Panorāma

Praksē tiesa piemēro mazākus sodus, nekā prasa prokuratūra

Panorāma

Panorāma

Sola atrast līdzekļus Stūra mājas ekspozīcijas saglabāšanai

Kultūras ministre: Nevar būt šaubu par Stūra mājas ekspozīcijas saglabāšanu

Stūra māju, bijušo čekas cietuma ēku Stabu un Brīvības ielas stūrī, kā tūrisma objektu izlemts saglabāt arī pēc nākamā gada 7. maija, kad tam draudēja slēgšana – tā pēc tikšanās ar kultūras ministri Agnesi Loginu ("Progresīvie") Latvijas Radio paziņoja Okupācijas muzeja direktore Solvita Vība. Savukārt ministre norādīja, ka, viņasprāt, jautājums ir par finansējumu neatliekamo darbu veikšanai, lai nodrošinātu ekspozīcijas darbības nepārtrauktību, un pēc tam – par ēkas kopējo nākotni. "Lai vai kāds modelis sagaida šo ēku nākotnē, Stūra mājas ekspozīcijai tur ir jāpaliek. Par to vispār nevar būt jautājumu un šaubu," uzsvēra Logina.

Stūra māju pavasarī neslēgs
00:00 / 03:19
Lejuplādēt

Stūra mājas ekspozīcija – apmeklētāju pieprasīta

Stūra mājā piektdien ir parasta darba diena, samērā daudz tūristu, ekspozīcijas telpā viņi lasa informāciju par šo ēku, ekrānā griežas videorullītis ar ieslodzīto atmiņām. Latvijas Radio satiek tūristus no Spānijas, bet Alekss, kurš atbraucis no Anglijas, atzīst: "Apmeklējot šādu vietu, ir svarīgi iemācīties mazliet vairāk par vēsturi, tas dod tev vairāk konteksta, kad tu staigā šeit pa ielām. Tu vari saprast, kas šeit varētu būt noticis. Mēs Anglijā daudz mācāmies par savu vēsturi, bet krietni mazāk – par Baltijas. Jā, šāds muzejs ir svarīgs izglītošanai – gan viesiem, gan vietējiem. Ir labi arī, ka tas ir bez maksas, mēs gaidījām, ka būs jāmaksā."

Uzzinājis, ka tieši šajā dienā Kultūras ministrijā notiek kārtējā apspriede, vai tai būt arī pēc 7. maija, kas ir izziņots kā iespējamā Okupācijas muzeja pārraudzītās ekspozīcijas slēgšana, tūrists brīnās – tiešām? Tas taču ir tik nozīmīgs objekts.

To atzīst arī Okupācijas muzeja direktore Solvita Vība: "Interese ir ļoti liela, kovidlaikā bija kritums, bet Stūra māju šogad ir apmeklējuši 40 110 apmeklētāji."

Ēka sliktā tehniskā stāvoklī

Taču jautājums par Okupācijas muzeja ekspozīcijas "Stūra māja" aizvēršanu viesiem aktualizējās jau drīz pēc 2014. gada, kad tā vēra durvis apmeklētājiem – ēkas bēdīgā tehniskā stāvokļa dēļ. Ziemā tai nepieslēdz apkuri, biroja telpās darbinieki sildās ar sildītājiem, bet viesi stundu garo ekskursiju pavada aukstumā.

20. oktobra pēcpusdienā kultūras ministre Agnese Logina tikās ar Solvitu Vību, lai pārrunātu sasāpējušo jautājumu par finansējumu – neatliekamo darbu veikšanai Stūra mājā šobrīd nepieciešami 847 000 eiro – pagraba pārseguma remontam un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta konstatētās bīstamības novēršanai, kas saistīta ar automātisko ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēmu.

Vība jau iepriekš ir norādījusi, ka Ministru kabinetā ir iesniegts Kultūras ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums par nama tehnisko stāvokli un neatliekami veicamajiem darbiem. Tāpat ir sagatavots Ministru kabineta rīkojuma projekts par šīs summas piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Ministrija sola – finansējums neatliekamo darbu veikšanai būs prioritāte

Piektdien izdevies vienoties, ka Kultūras ministrijai šīs summas sagādāšana būs prioritāte. "Tā tiek pieprasīta, tuvākajās dienās par šo jautājumu jālemj," norādīja Solvita Vība.

Viņa skaidroja, ka apmeklētājiem atvērtajās telpās signalizācijas sistēma darbojas jau tagad, un par to neesot jāuztraucas, un arī bīstamais pagraba pārsegums ir pagalmā, kurš tagad ir slēgts apmeklētājiem. Tomēr "Valsts nekustamajiem īpašumiem", no kuriem Okupācijas muzeja biedrība īrē telpas, šīs lietas ir jārisina, un tie varēs sākt darbus, kad vajadzīgā nauda būs pieejama. Bet Okupācijas muzejam šis apsolījums ļaušot sākt darbu pie jaunas ekspozīcijas.

Kultūras ministre Agnese Logina: Stūra mājas darbība ir ārkārtīgi būtiska prioritāte
00:00 / 02:21
Lejuplādēt

Kultūras ministre Agnese Logina uzsvēra: "Šobrīd nepieciešams atrast vairāk nekā 800 tūkstošus eiro, lai nodrošinātu, ka Stūra māja var turpināt darbu pēc 7. maija. Vajadzības ir saistītas ar ēkas ugunsdrošību un iespēju ēku droši apmeklēt. Mēs no ministrijas puses un es kā kultūras ministre redzu, ka Stūra mājas darbība ir ārkārtīgi būtiska prioritāte. Mums ir jānodrošina šīs atmiņas institūcijas darba nepārtrauktība. Esmu gatava par to runāt ar valdības kolēģiem, meklējot adekvātu risinājumu. Šodien tikāmies ar Okupācijas muzeja direktori Solvitu Vību, noskaidrojām arī viņu plānus un idejas. Tālāk par šo runāšu ar valdības kolēģiem."

Ministre arī skaidroja: "Redzu, ka šis jautājums jāsadala divās daļās. No vienas puses, ir "jānodzēš ugunsgrēks" – jāatrisina situācija, kas ir saistīta ar Stūra mājas darbības nepārtrauktību. Nākamais jautājums ir saistīts ar ēkas kopējo nākotni. Bet es gribētu, ka mēs šos jautājumus neskatām vienā reizē, jo tas mums sasaista rokas. Divus gadus nav notikusi nekāda virzība, iepriekšējās idejas tika pārtrauktas, vienlaikus netika atrisināts šis jautājums pēc būtības, tāpēc šī ir vēl viena strukturāla problēma, ar ko es saskaros, kas tagad ir uz mana galda un kas ir jārisina. No manas puses – lai vai kāds modelis sagaida šo ēku nākotnē, Stūra mājas ekspozīcijai tur ir jāpaliek. Par to vispār nevar būt jautājumu un šaubu. Par pārējo ēkas piepildījumu jārunā ar "Valsts nekustamajiem īpašumiem", kas atbild par šo ēku, tātad arī ar Finanšu ministriju un citām iestādēm, kas potenciāli var iesaistīties šī jautājuma risināšanā. Esam ieskicējuši, ka šīs diskusijas ir vajadzīgas, bet pirmais uzdevums ir atrisināt tūlītējās vajadzības."

KONTEKSTS:

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta  konstatētā bīstamība Stūra mājā jeb Tetera namā jānovērš līdz 2024. gada 7. maijam. Neatliekamo darbu veikšanai šobrīd nepieciešami 847 000 eiro – pagraba pārseguma remontam un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta konstatētās bīstamības novēršanai, kas saistīta ar automātisko ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēmu.

Savukārt pilnvērtīgai ēkas ekspluatācijai un kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanai ir nepieciešami vismaz 14 miljoni eiro, kas nodrošinās tās pilnvērtīgu atjaunošanu un dzīvības atgriešanu tajā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti