Rēzeknē dzīvojošie ukraiņi rīko atbalsta pasākumu «No sirds Ukrainai»

Rēzeknē savas otrās mājas vismaz uz laiku atraduši aptuveni 300 Ukrainas bēgļu. Daudzi no viņiem Rēzeknē dzīvo jau vairāk nekā gadu un pamazām iekļaujas gan darba tirgū, gan arī vietējā kultūras dzīvē. Tajā pašā laikā ukraiņi uztur arī savas tradīcijas un kultūru. Gan rēzeknieši, gan ukraiņi bēgļi nolēmuši sarīkot atbalsta pasākumus varonīgajai Ukrainas tautai "No sirds Ukrainai".

Rēzeknē dzīvojošie ukraiņi rīko atbalsta pasākumu «No sirds Ukrainai»
00:00 / 04:25
Lejuplādēt

Rēzeknes Nacionālo biedrību kultūras namā darbadienas vakarpusē nerima rosība, jo līdzās ierastajiem mēģinājumiem notika vairāki pasākumi, kuros piedalās arī bēgļi no Ukrainas. Pirmajā stāvā aktīvi lietas ierakumu sveces. Tur darbojas gan latvieši, gan ukraiņi – visi, kas vēlas sniegt atbalstu ukraiņu tautai cīņā par neatkarību. Nu jau vairākus vakarus ukraiņi nākuši arī uz mēģinājumiem un gatavojas koncertam "No sirds Ukrainai".

Mēģinājumā uz skatuves kāpa gan pieaugušie, gan bērni. Pats mazākais Ukrainas pilsonis nācis pasaulē jau Latvijā un mēģinājuma laikā guļ ratiņos. Mazās dziedātājas apmeklē skolu Rēzeknē un mācās arī tiešsaistē Ukrainas skolā, apgūst latviešu valodu un mīl dziedāt.

Latvijas Radio uzrunātās meitenes sacīja, ka Rēzeknē cilvēki ir atsaucīgi un viņām patīk, tomēr visas grib pēc iespējas ātrāk atgriezties mājās.

Dzejniece un dziedātāja Irina Hodakivska Rēzeknē dzīvo jau otro gadu, audzina divus dēlus un aktīvi iesaistās arī kultūras dzīvē, apmeklē dažādus vietējos pasākumus.

 "Es aktīvi iesaistos Rēzeknes sabiedriskajā dzīvē, dziedu baznīcas korī, dziedot dažādos koncertos, atbalstu savu Ukrainu. Mācos latviešu valodu un esmu bezgala pateicīga Latvijas tautai. Kopš te dzīvoju, esmu apmeklējusi dažādus kultūras pasākumus, arī kultūras centrā "Gors". Man ļoti patika koncerts "Dod pieci!", ko Ukrainas atbalstam organizēja radio un Gruzijas balets. Vēl mēs bieži ar bērniem apmeklējam kinoteātri un skatāmies filmas, arī multfilmas ukraiņu valodā. Tas mūsu bērniem ir ļoti svarīgi, lai viņi nesāktu aizmirst savu dzimto valodu," pastāstīja Irina.

24. februārī – dienā, kad aprit jau divi gadi kopš Krievijas pilna apmēra iebrukuma Ukrainā, Rēzeknē notiks ukraiņu tautai veltīts atbalsta pasākums "No sirds Ukrainai".

Viena no pasākuma organizētājām Daiga Stavska dzimusi Rēzeknē, bet pēdējos 30 gadus dzīvojusi Ukrainā, strādājot reklāmas biznesā. Kopā ar vīru un vedeklu arī Daiga devās bēgļu gaitās, tikmēr dēli iesaukti Ukrainas armijā.

Daiga uzskata, ka jebkurā situācijā daudz kas atkarīgs no paša cilvēka, no viņa dzīves pozīcijas: "Tie cilvēki, kuri ir pieraduši būt aktīvi iepriekšējā dzīvē, tie nevar vienkārši sēdēt un domāt, ko darīt. Mēs arī turpinām nodarboties ar to, ko darījām Ukrainā – pasākumu organizācija, visdažādākās tikšanās, un to mēs organizējam ukraiņiem, lai viņus saliedētu. Tā arī nāca ideja organizēt pasākumu 24. februārī.

Mums ar vīru jau sen ir ideja izveidot Ukraiņu biedrību, kas palīdzēs saliedēt tos ukraiņus, kuri paliks dzīvot ne tikai Rēzeknē, bet Latgalē."

Rēzeknē dzīvojošie ukraiņi ir sagatavojuši ukraiņu tautai veltītu atbalsta pasākumu "No sirds Ukrainai" Rēzeknes Nacionālo biedrību kultūras namā. Turpat būs skatāma ukraiņu mākslinieces Lilijas Maliarovas gleznu izstāde, noritēs maskēšanās tīklu pīšanas darbnīca, kā arī akcija "Laba vēlējumi Ukrainai". Līdz 24. februārim Rēzeknes Nacionālo biedrību kultūras namā var nodot ziedojumus Ukrainas armijas karavīriem – vilnas zeķes, saldumus un kafiju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti