Dienas ziņas

Pakistāna izraidīs afgāņu patvēruma meklētājus

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Iemūrēta kapsula Rakstniecības un mūzikas muzejā

Iemūrēta vēstījuma kapsula jaunajā Rakstniecības un mūzikas muzeja mājvietā

Rakstniecības un mūzikas muzejs ilgstoši bijis bez pastāvīgas ēkas, bet piektdien, 6. oktobrī, Vecrīgā, Mārstaļu ielas 6 mājas pagrabā iemūrēta laika kapsula ar muzejā gaidāmās ekspozīcijas autoru darbiem. Muzeju plāno pabeigt nākamgad, taču apmeklētājiem tas durvis vērs 2025. gadā, kad svinēs muzeja simtgadi. 

Ekspozīcija "Prokrastinācija un radīšana" būs par to, ko vēsta tās nosaukums — prokrastināciju un radīšanu latviešu mākslinieku dzīvēs. Ideja ir nevis rādīt autoru labākos darbus, kā ierasts, bet runāt par procesu un grūtībām tajā.

Izstādes koncepcijas autore Una Rozenbauma norādīja, ka ekspozīcijas mērķis ir iedvesmot: "Mēģinām iedvesmot jebkuru cilvēku, kurš šai ekspozīcijai izies cauri. Saprast, ka katrs var aizķerties un katram var neizdoties vai neizdoties ar pirmo reizi, vai gribēties darīt kaut ko citu. Tas nenozīmē, kas jūs esat netalantīgs, bet tieši otrādi – mēs iesakām mēģināt vēlreiz."

Ekspozīcijas manifests, mākslinieku eseja, dziesmas "Gaismas pils" notis un muzeja vēstījums par ekspozīcijas tapšanu piektdien tika ievietoti kapsulā un iemūrēti pagraba sienā. Ēkā ir piecas stāvu zonas. Plānots, ka pagrabstāvā būs rotaļu un spēļu zona bērniem, pirmajā stāvā būs laikmetīgie objekti, otrajā un trešajā stāvā būs stāsts par latviešu literātiem un mūziķiem, un ceturtais stāvs būs veltīts mūzikas baudīšanai un radošajai meditācijai.

Rakstniecības un mūzikas muzeja direktore Iveta Ruskule norādīja, ka ēka gan būs par mazu, lai atklātu visu latviešu nacionālo rakstniecības un mūzikas mantojumu:

"Tādēļ mēs esam veidojuši tādu koncepciju, lai ik pa laikam šos pārstāvētos autorus vai artefaktus varētu arī mainīt."

Mūzikas instrumentu eksponēšanai un mūsdienu aktuālajām izstādēm muzejam būs nepieciešamas vēl papildu telpas. Topošajai muzeja ēkai ir daļēji pabeigta fasādes rekonstrukcija un restaurācija, nomainīts jumts un inženierkomunikācijas. Atlikuši darbi iekštelpās – sienu, grīdu, kāpņu un citi iekštelpu uzlabojumi.

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes locekle Jeļena Gavrilova pastāstīja, ka

būvniecības procesa gaitā atrasti vairāki vēsturiskie artefakti. Tas arī paildzinājis būvniecības procesu.

"Kad bija pabeigts [darbs] ar artefaktiem, tad sākās karš Ukrainā, tad radās jautājums par sadārdzinājumu," skaidroja Gavrilova.

Mārstaļu ielas 6 ēkas atjaunošanas kopējās izmaksas veido aptuveni piecus miljonus eiro. Atjaunošanas darbus saskaņā ar "Arhitektu birojs Krasts" projektu veic AS "UPB".

VNĪ ēku Mārstaļu ielā 6 raksturojis kā izcilu baroka – klasicisma laikmeta vecpilsētas apbūves pieminekli: "Tās plānojums ir saglabājies no 1905. gada, ir vēl dzīvi mūru fragmenti no 17. gadsimta, koka kāpnes pārstāv 19. gadsimta beigu amatniecības skolu, jumta konstrukcija ir tapusi 17. gadsimtā."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti