Dienas ziņas

Stoltenbergs: Ukraina ir spējusi nodarīt Krievijai būtiskus zaudējumus

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Valmieras novadā reorganizē kultūras iestāžu darbu

Reorganizācija Valmieras novadā – kāds kultūras nams, iespējams, pārtaps par spa

Pirms valsts svētkiem Valmieras novadā skaļu rezonansi radīja ziņa, ka paredzēts likvidēt desmit kultūras iestādes. Lai arī neilgi pēc izskanējušās informācijas kultūras iestāžu darbinieki saņēma mierinošāku skaidrojumu, ka ne visos gadījumos ir runa par likvidāciju, bet reorganizāciju, divas bibliotēkas un divi kultūras nami tiešām tiks slēgti. Vienā no tiem plāno ierīkot spa centru.

Valmieras pagasta kultūras nams pārdots privātam uzņēmējam par vairāk nekā 200 000 eiro. Tur nākotnē, iespējams, būs spa centrs. Ķoņu pagasta tautas namu arī gaida līdzīgs liktenis – tiek meklēts jauns saimnieks. Likvidāciju piedzīvos arī divas bibliotēkas. 

Slēgšanas iemeslus skaidro Valmieras novada kultūras pārvaldes vadītājs Toms Upners: "Skaņkalnes bibliotēka atrodas trīsistabu dzīvoklī, pilnīgi neatbilstošos apstākļos un kas nav mūsdienu kultūras patēriņam atbilstoši. Šo dzīvokli pašvaldība arī plāno atsavināt. Par Ķoņu pagasta bibliotēku – tā atrodas vienā ēkā ar tautas namu, apstākļi arī nav piemēroti bibliotēkas vai kultūras namu pakalpojumiem."

Valmieras novada kultūras pārvaldes vadītājs Toms Upners
Valmieras novada kultūras pārvaldes vadītājs Toms Upners

Valmieras novadā pēc reģionālās reformas ir trīs valsts akreditēti muzeji, 34 bibliotēkas, viena centrālā bibliotēka ar 33 filiālēm, septiņi kultūras centri, kuriem ir 23 struktūrvienības.

"Sākoties inflācijas krīzei Latvijā, pieaugot visām izmaksām, organizējot visas darba struktūrvienības un iestādes ierobežotajos finanšu resursos, nonācām pie apziņas, ka jāskatās, cik tās telpas ir lietderīgi izmantot. Skaidri sapratām, ka kvalitatīvu kultūras procesu nevar piedāvāt +15, +16 grādos telpās ziemā, faktiski tu liec nākt uz zāli salt un vilkt mēteli, un tev pietrūkst resursu, lai šo ēku apsildītu konkrētajiem laikapstākļiem un vajadzībām," skaidro Valmieras novada kultūras pārvaldes vadītājs Toms Upners.

Domē norāda, ka tomēr visi kultūras nami netiks likvidēti, bet reorganizēti. Pēcāk tos apsaimniekos vietējā pārvalde, tādējādi mazinot tēriņus. 

Vienlaikus gan Valmieras novadā, gan citos secina, ka negatīvās demogrāfijas un arī mazākas intereses dēļ kultūras pasākumu un vietu apmeklējumu skaits sarūk, tāpēc pašvaldībām arī nākotnē būs jādomā par dažādu kultūras iestāžu pastāvēšanu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti