Panorāma

Floridas gubernators konkurēs ar Donaldu Trampu

Panorāma

Panorāma

Izdod grāmatu par Rundāles pils krāsnīm

Unikāla Eiropas mērogā – izdod grāmatu par Rundāles pils krāsnīm

Unikāla visas Eiropas mērogā – tā par grāmatu, kurā aprakstītas Rundāles pils krāsnis, saka tās autori. Viņiem izdevies atrast vēsturiskus dokumentus, kas liecina, kā Vīnes un Pēterburgas podnieki strādāja, lai darbnīcā Vircavā radītu zili baltos krāšņu podiņus.

Uz tiem gleznoti gan cilvēki un ainavas, gan reāli un mītiski zvēri un putni. Tagad grāmatā fotogrāfijās krāsnis skatāmas tuvplānā, un reizē tā ir skaista dāvana Rundāles pils dzimšanas dienā.

Valdas Vilītes un Laumas Lancmanes grāmatā publicēti savulaik Sanktpēterburgas un Maskavas arhīvos atrastie dokumenti, ir zināmi podnieku vārdi, materiāls, cik par to maksāts.

Grāmatas autore Lauma Lancmane stāstīja, ka krāsnis jau parasti klusi stāv istabas stūrī, kamēr visi apbrīno gleznas un mēbeles, bet te katrs podiņš ir kā mākslas darbs.

Tieši Lancmanes vadībā krāsnis atgriezās Rundālē, jo savulaik, kad pilī darbojās skola, tās nojauca un aizveda uz Rīgu.

Daudzās fotogrāfijas atklāj arī apkures sistēmas neredzamo daļu, kas apslēpta bēniņos, kur visi dūmvadi no vairākām telpām saiet kopā, un arī tās ir skaistas būves, gandrīz vai tēlnieciskas.

Grāmatas atvēršanu ne velti svinēja 24. maijā – tieši šajā dienā reiz likts pils pamatakmens.

Atbraucis arī Ernsts Johans Bīrons, Kurzemes hercoga Pētera Bīrona mazmazmazmazdēls.  Viņš novēlēja, lai "te viss paliek tā, kā ir! Te ir paradīze, viss, ko vien var vēlēties!"

Ilggadējais Rundāles pils direktors Imants Lancmanis pauda, ka vēlētos vēl vairāk uzturēt pili, vairāk papildināt ar skaistiem mākslas darbiem, lai dārzs ir vēl krāšņāks. "Un lai Rundāles pils jēdziens visas Eiropas mērogā būtu īpašs," sacīja Lancmanis.

Ar jubilejas svinībām savā ziņā tiek ieskandināta arī Rundāles pils vasaras sezona.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti