Labrīt

Briselē lauksaimniecības ministri apspriedīs Ukrainas graudu ietekmi uz vietējo tirgu

Labrīt

Sporta pils dārziem piedāvā Matīsa tirgus teritoriju

Sākas Talsu novada muzeja simtgades svinības

Muzikāli pikniki un sarunas par vēsturi un šodienu – simtgades svinības Talsu novada muzejā

Atzīmējot Talsu novada muzeja simtgadi, muzeja pagalma pļavā no 25. līdz 27. jūlijam trīs vakaru garumā gaidāmi izzinoši un muzikāli notikumi.

Pašā muzejā būs apskatāma simtgadei veltītā izstāde "Simts", kas ļauj ieskatīties muzeja krājuma bagātībās un iepazīt pašus muzeja veidotājus, kā arī darbinieku veikumu dažādās pētniecības ekspedīcijās. Vienlaikus skatāma arī Vijas Zariņas izstāde "Ainavas ģenēze" un Kaspara Zariņa izstāde "12+1". 

Simtgades svinības Talsu novada muzejā
00:00 / 04:28
Lejuplādēt

Talsu novada muzejā atrodas dabas ekspozīcija, kas nav raksturīga citiem pašvaldību muzejiem, kā arī apjomīga un sabiedrībai nozīmīga ekspozīcija par novada senvēsturi un arheoloģisko pieminekļu izpētes darbiem Laidzes Lazdiņu kapulaukā, Purciema apmetnē, Talsu Vilkmuižas ezerā un Talsu pilskalnā.

Koša un bagātīga ir ekspozīcija "Ar vakardienas sauli", kas veltīta nacionālā romantisma ideju izpausmēm, kas caurvij latviešu tautas likteņgaitas, redzams, kā tautiskais stils atklājas pirmskara Latvijas Republikas laika sadzīvē arī Talsu pusē.

Muzeja ēka piederējusi barona Firksa dzimtas pārstāvjiem, tā būvēta neoklasicisma stilā, ainaviskā vietā. Par īpašo muzeja atrašanās vietu stāsta muzeja izstāžu un ekspozīciju kuratore Ziedīte Začeste: "Muzejs atrodas vienā no deviņiem Talsu pakalniem – Tiguļkalnā. Ap muzeju ir viens no Talsu pilsētas objektiem, ar ko ir vērts lepoties, ko mēs īpaši arī saudzējam, turklāt tas šogad ir ieguvis pieminekļa statusu. Pie mums atrodas dendroloģiskais parks, tā teritorijā muzejs izvērš vasaras darbību, tos pasākumus, kas notiek ārtelpā."

Muzejs svinēs simtgadi ar plašu programmu, kad vakaros muzeja pagalma pļavā notiks muzikāli pikniki un sarunas par muzeja vēsturi un šodienu, stāsta Ziedīte Začeste. Tikmēr pašā muzejā skatāmas aktuālās izstādes, arī tā dēvētais ceturkšņa priekšmets.

"Balkona zālē šobrīd redzams Talsu novada muzeja ceturkšņa priekšmets. Darbinieki izvēlas kādu priekšmetu un īpašu stāstu. Šoreiz veltījums Dziesmu svētku 150 gadiem, kas sasaucas ar muzeja simtgadi, – tās ir Ilgas Madres darinātas lellītes Latvijas novadu tautastērpos," atklāj Začeste.

Talsu novada muzejs
Talsu novada muzejs

Par godu muzeja simtgadei šobrīd Talsos apskatāma īpaši veidota izstāde "Simts", tā ļauj ielūkoties muzeja tapšanas vēsturē un rāda muzejam nozīmīgas personības, kā arī ļauj izsekot muzeja darbinieku ekspedīcijām, izveidota pat speciāla karte ar vietām, kur tās notikušas.

Talsu novada muzeja direktors Uldis Pētersons stāsta: "Muzejs 1996. gadā atgriezās savā sākotnē, kur tas ir radies. 1923. gadā Teodors Dzintarkalns raksta uzsaukumu avīzē, aicinot cilvēkus nest kultūrvēsturiskus priekšmetus, tostarp vispār skaidrojot jēdzienu – muzejs, jo skaidrs, ka muzeju skaits valstī tajā laikā ir neliels. Sākotnēji krājums ir mazs, bet tas turpina pieaugt."

Šobrīd muzeja krājumā ir vairāk nekā 200 000 priekšmetu, gandrīz puse no tiem ir foto negatīvi, stāsta muzeja krājuma nodaļas vadītāja Ona Kaudze.  Viņa norāda, ka izstāde "Simts" muzejā būs apskatāma līdz nākamā gada martam un tajā nozīmīga sadaļa veltīta muzeja ekspedīcijām, jo no 1974. līdz 1989. gadam tika veiktas vērienīgas ekspedīcijas. 

"Šajā telpā redzams, kā ekspedīcijas dalībnieki dzīvoja, uzturējās muižas ēkā, skolas ēkā kādā istabiņā. Pie sienas var redzēt fotogrāfijas, kā tas notika, kā gāja, pierakstīja atmiņas, kā tikās ar iedzīvotājiem – nodeva mantas, arī dziedāja, redzams vīrietis ar akordeonu un vecāka sieviete stāstīja savas atmiņas," ieskatu ekspozīcijā atklāj muzeja krājuma nodaļas vadītāja.

Talsu novada muzejā šobrīd izlikti arī divi krājuma skapji, lai cilvēki varētu redzēt, kā ikdienā krājumā glabājas senie priekšmeti un grāmatas.

Svinību pasākumi iedzīvotājiem būs pieejami bez maksas, savukārt muzejs būs pateicīgs par jebkura apjoma ziedojumu "Lichtenthal" tāfelklavieru restaurācijai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti