Atjauno pieminekli 1905.-1907.gada revolūcijas atcerei Talsos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Vienā no Talsu pilsētas pakalniem, Leču kalnā, 1980. gadā tika atklāts tēlnieces Olita Nigules veidotais piemineklis 1905.-1907. gada revolūcijas atcerei. Gadu gaitā pieminekļa izskatu ietekmējuši laikapstākļi, kā arī tas vietām apsūnojis. Tagad sākta pieminekļa attīrīšana, informē Talsu pašvaldība.

Pieminekļa tīrīšanas darbus pēc Talsu pilsētas pārvaldes pasūtījuma veic SIA "Akmens apstrāde", un tie izmaksās 4850 eiro. Šī summa ietver ne tikai pieminekļa tīrīšanu, bet arī bojāto šuvju restaurēšanu un pieminekļa apstrādi pret laikapstākļu iedarbību. Pieminekļa attīrīšana un bojāto šuvju restaurācija paredzēta veikt, nebojājot esošā akmens materiāla virsmas struktūru un akmens toņkārtu. Akmens pieminekļa pēcapstrādei paredzēts izmantot tikai dabīgajam akmenim paredzētos kopšanas līdzekļus.

Leču kalna teritorijas atjaunošanas un labiekārtošanas darbi tiek īstenoti kopš pagājušā gada. Attīrot aizaugušo dīķi, jau ir pavērusies gleznaina ainava, teritorijā ierīkota jauna pastaigu taka, uzstādīti soliņi un arka. Pēc pieminekļa attīrīšanas plānota pieminekļa laukuma un kāpņu rekonstrukcija.

Leču kalns tiek labiekārtots, vadoties pēc Talsu novada domes deputātu apstiprinātās "Talsu deviņu pakalnu koncepcijas", tā paredz Talsu pakalnu sakārtošanu, lai tos padarītu labāk pieejamus iedzīvotājiem un tūristiem. Koncepcijas īstenošanas gaita atkarīga no pašvaldības finansējuma iespējām - visu Talsu pakalnu sakārtošana var aizņemt vairākus gadus, jo darbi tiks īstenoti pakāpeniski.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti