Kultūras rondo

LALIGABAs ceremoniju veidos “Literatūre” radošā komanda. Ieceres atklāj Gustavs Terzens

Kultūras rondo

Aizvadītais gads literatūrā. Vērtē Rudīte Kalpiņa, Terēze Rūdule un Skaidrīte Lasmane

Atklājums Rīgas Sv. Jēkaba katedrāles restaurācijā - gailis sēž 91,6 metru augstumā

Atklājums Rīgas Sv. Jēkaba katedrāles restaurācijā – gailis sēž 5,64 metrus augstāk, nekā zinājām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Rīgas Svētā Jēkaba katedrāles restaurācijā šobrīd atjauno torņa smaili, kupolu, un arī Rīgas senākais gailis gaida savu apzeltīšanu. Jaunākie mērījumi liecina, ka gailis sēž krietni augstāk, nekā zinājām līdz šim. Tas atrodas 91,64 metru augstumā.

"Viena lieta, ko piefiksēju, medijos visu laiku runā, ka gailis nocelts no 86 metru augstuma lejā. Uzsākot restaurācijas projektu mēs veicām precīzo uzmērīšanu, un gailis sēž 91,64 metru augstumā. Tā kā viņš vairāk nekā par pieciem metriem augstāk atrodas, nekā visi apkārt domā," sarunā Latvija Radio raidījumā "Kultūras Rondo" atklāj Rīgas Svētā Jēkaba katedrāles restaurācijas arhitekts Artūrs Lapiņš.

Viņš arī stāsta, ka katedrāles restaurācija rit jau kopš 2017. gada. Tā sākās ar altāra restaurāciju, tad restaurētas pārējās fasādes un sakārtota drenāža. Tagad kārta torņa smailei.

Lapiņš arī atzīst, ka viņam ir interesanti sekot līdzi, ka, veicot iepriekšējās dievnama restaurācijas, kolēģi pirms simts un vairākiem gadiem risinājuši līdzīgas problēmas.

No torņa smailes noceļ Jēkaba katedrāles gaili
No torņa smailes noceļ Jēkaba katedrāles gaili

"Globālu atklājumu ir mazāk, vairāk apstiprinās dažādas hipotēzes," skaidro Lapiņš. "Tajā skaitā hipotēze, ka baznīca sākumā būvētā kā halles baznīca un 15. gadsimtā pārbūvēta kā bazilika. Ieguvusi pašreizējo apjomu. Tāpat tika apstiprināts torņa datējums. Uz torņa skārda divās vietās tika konstatēts izbūves gads, kad tornis tika atjaunots pēc Ziemeļu kara 1756. gadā."

Visas koka konstrukcijas baznīcā ir stiprinātas ar kaltām naglām. Tagad, mainot jumta segumu, kas saglabājies kopš 1756. gada, naglas līdz ar oriģinālo skārdu tiek nodotas pasūtītājam un iespējams, līdzīgi kā Doma baznīcā, to varēs izmantot suvenīru gatavošanai, izmantot, kā popularizēt baznīcu.

Rīgas Svētā Jēkaba katedrāles gailis no torņa smailes tika nocelts 3. aprīlī.

AS “Būvuzņēmums Restaurators” speciālists Jēkaba katedrāles restaurācijas darbu vadītājs Dāvis Priede  atklāj, ka gaili pēc nocelšanas rūpīgi apsekoja un veica fotofiksāciju, lai varētu sagatavot gaiļa restaurācijas pasi, ko iesniegs Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldē, lai nākamās paaudzes zinātu, kas darīts.

"Šobrīd ir uzsākts nākamais process, kas ir gaiļa attīrīšana. Viņš tiek attīrīts ar smalku stikla pūdera strūklu, lai nesabojātu metālu, bet, lai noņemtu nost visu, kas virsū sakrājies, un sagatavotu nākamajiem procesiem," skaidro Priede.

No torņa smailes noceļ Jēkaba katedrāles gaili
No torņa smailes noceļ Jēkaba katedrāles gaili

Pēc tam gailis nonāks kalējmeistara Pētera Koroļa darbnīcā. Viņš likvidēs skrāpējumus, bojājumus, iebuktējumus. Tāpat kalējs pārbaudīs, vai gaiļa aste un galva ir vienādā svarā, lai būtu līdzsvars, jo baznīcas gailis ir arī vējrādītājs.

"Jēkaba baznīcas gailis, tas, kuru esam nocēluši lejā, tas, kurš nolaidies lejā, izgatavots 1982. gadā," atklāj Priede. "Pirms tam iepriekšējais gailis, kas bija viņa vietā, tas bija no 1736. gada, bet tas tika noņemts 1982. gadā un atdots baznīcai glabāšanā, jo vairs nebija tādā stāvoklī, lai varētu turpināt sargāt torņa smaili."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti