Panorāma

Divu darbinieku NMPD brigādes turpmāk būs biežākas

Panorāma

Panorāma

Stūra mājas saglābšanai nepieciešama prāva summa

Kultūras ministrija piedāvās valdībai lemt – atsavināt Stūra māju vai saglabāt VNĪ īpašuma tiesības

Tā sauktā Stūra māja Rīgā, kura tika izmantota kā komunistiskā režīma represīvo iestāžu darbības vieta, ir kritiskā stāvoklī. Daļu ēkas jau tagad ir aizliegts ekspluatēt un, ja nākamo pāris mēnešu laikā netiks veiktas būtiskas investīcijas – Stūra mājas muzejam nāksies durvis slēgt apmeklētājiem. Kultūras ministrijā uzsver, ka muzejam tur ir jābūt, par šaušalīgo pagātni ir jāstāsta. Bet nepieciešamo darbu izmaksas tuvojas jau miljonam eiro.

21. septembrī Tetera jeb stūra mājā satikās Saeimas izglītības komisijas, Kultūras ministrijas, "Valsts nekustamo īpašumu" un muzeja pārstāvji. Garās sarunas notiek, visiem sēžot biezās jakās. Namā ir teju tikpat vēss cik ārā, bet par apkures neesamību neviens nesatraucas. Ja pavisam drīz netiks izpildītas prasības par ugunsdrošību un netiks veikti stiprināšanas darbi pagrabā – Okupācijas muzejam telpas būs jāpamet. Saglābšanas darbiem nepieciešami teju 850 tūkstoši eiro. Un ko darīt ar pārējo ēku, kura ilgstoši stāv tukša – nav skaidrs. Vienīgais par ko visi sanākušie ir vienisprātis – Muzejam šeit jābūt. Bet muzejs aizņem mazāk nekā 10 % no ēkas.

"Šeit esmu sapratusi, ka būtiskākais ir saglabāt ekspozīciju. Līdz šim ir bijusi stīvēšanās. Vai šajā ēkā jāizvieto publiskais sektors – kāda valsts iestādes vai kapitālsabiedrības vai jāatdod atsavināšanai privātajiem," norāda Saeimas Kultūras komisijas priekšsēdētājas biedre Līga Kļaviņa (Zaļo un Zemnieku savienība).

Kultūras ministrija piedāvā divus variantus. Atsavināt īpašumu saglabājot ilgtermiņa nomas attiecības ar Okupācijas muzeju vai saglabāt namu valsts īpašumā un piešķirt nepieciešamos 847 tūkstošus eiro no Līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Ministre abus variantus piedāvās valdībā, nenorādot, kurš plāns viņas vērtējumā ir labāks.

"Tie ir divi dažādi politiskās izšķiršanās ceļi, kas ir kopīgs koalīcijas lēmums. Mans uzdevums šeit ir nodrošināt, ka muzejs var turpināt strādāt," uzsver kultūras ministre Agnese Logina ("Progresīvie").

Muzeja pārstāvji gan norāda, ka piedāvājumā īpašumu pārdot – nav pieminēta līdzekļu atvēlēšana steidzamajiem darbiem. Šādā gadījumā muzeja darbība būtu atkarīga no jaunā īpašnieka plāniem un steigas tos īstenot.

"Iepazīstoties ar citu valstu pieredzi līdzīgu, ar VDK mantojumu saistītu ēku apsaimniekošanā, secināms, ka katra no valstīm ir izvēlējusies savu pieeju," norādīja ministrijā. Lietuvā bijušajā VDK ēkā Viļņā ir iekārtots Genocīda un pretošanās izpētes centrs un Lietuvas Okupācijas un brīvības cīņu muzejs. Savukārt Igaunijā bijušā VDK ēka Tallinā ir privātīpašums. Ēkas augšējos stāvos ir dzīvokļi un ofisi, pagrabstāvā – VDK cietuma kameru ekspozīcija, kas ir Okupācijas un brīvības muzeja "VABAMU" struktūra.

KONTEKSTS:

Stūra mājas kopējā platība saskaņā ar VNĪ sniegto informāciju ir 8 552,8 m².

Ēkas daļā – 690 m2 jeb 8% no pagrabstāva un pirmā stāva –, kas ar Kultūras ministrijas rīkojumu atzīta par valsts nozīmes vēsturiska notikuma vietu, izstāžu ekspozīciju iekārtojis un apmeklētājus uzņem Latvijas Okupācijas muzejs. Pārējā ēkas daļa – 92% – netiek izmantota, atrodas avārijas stāvoklī, un tās rekonstrukcijai ir nepieciešami vismaz 21,14 miljoni eiro.

"Latvijas Okupācijas muzeja ekspozīcija Stūra mājā izveidota 2014. gadā, un tās atrašanās vēsturisko notikumu vietā ir nepārprotams vēstījums par Latvijas vēstures traģiskajiem notikumiem, ko nedrīkst aizmirst un kas ir atgādinājums ikvienam par totalitārā režīma nodarīto ļaunumu un postu," atgādina Kultūras ministrija. "Stūra māja un tajā esošās traģisko notikumu liecības ir saglabājamas nākamajām paaudzēm, attiecīgi nodrošinot, ka tiek saglabāta arī Latvijas Okupācijas muzeja darbība šajā īpašumā un tādējādi tiek saglabātas arī vēsturiskās liecības par čekas darbību Latvijā."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti