Abgunstes muižas saimnieki - noskretušā skaistuma meklētāji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai gan Abgunstes muižā mūs sagaida idilliska ainava ar lakstīgalas dziesmu un varžu koncertu fonā, bet pagalmā, ieradušās vasaras praksē, rosās Rīgas Dizaina mākslas skolas meitenes, vēl tikai pirms trim gadiem šī vieta bijusi skumīga un aizaugusi. Līdz 70. gadiem te darbojusies skola, bet vēlāk ierīkoti dzīvokļi un savulaik arī veikals.

“Un tad kaut kur pie apvāršņa parādījāmies mēs, trīs bērnu ģimene no Rīgas, kurai kaut kas galvā bija sagrozījies par to, ka gribētu izmēģināt savus spēkus atjaunot vienu pamestu, bet ļoti skaistu kultūrvēsturisku vietu,” stāsta Abgunstes muižas saimniece Asnāte Avotniece. “Līdz ar to ir tās divas daļas, kas ir mākslas daļa, kas ir mākslinieku rezidence, tad ir mūsu dzīves vieta un vieta, kur uzņemt viesus un pasākumus.”

Galdus klāj ar muižā radītiem traukiem

Saimnieki gan teic, ka muiža tiek būvēta “uz projektiem un kaķiem” – projekti 30, bet kaķi astoņi, proti, katram dižākajam – savs četrkājainais patrons vai patronese. Tā veiksmīgi vēsturiskajā pagrabā ierīkotas tekstila un restauratoru darbnīcas, bet bijušajā muižas ķēķī – keramiķu darbnīca, kur mākslinieki no tuvienes un tālienes par velti var radīt darbus, kas vēlāk kļūst par muižas interjera vai apkārtējās vides objektiem.

“Mēs tos izmantojam arī ikdienā, mēs ar tiem servējam galdus viesiem,” atklāj muižas saimnieks Jānis Avotnieks.

Baltijā vienīgais japāņu stila ceplis

Piesaki savu kultūrvietu!

Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un portāls LSM.lv aicina pieteikt kultūrvietas sabiedrisko mediju balvai "Kilograms kultūras", aizpildot pieteikuma ankektu un pievienojot foto vai video no savas iecienītākās kultūrvietas. Piesaki savu kultūrvietu šeit.

Jāņa lepnums ir lielais malkas ceplis, kurš arī ir projekta rezultāts – Baltijā vienīgais Noborigāmas, tātad japāņu stila ceplis. Jānis atklāj: “Tas zeltainais bronzīgums ir radies vien no pelniem, kokam sadegot, jo mūsu ceplis jākurina trīs diennaktis, 72 stundas, vienā reizē izmantojot 10 kubikmetrus malkas, un kad atdziest pēc piecām dienām, mēs tiekam pie darbiem klāt. Tur nav glazūras ne grama, viss ir absolūti dabīgs tonis.”

Top mākslas taka un koncertzāle

Mākslinieku radīto apmeklētāji var apskatīt vai nu muižas svētkos, vai meistardarbnīcās, šobrīd tapšanas procesā ir mākslas taka, līdztekus turpinās nama interjera iekārtošana, kurā saimnieki ar cieņu savieno muižas tik dažādo laiku pieredzi gan reālajā, gan ar labu gaumi radītajā vintāžas stilā.

“Tas ir īstenībā mūsu uzņemtais interjera stils – nerestaurēt pilnībā, bet pieturēties pie šī  noskretušā skaistuma. Tās bezstresa sienas mums ļoti patīk!” teic jaunais muižnieks Jānis.

Kā rudenī izskatīsies par koncertzāli pārvērstā muižas klēts, varam tikai iztēloties, taču sargājošais uguns kaķis jau gatavs veikt savu misiju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti