Kultūras rondo

Dārtas Ceriņas iespaidi pēc filmas "Marijas klusums" pirmizrādes Berlīnes kinofestivālā

Kultūras rondo

Lienes Lindes filma “Melnais samts” - pašironisks paaudzes portrets

Valmierā norisināsies 2. Starptautiskais multimediju festivāls

Ieraudzīt pilsētu digitālo tehnoloģiju gaismā. Notiks Valmieras Starptautiskais multimediju festivāls

No 26. februāra līdz 3. martam Valmierā norisināsies otrais Valmieras Starptautiskais multimediju festivāls, kura programmā šogad iekļauti mākslinieki no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Kanādas un Norvēģijas. Festivāls jau otro gadu pulcē māksliniekus, kuru darbi iedzīvojas pilsētvidē, un viņu vidū šogad ir arī jauno mediju māksliniece Līga Vēliņa un apvienības "Orbīta" pārstāvis Artūrs Punte, kuri Latvijas Radio 1 raidījumā "Kultūras rondo" sarunājās ar festivāla kuratori Martu Kontiņu.

Jauno mediju mākslinieki Līga Spunde, Līga Vēliņa, Alvis Misjuns un Lauris Taube festivālā piedalīsies ar papildinātās realitātes mākslas darbiem dažādās pilsētas vietās, tematiski pievēršoties gan Valmieras pilsētvides izziņai, gan kultūrvēstures aspektiem. Tie ir mākslas darbi publiskā telpā, kas ar digitālo tehnoloģiju palīdzību veido saspēli ar apkārt esošo un ļauj ieraudzīt pilsētu pavisam citā gaismā.

Kontiņa skaidroja, ka festivāla ideja nākusi no vēlmes padarīt tehnoloģijas un multimedijus demokrātiskākus un parādīt sabiedrībai, cik dažādi un patiesībā vienkārši tie ir lietojami ikdienā.

"Vēlme bija mazināt barjeras, bailes un šķēršļus par to, ka virtuālā vai papildinātā realitāte šķiet kaut kas ļoti tāls, bet patiesībā tas ir tepat mums apkārt.

Ar dažādām mākslas formām, kultūras pieredzēm mēs to varam rādīt, pieredzēt un pēc tam, kad tas nonāk mūsu ikdienā, kā lietotājam tās bailes vairs nav, jo mums ir bijusi kultūras pieredze, kur esam sapratuši – jā, tas ir tas, kas ir mums apkārt," pastāstīja festivāla kuratore.

Māksliniece Līga Vēliņa atklāja, ka multimedijiem pievērsās, Liepājā studējot jauno mediju mākslu un Mākslas akadēmijā mācoties vizuālo komunikāciju. Šobrīd Vēliņa studē doktorantūrā, ir pievērsusies tehnoloģiju pētniecībai un uzsvēra, ka tehnoloģijas ir kļuvušas par cilvēka realitātes paplašinājumu, ko veido, piemēram, viedierīces, ko izmantojam ikdienā.

"Festivālā māksliniekiem tas ir izaicinājums. Mums ir Līga, kurai ir liela pieredze ar dažādām tehnoloģijām, bet ir tādi mākslinieki, kuri ikdienā strādā tradicionālākās formās.

Festivāls kļūst par platformu eksperimentiem un kaut kā jauna meklējumiem.

Tās nav tikai tehnoloģijas, bet arī jaunas sadarbības, jo ir mākslinieki, kas tradicionāli ir vizuālās mākslas mākslinieki, bet multimediju festivāls viņiem pirmo reizi ļauj strādāt ar skaņu," atklāja Kontiņa.

Multimedijs pēc formas un būtības ir dažādu žanru starpdisciplināra savienība, tāpēc tas ļauj māksliniekiem izpausties ļoti dažādi, skaidroja festivāla kuratore.

Apvienība "Orbīta" (Semjons Haņins, Artūrs Punte, Vladimirs Svetlovs, Sergejs Timofejevs) īpaši festivālam radījusi dialoģisko gaismas instalāciju pilsētvidē "Parādības blakus", kas būs multimediāls priekšmetu priekšnesums, ko izspēlē divi nepareizi novietoti automobiļi, kas savstarpēji sarunājas.

"Mums būs tekstā balstīta instalācija, divas mašīnas, kuras uztveram kā aktierus, kuri izpilda mūsu lugu. Tas, no vienas puses, ir saistīts ar mūsu iepriekšējo teātra pieredzi un izpratni par aktiermākslu – jo mazāk aktiermākslas, jo labāk tekstam. Līdz ar to, mūsuprāt, automobiļi vislabāk piestāv tekstu izpildīšanai, viņi vienkārši apmainās ar frāzēm, viņi neko netēlo, ir tādi, kā tos radījām," pastāstīja "Orbītas" pārstāvis Punte.

Instalācijas "Parādības blakus" pamatā ir teksts, kuru koprakstīšanas metodē radījuši visi četri apvienības pārstāvji.

"Mediju māksla ne vienmēr nozīmē to vismūsdienīgāko, var paņemt ļoti vecu mediju un atklāt tajā kaut kādas jaunas īpašības.

Līdz šim mēs strādājām ar radio aparātiem vai ar analogām tehnoloģijām," skaidroja Punte.

Māksliniece Linda Vēliņa veidos paplašinātās realitātes darbu Vecpuišu parkā, kurā apspēlēs ciparu astoņi kā bezgalības zīmi un veidos astoņas skulptūras, kuras būs kā veltījums astoņiem vecpuišiem, kuri savulaik parku izveidojuši. "Interesantākā daļa ir tas, ka šīs skulptūras darbojas arī kā mūzikas instruments, katrai skulptūrai ir sava skaņa, kas pārklājas viena ar otru. Skatītājs var spēlēt mūzikas instrumentu papildinātajā realitātē," atklāja māksliniece. Vēliņas veidotās skulptūras būs pieredzamas tikai digitāli, caur viedierīcēm.

Kontiņa pastāstīja, ka festivāla ietvaros tiks veidotas arī ekskursijas gidu pavadībā, kas interesentus nogādās pie dažādiem mākslas darbiem un vienlaikus iepazīstinās un skaidros multimedijā veidotos darbus.

Multimediju mākslinieka Mārtiņa Dāboliņa un komponista Džeikina Pusona (Jachin Pousson) veidotā instalācija ar performances elementiem "Teleempātija" ļaus ielūkoties reālā laika smadzeņu procesos. Mākslinieki trīs dienu garumā – no 29. februāra līdz 2. martam – Valmieras Pārgaujas Valsts ģimnāzijas bijušajā peldbaseinā sevi pakļaus 27 dažādām pieredzēm ar mērķi noskaidrot, vai emocijas, ko mēs izrādām ar sejas ekspresijām, ir tādas pašas, kā mēs jūtamies iekšēji. Skatītāji varēs vērot performances un projekcijas ar abu mākslinieku smadzeņu darbību reāllaikā.

Šogad festivālā veidota arī īpaša mākslas un izglītības programma jauniešiem, kuras ietvaros radīti pieci jaundarbi, kas multimediju valodā runā par aktuālām tēmām – dabas aizsardzību, ķermeņa brīvību, paaudžu konfliktiem u.c. "Šo projektu sākām ar mērķi izzināt to, kas ir šīs tēmas, ko jaunieši grib pieredzēt kultūrā. Mums bija skaļš uzsaukums, vai jauniešiem vispār vajag kultūru un vai viņi to meklē. Pagājušā gada pavasarī vairākās tikšanās reizēs izkristalizējās vairākas tēmas, tostarp dabas aizsardzība, paaudžu konflikti, arī personīgāki jautājumi," atklāja Kontiņa. Festivāla ietvarā izveidoti vairāki darbi, kas skars tieši šīs jauniešiem aktuālās tēmas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti