja mēs esam nacionāla, demokrātiska, neatkarīga valsts, mums ir jāciena vārds “neatkarība”, ja reiz tas ir dots šim laukumam,” sacīja Augstākās padomes deputātu kluba vadītāja Velta Čebotarenoka.

Pats mākslinieks Aigars Bikše savu pieminekli šajā laukumā kā pagaidu objektu bija izstādījis jau pirms septiņiem gadiem, bet tagad vēlas, lai tas kļūtu par pastāvīgu objektu. Mākslinieks norāda, ka Latvijā valdošais jaunības kults esot bīstams: “Tā ir vecāka kundzīte – varbūt tas mulsina cilvēkus. Bet man liekas, ka tas ir mūsdienu mākslas uzdevums - ieiet jaunās zonās, runāt par problēmām, kas sabiedrībā ir.”

Bikše noraida bažas, ka pensionāres izstiepto roku varētu uztvert kā ubagošanu. Tieši pretēji – tā esot sieviete ar viedokli.

“Kundze ar izstieptu roku un lakatiņu galvā,” saka Čebotarenoka, “cik saprotu, Rīgā arī šis jautājums tiek nopietni apspriests, bet manos kolēģos tas izraisīja stipri lielu sašutumu.”

“Kad es to taisīju, es domāju par Vairu Vīķi-Freibergu kā tēlu – gudrs, brašs cilvēks ar savu viedokli, vienmēr spējīga aizstāvēt savas domas. Vai tāda kundzīte kā Anglijas karaliene, kura jau ir tajā cilvēka stājā, izjūtā, kā viņas ķermenis runā, kur ir brašums iekšā,” skaidro mākslinieks.

Par to, vai piemineklim būtu jāatrodas Neatkarības laukumā, jau nākamnedēļ savu viedokli teiks arī Saeimas Izglītības un zinātnes komisija, kurai Augstākās padomes deputāti lūdz šo mākslas iniciatīvu noraidīt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti