Labdarības koncertā vāks līdzekļus Rīgas Svētā Jēkaba katedrāles remontdarbiem

Sestdien, 3. februārī, Rīgas Svētā Jēkaba katedrālē notiks labdarības koncerts "Mīlestības pieskāriens", kurā uzstāsies vesela virkne populāru mākslinieku, viņu vidū Kristīne Prauliņa, Zigfrīds Muktupāvels, Jānis Paukštello, Kaspars Zemītis un daudzi citi. Muzicēs arī vairāki kori, ansambļi un orķestri. Visi koncertā savāktie līdzekļi tiks ziedoti Svētā Jēkaba katedrāles iekštelpu remontdarbiem. Vērienīgā restaurācija katedrālē sākās pirms septiņiem gadiem.

Labdarības koncertā vāks līdzekļus Rīgas Svētā Jēkaba katedrāles remontdarbiem
00:00 / 04:14
Lejuplādēt

Rīgas Svētā Jēkaba katedrāle atrodas Vecrīgā, Jēkaba ielā 9. Virs tās durvīm redzams zīmīgs skaitlis – 1225. "Šis ir baznīcas iesvētīšanas gadskaitlis – 1225. Tātad, varam teikt, ka esam jau bez piecām minūtēm astoņsimtgades jubilejā," stāsta katedrāles draudzes administrators, priesteris Renārs Birkovs. "Un tad arī ļoti skaists uzraksts latīņu valodā – "Misericordias Domini in aeternum cantabo" –, kas nozīmē – par Kunga žēlsirdību es dziedāšu mūžam. Šie burti ir restaurēti, tāpēc tik spoži."

Rīgas Svētā Jēkaba katedrāle
Rīgas Svētā Jēkaba katedrāle

Katedrālē tikko beigusies rīta Svētā Mise, un daži cilvēki baznīcā vēl klusām lūdzas. Redzams, ka baznīcas vidus joms ir aizņemts ar sastatnēm, jo šobrīd notiek balkonu restaurācija. Lielā centrālā altārtelpa savukārt jau ir skaisti atjaunota, tāpat kā abi sānu jomi. Labā sānu joma altārī atkal atgriezusies daudziem baznīcas apmeklētājiem tik iemīļotā Jēzus Sirds svētglezna, kas uz kādu brīdi bija noņemta.

Priesteris Renārs Birkovs pie Aglonas Dievmātes altāra
Priesteris Renārs Birkovs pie Aglonas Dievmātes altāra

Renārs Birkovs stāsta: "Cilvēkiem ļoti patīk šī Jēzus Sirds svētglezna. Kas ir interesanti, ka, ienākot baznīcā, vienalga, kurā vietā tu atrodies, ir sajūta, ka Jēzus tajā brīdī skatās tieši uz tevi. Es domāju, tas ir viens no iemesliem, kāpēc šī svētglezna cilvēkiem šķiet tik ļoti īpaša."

Jēzus Sirds svētglezna
Jēzus Sirds svētglezna

Jautāts par neparastākajiem atradumiem restaurācijas gaitā, Renārs Birkovs ved uz baznīcas ziemeļu jomu, kur uz akmens flīžu grīdas vietvietām redzamas senatnīgas akmens plāksnes, kas ir patiešām ļoti senu laiku liecinieces, atklājušās restaurācijas laikā, kad tika demontēta koka grīda. "Tās ir senās apbedījumu plāksnes, tādi kā kapu pieminekļi. Jo Livonijas laikā šeit pie baznīcas bija kapi vai pat zem baznīcas bija kapi, kur tika apbedīti cilvēki. Un šī kapsēta ir pastāvējusi līdz 1700. gadiem, kad zviedru laikā iznāca aizliegums apbedīt baznīcās, apbedīt pilsētā," skaidro Birkovs.

Remontdarbi Rīgas Svētā Jēkaba katedrālē
Remontdarbi Rīgas Svētā Jēkaba katedrālē

Rakšanas darbu laikā lielā skaitā atklājās arī cilvēku mirstīgās atliekas – kauli un galvaskausi. Lai izrādītu mirušajiem cilvēkiem cieņu, pēc grīdas pārbūves viņu kauli sakopoti vienuviet puspagrabā, ko dēvē par osāriju, un ikviens caur stiklu tos var arī apskatīt.

Osārijs
Osārijs

Renārs Birkovs: "Ticībā mēs zinām, ka cilvēks – tas ir Svētā Gara templis, kā saka Svētie Raksti. Un arī pēc nāves viņš saglabā cieņu. Tāpēc mēs ar šiem kauliem nevaram rīkoties, kā pagadās. Tiem ir jāatrod cienīga vieta. Šoreiz bija lēmums – atstāt tos baznīcā. Tas arī savā ziņā simbolisks atgādinājums, ka cilvēka dzīve ir īsa. Laiks ir īss, tāpēc tas jāizmanto, lai mīlētu, lai darītu labu, lai kalpotu Dievam."

Lai atgādinātu par Svētā Jēkaba katedrāles kultūrvēsturisko nozīmi un piesaistītu ziedojumus baznīcas vēl nepieciešamajiem iekštelpu remontiem, sestdien katedrālē notiks labdarības koncerts "Mīlestības pieskāriens", kas pulcēs ļoti plaša spektra māksliniekus, stāsta producents Lūkass Mairis Marcinkevičs: "Protams, lai skatītājiem un klausītājiem būtu interesantāk, ir svarīgs plašs spektrs, kur ir gan džeza dziedātāji, gan klasika, gan popmūzika. Šoreiz, piemēram, būs arī Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku orķestris, kas brauks no Liepājas. Būs arī žurnālistu pārstāvis Aidis Tomsons, tā kā daudziem varbūt būs interesanti viņa balsi dzirdēt ne tikai runājot, bet arī dziedot."

Labdarības koncertā muzicēs arī Kristīne Prauliņa, Zigfrīds Muktupāvels, Jānis Paukštello un daudzi citi. Tas notiks sestdien, 3. februārī, četros pēcpusdienā Rīgas Svētā Jēkaba katedrālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti