Krustpils pilī iekārtota jauna ekspozīcija baronu ēšanas kultūras iepazīšanai

Krustpils pilī iekārtota jauna ekspozīcija ar 19. gadsimta beigu un 20. gadsimta sākuma pils virtuves interjeru. Tās apmeklētājiem būs iespēja gūt ieskatu par baronu ēšanas kultūru un pavāru darba apstākļiem, apskatīt senos virtuves priekšmetus un iepazīt tā laika ēdienu receptes. Līdz ar ekspozīcijas ierīkošanu noslēdzas arī gandrīz divu miljonu eiro projekts, kura ietvaros Jēkabpilī sakārtota tūrisma infrastruktūra un izveidoti vairāki jauni pakalpojumi.

Krustpils pilī iekārtota jauna ekspozīcija baronu ēšanas kultūras iepazīšanai
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Jēkabpils Vēstures muzeja direktore Inese Berķe ieved pils telpā, kur radīts 19. gadsimta beigu–20. gadsimta sākuma pils virtuves interjers.

"Mēs atrodamies pils daļā, kura bija speciāli būvēta virtuves vajadzībām. Kāpēc tad virtuve bija tālāk mazliet no visas pils? Pirmkārt, ugunsdrošības dēļ, saprotama lieta, otrkārt, aromātu dēļ," skaidro Berķe.

Virtuves telpa ir garena, sadalīta divās daļās. Uzreiz pie ieejas ir ēdienu gatavošanas zona, ko izrāda Inese Berķe.

"Mēs redzam šeit, ka ir bijis manteļskurstenis, un tagad šeit ir iemūrēta plīts. Un radīts ir tāds iespaids ar tiem traukiem – gan gatavošanas traukiem, gan servēšanas traukiem – ka ienākot var iedomāties, kādi trauki šeit ir bijuši un kam tie ir tikuši lietoti," saka muzeja direktore. "Piemēram, šīs divas koka lāpstiņas, ar kuru palīdzību veidoja tādas sviesta bumbiņas. Biezpiena notecināšanai keramikas trauki speciāli ar caurumiņiem. Mērkrūzītes. Trauks liķierim – redziet, tāda karafe. Četru veidu liķierus ieliet, un tālāk tādai degustācijai. Iesim tālāk parādīšu, kādi arī šeit priekšmeiti!"

Inese Berķe ved pie telpas pretējā pusē esošas plīts, virs kuras izkārtoti dažādu izmēru vara katli, pie sienām piekārti un uz grīdas novietoti dažādi saimniecības trauki.

"Speciālie trauki mērcēm. Īpašais trauks zivju ēdienu gatavošanai. Šis priekšmets – tas patiesībā gluži nav virtuves priekšmets, bet tas ir gultu sildīšanai. Viņš atradās virtuvē tāpēc, ka tajā varēja ielikt siltas ogles no plīts, pēc tam varēja aiznest un sasildīt gultu, lai nebūtu auksti," stāsta Inese Berķe

Virtuves tālākajā galā ir smalkāk iekārtota zona ar tumšām koka mēbelēm.

"Kad atnāk vagars padzert tēju vai kafiju, viņš gribēja varbūt sēdēt pie smalkāka galda nekā parastie kalpotāji, un tāpēc šeit ir apaļais galds ar tamborēto galdsegu, ir neliela rakstāmpults. Mēs šeit varam redzēt arī gadsimta sākuma pavārgrāmatas," Inese Berķe atklāj, ka, parādoties iespiestām pavārgrāmatām, pavāriem bija jāmāk arī lasīt. "Viņi parasti bija pakāpīti augstāk nekā pārējie kalpotāji. Ir zināms, ka baroni Korfi ir sūtījuši uz Franciju mācīties pavārus, kuri pēc tam tad ir gatavojuši šeit tos ēdienus."

Muzeja direktore Inese Berķe ņem vienu pavārgrāmatu un lasa pilī baroniem gatavoto ēdienu nosaukumus: "Vārīti vēži ar dillēm, pupu zupa ar speķi, speķa pīrāgi. Lasām tālāk! Jēra gaļa ar balto kaperu zostu. Vai zināt, kas ir zosta? Mērce. Vārīti zemesāboli. Varētu būt kartupeļi, kā jūs domājat? Vai topinambūri varbūt. Tas man pašai ir pilnīgi pārsteigums – lasu un skatos!"

Viņa arī atzīmē, ka tolaik dienas ritms bija pakārtots ēdienreizēm: "Tādās muižās vispār laiku neskaitīja, kā mēs tagad skaitām – divpadsmit, viens , divi, trīs. Laiku skaitīja tā – brokastu laiks, pusdienlaiks, vakariņu laiks."

Lai arī Krustpils pils ir būvēta 13. gadsimtā, virtuves ekspozīcija ataino virtuvi 19. gadsimta beigās, 20. gadsimta sākumā.

"Tas nekas, ka pils ir no 1237. gada. Atjaunoti pilī ir interjeri tieši par 19. gadsimta beigām. Tāpēc, ka tas ir tas laiks, kad arī šeit patiesībā visvairāk kaut kas varētu būt palicis, jo saprotama lieta, ka ļoti maz mēs varētu dabūt traukus no 16. vai no 18. gadsimta. Un tas ir laiks, kad ir arī visgreznākie trauki, kad cilvēki ir sākuši ceļot, kad viņi jau kaut ko atved no ārzemēm. Un tad arī attīstās kulinārā lieta," skaidro Inese Berķe.

Viņa piebilst, ka trauki ekspozīcijai ir meklēti tepat Latvijā un arī pirkti ārzemēs: "Ir dažādi. Ļoti viegli negāja, ņemot vērā tos daudzos karus, kas mums ir gājuši pāri, protams, trauki nemaz tik daudz nav saglabājušies."

Viss Krustpils pils C korpuss būs veltīts ēšanas kultūrai. Te ierīkota arī mūsdienīga virtuve kulinārajām meistarklasēm un aprīkota telpa izglītojošām nodarbībām, piemēram, par galda etiķeti.

Aizvadīto trīs gadu laikā Jēkabpilī par gandrīz diviem miljoniem eiro, pašvaldībai apgūstot Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu, sakārtoti vairāki tūrisma infrastruktūras objekti un radīti jauni pakalpojumi. Tajā skaitā arī šī muižas virtuves ekspozīcija.

"Tur ir četru ēku atjaunošana," par paveikto stāsta Jēkabpils Vēstures muzeja direktore Inese Berķe. "Tātad šis C korpuss ir viena ēka, apmeklētāju centrs ir otra ēka. Mums ir muzeja brīvdabas nodaļa "Sēļu sēta". Tur ir uzbūvēta jauna amatu māja. Tā ir trešā ēka. Un ceturtā ēka ir bijusī muižas smēde, kas ir pāri gravai. Tātad, pirmkārt, četras ēkas, otrkārt, amatu mājā ekspozīcija, ekspozīcija apmeklētāju centrā, ekspozīcija šeit lejā un arī āra ekspozīcija pie smēdes."

Vēl jāsagaida tikai pāris vitrīnas, dažas norādes, un muižas virtuves ekspozīcija Krustpils pilī būs pilnībā iekārtota. Tās atklāšana apmeklētājiem paredzēta 1. jūnijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti