Dienas ziņas

Ķīnas prezidents nākamnedēļ Maskavā tiksies ar Putinu

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Kuldīga gaida lēmumu par pilsētas iekļaušanu UNESCO mantojuma sarakstā

«Visas prasības izpildītas». Kuldīga gaida lēmumu par iekļaušanu UNESCO mantojuma sarakstā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Visas prasības ir izpildītas, nu atliek tikai gaidīt komitejas lēmumu," tā par iekļūšanu UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā saka Kuldīgas nominācijas veidotāji.

ĪSUMĀ:

  • Gatavošanās iekļaušanai UNESCO mantojuma sarakstā sākās 2003. gadā.
  • Latvija Kuldīgu mantojuma sarakstam pieteica 2021. gadā.
  • Kuldīga - pasaulē vienīgā vieta, kur visvairāk saglabātas pilsētvides liecības no Kurzemes un Zemgales hercogistes laikiem.
  • UNESCO lēmumam bija jābūt pērn, bet to aizkavējuši ģeopolitiskie apstākļi.
  • Tagad lēmums gaidāms septembrī.

Ceļš uz to vairāk nekā 20 gadu garumā palīdzējis apzināt un saglabāt senās vecpilsētas vērtības un sevi pasaulei pieteikt kā vienīgo vietu, kurā visvairāk saglabātas liecības par Kurzemes-Zemgales hercogistes laiku.

Lēmumu komiteja plāno pieņemt septembrī.    

Arhitekti Anita un Aldis Orniņi stāstīja, ka sākums Kuldīgas ceļam uz UNESCO pasaules mantojuma sarakstu sākās 2003. gadā.

Kuldīga
Kuldīga

Tolaik Anita bija viena no komandas, kas ķērās klāt arī nominācijas pieteikuma veidošanai. Cik liels darbs ir priekšā, nevarēja iedomāties neviens.

Pat viena no grāmatām par jau sarakstā esošām pilsētām, kas bija iedota kā paraugs, šķitis grūti izpildāms uzdevums.

"Kaut vai redzot, kāda ir Beļģijā Brige, kāda, teiksim, Zviedrijā Visbija un vēl, kur mēs esam bijuši, tad likās – nu nē, mums te ir vēl ko darīt un darīt, un darīt," atzina Anita Orniņa. Bet pēc vairāk nekā 20 gadu darba zinātniskie pētījumi vairs nav vienā rokā noturami.

Piemēram, par arhitektūru un pilsētbūvniecību, par laikiem, cilvēkiem un ainavu, par Kuldīgu un hercogisti pasaulē, bet paša pieteikuma drukātā versija ir vairākas apjomīgas grāmatas.

Un tās līdz pieteikuma vērtētājiem aiznes ziņas par padarīto – par izveidotu mantojuma pārvaldības sistēmu, apbūves noteikumiem, par sabiedrības izglītošanu un iesaisti, par izveidotām restaurācijas atbalsta programmām, apliecinot, ka Kuldīga ir gatava nosargāt pasaulē vienīgo vietu, kurā visvairāk ir saglabātas pilsētvides liecības no Kurzemes un Zemgales hercogistes laikiem – tieši šai laikā Kuldīga uzplauka un ieguva ietekmi arī starptautiskā mērogā.

Tā kā hercogiste pastāvēja vairāk nekā divsimt gadu, tā veidoja pilsētu daudz ilgāk nekā Krievijas ietekme vai Latvijas Republikas pastāvēšanas laiks.

Komitejas lēmumam bija jābūt jau pērn, bet to aizkavējuši ģeopolitiskie apstākļi.

"Sagaidām septembrī ļoti spraigu mēnesi. Vienā mēnesī, vienā vietā, tas būs Saūda Arābijā, notiks abas Pasaules mantojuma komitejas sesijas. Gan tā, kurai bija jābūt pagājušajā gadā, gan tā, kurai jābūt šogad, kas, protams, ir milzīgs izaicinājums," sacīja UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika.

Savukārt Kuldīgas novada pašvaldības būvvaldes vadītāja Jana Jākobsone teica, ka visvairāk gaidīts starptautiskās pieminekļu un mantojuma vietu ekspertu atzinums, "ko mēs saņemsim sešas nedēļas pirms šīs pasaules mantojuma komitejas sesijas, varētu būt jūlija beigas, augusts. Ekspertu atzinums ir par pamatu Pasaules mantojuma komitejas lēmumam".

KONTEKSTS:

Latvija UNESCO Pasaules mantojuma sarakstam Kuldīgu nominēja 2021. gadā. Šai sarakstā Latviju šobrīd pārstāv Rīgas vēsturiskais centrs un Strūves ģeodēziskais loks.

UNESCO Pasaules mantojuma saraksts ietver pasaules nozīmīgākās kultūras un dabas mantojuma vietas, kurām piemīt īpašas nozīmes universāla vērtība. Pašreiz Pasaules mantojuma sarakstā iekļautas 1121 vietas, kas atrodas 167 pasaules valstīs. Tās ataino cilvēka radošā gara meistardarbus, kā arī unikālas pasaules dabas vietas, kam piemīt īpaša estētika, bioloģiskā daudzveidība vai savdabīga mijiedarbe ar pasaules kultūru attīstību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti