Liepāja vij sadarbības saites ar Japānu, gatavojoties Eiropas kultūras galvaspilsētas titulam

Liepājā "Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027" komanda plāno sadarboties ar dažādu valstu māksliniekiem – gan no Eiropas, gan Dienvidamerikas un Āfrikas. Arī sadarbībai ar Japānu iezīmētas ciešākas saites, un šajās dienās Liepājā, Dienvidkurzemē un Kuldīgā viesojas "EU-JapanFest" Japānas komitejas ģenerālsekretārs Šuji Kogi.

Kogi kungs iepazinās ar radošās (ne)miera zemes komandu, plāniem un apskatīja reģiona iespējas, lai kopīgi plānotu mākslas un kultūras projektus 2027. gadā Liepājā ar Japānas mākslinieku piedalīšanos.

Liepāja vij sadarbības saites ar Japānu, gatavojoties Eiropas kultūras galvaspilsētas titulam
00:00 / 03:48
Lejuplādēt

Skanot pasaulslavenā japāņu komponista un pianista Rjuiči Sakamoto skaņdarbam, ko uz Liepājas Svētās Trīsvienības katedrāles īpašajām, pasaulē vislielākajām nepārbūvētajām mehāniskajām ērģelēm izpilda Maija Zaķis, izdodas uzrunāt "EU-Japan Fest" Japānas komitejas ģenerālsekretāru Šuji Kogi (Shuji Kogi), kurš šajās novembra dienās viesojas Kurzemē. Viņš dalās savos priekšstatos par Kuldīgu un Liepāju, kas kopā ar Dienvidkurzemes novadu iesaistījušās Liepājas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 notikumos: "Kuldīga ir maza pilsēta, arī Liepāja nav mērogos milzīga, taču abās jūtams ļoti liels mākslas un kultūras spēks, ne tikai tradicionālās, bet arī raugoties nākotnē, īpaši minot koncertzāli "Lielais dzintars"."

"EU-Japan Fest" ir kultūras apmaiņas organizācija, kas veicina sadarbību starp Eiropas savienību un Japānu. Organizācija katru gadu atbalsta ar Japānu saistītas programmas – tie ir koncerti, teātra un mākslas notikumi, kas tiek īstenoti dažādās esošajās un topošajās Eiropas kultūras galvaspilsētās. Šuji Kogi atklāj, cik aktīva līdz šim ir bijusi organizācijas darbība Eiropā: "31 gada laikā, sākot no 1993. gada, sadarbojoties ar 54 Eiropas kultūras galvaspilsētām, esam atbalstījuši 33 tūkstošus japāņu mākslinieku Eiropā."

"Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027" Liepājas radošās komandas pārstāve Baiba Bartkeviča uzsver atslēgas vārdu – sadarbība: "Manuprāt, šī sadarbība varētu veidoties ļoti auglīga, jo mēs redzam Kogi kunga ārkārtīgi patieso un dziļo interesi par šo reģionu. Viņš ir sadarbojies ar Kauņu pagājušā gadā un nākamgad sadarbosies ar Tartu. Tā viņam ir kā misija. Es redzu, ka mūsu vietējie mākslinieki kopā ar Japānas māksliniekiem varētu radīt ko jaunu. Japānā ir ļoti izcilā līmenī animācija, varētu atvest arī kādu izstādi."

Sadarbība ļaus iegūt ne tikai jaunu pieredzi, bet veicinās arī starptautiska mēroga sadarbību, stāsta mākslinieciskās programmas veidotāja Baiba Bartkeviča: "Mums ir daudz sadarbības partneru – sākot no bijušajām kultūras galvaspilsētām, ar kurām ir vienotas tēmas, arī Portugāles pilsētu Evoru 2027. gadā, tāpat ar Skandināvijas valstīm, ir doma par Peru, Ziloņkaula krastu utt. Sadarbības partneru loks ir ģeogrāfiski plašs un šobrīd tiek vēl papildināts."

Liepājai Eiropas kultūras galvaspilsētas koncepcijas pamatā ir stāsts par (ne)mieru. Koncepcijas ietvaros izveidota piecu līniju programma, lai runātu par svarīgām problēmām, kas ir aktuālas gan Liepājai, gan Eiropai kopumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti