Kultūras ziņas

Digitālās spēles un kultūrvide Latvijā

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Monēta Rīgas vēstures un kuģniecības muzejam

Godinot vecāko muzeju Baltijā, Rīgā atklāj jaunu nodarbību telpu un prezentē neparastu monētu

Vecākais muzejs Baltijā un viens no senākajiem publikai atvērtajiem muzejiem Eiropā – Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs – šogad atzīmē 250 gadu jubileju. Par godu svinībām notiek virkne pasākumu. 29. novembrī muzejā atklāta jauna nodarbību telpa – "Himzela klase" un prezentēta unikāla dizaina monēta "Gaismas staru vēdeklis".

Par godu Nikolausam fon Himzelam un viņa tēvam un vectēvam, kuru kolekcijas priekšmeti kalpoja par pamatu Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja izveidei, atklāta "Himzela klase". Tā būs vieta, kur tikties ar jaunāko paaudzi, lai papildinātu muzejā gūto pieredzi.

Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja direktore Liene Johansone-Kuzmina stāsta: "Šajā klasē būs iespēja gan praktiski darboties, gan teorētiski apgūt dažādas zināšanas, un tas ir pats labākais, ka viņi tiešām tādā noslēgtā vidē kopā ar mūsu speciālistiem varēs uzzināt daudz ko jaunu par Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja krājumu un mūsu veiktajiem pētījumiem zinātnē."

Šonedēļ "Himzela klasē" varēs aplūkot nupat kā izdoto Latvijas Bankas sudraba kolekcijas monētu, kas veltīta muzeja 250 gadu jubilejai.

"Tas ir vecāks par Luvras muzeju. Un tādā veidā mēs svinam kaut ko, kas ir mūsu, kas ir īstenībā tāds gaismas stars mūsu pasaulē, kas izgaismo mūsu Rīgas, rīdzinieku vēsturi," teic Latvijas Bankas Monētu dizaina komisijas priekšsēdētāja vietnieks Edgars Zvirgzdiņš.

Savukārt monētas grafiskā dizaina autors Ivars Drulle par idejas pirmsākumiem atklāj: "Vizuālā iecere man radās, daudzreiz staigājot pa muzeju, skatoties eksponātus. Es redzēju, ka liela daļa eksponātu kaut kādā formā jau ir bieži parādījušies. Tad man likās, ka es kaut kādā ziņā esmu sprukās, jo es nevaru atrast, ko izmantot, bet tad man nāca tāds glābējbrīdis, kad es tiku fondos, un es ieraudzīju 18. gadsimta vēdekļus. Es viņus atvēru, un viņi bija tik skaisti, tik satriecoši skaisti, ka man likās – no tā kaut kas var sanākt.

Vēdekļa formā veidotās monētas vienā pusē ietverts Himzela skatiens, savukārt otrā ir atsauce uz kuģniecību.

"Šis ir arī ne tikai vēstures, bet arī kuģniecības muzejs. Un kuģniecības muzejs nozīmē to, ka ir arī navigācija, kompasi, bākas, gaisma. Tas, ko es izdarīju, paņēmu to principu, kā gaismas stari tiek lauzti bākā, kā viņi no bākas lampas nāk un kā viņi tiek fokusēti, lai kuģi var redzēt. Es paņēmu šo principu un uzliku uz vēdekļa, un tas man likās kā vēdekļa stāsta turpinājums," teic mākslinieks.

Monēta ir izdota 3000 eksemplāros, vienu no tiem līdz svētdienai ikviens varēs apskatīt "Himzela klasē".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti