Rīta Panorāma

Polija apbruņo armiju ar ASV ieročiem

Rīta Panorāma

Rīgā viesojas Eiropas Savienības Kosmosa programmas aģentūras delegācija

Okupācijas muzejā atklāta izstāde "Nacionālā svētnīca"

Latvijas Okupācijas muzeja 30 gadu jubilejā atklāj izstādi «Nacionālā svētnīca»

Latvijas Okupācijas muzejs, sagaidot 30. gadadienu, aicina apmeklēt izstādi "Nacionālā svētnīca", informēja muzeja pārstāvji.

Muzeja krājumā, kas veidojies kopš muzeja dibināšanas 1993. gada 1. jūlijā, ir vairāk nekā 70 000 priekšmetu – unikālu tautas atmiņas dārgumu, liecību par Latvijas likteni un tautas piedzīvoto 20. gadsimtā. Izstādes kodols ir muzeja krājuma priekšmeti ar Latvijas Republikas himnas vārdiem, karoga krāsām, ģerboni un latviešu nacionālajiem simboliem. Priekšmeti izgatavoti Padomju Savienības okupācijas gados ieslodzījumā cietumā un nometnēs, pārvietoto personu nometnēs Vācijā un vēlāk trimdā.

Izstādē aplūkojami arī 12 Latvijas sarkanbaltsarkanie karogi, katrs ar savu stāstu: vairāki no karogiem ir paņemti līdzi 1944. gadā, atstājot Latviju un dodoties bēgļu gaitās, vēlāk rūpīgi saglabāti ASV un Kanādā, daži no karogiem – slēpti Latvijā padomju okupācijas gados. Izstādē apskatāms Latvijas Republikas karogs, ko izmantoja Latvijas sūtniecība Londonā. Izstādes nosaukuma pamatā ir atsauce uz Endrū Higinsa (Andrew Higgins) muzeja vērtējumu laikrakstā "The New York Times" 2022. gada 25. septembrī.

Latvijas Okupācijas muzejs pateicas visiem priekšmetu dāvinātājiem, kuri uzticējuši muzejam savu dzimtu relikvijas un nozīmīgas Latvijas vēstures liecības.

Izstādes veidotāji: Aija Ventaskraste, Egils Mednis, Artūrs Romeiko, Taiga Kokneviča, Baiba Brieže, Aivars Reinholds, Pēteris Kalniņš un Gundega Michele.

Izstāde tiks atklāta 2023. gada 29. jūnijā pulksten 14.00 un būs aplūkojama muzejā līdz 22. decembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti