Vai zini?

Vai zini, ka dejotājai Aisedorai Dunkanei ir saistība ar Latviju?

Vai zini?

Vai zini, ka Bukaišu muižā atradās tādas pašas skulptūras kā Ziemas pilī Pēterburgā?

Vai zini, kurš latviešu trimdas autors ir intervējis slavenus Holivudas aktierus?

Vai zini, kurš trimdas autors ir intervējis Švarcenegeru, de Vito un citas Holivudas zvaigznes?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

"Aizgājām vēl uz Forumu (ar Bošu). (..) Nekā prātīga nebija. Divertisments šausmīgs. Kāda tur "skaistule" Brano nospiedza kā nesmērēti vāģi, pieceldamās uz pirkstu galiem, kad ņēma augstos toņus. Vācu Tiroles dziedātāji-dejotāji pilnīgi cūkas. Tāds vecis dejojot sper ar kājām vecenei kleitu gaisā utt. Riebīgi. Komēdija gan bija interesanta – Harolds Loids. No smiekliem var plīst." Tā 1924. gada 24. aprīlī savā dienasgrāmatā raksta trimdas rakstnieks Anšlavs Eglītis, kurš lielu daļu savas dzīves aizrāvies ar kino.

Vai zini?

Latvijas Radio 3 ciklā "Vai zini?" kultūrpētnieki, vēsturnieki un citi eksperti skaidro dažnedažādus terminus, vēsta par interesantiem artefaktiem un neparastām idejām.

Jau jaunībā, vēl dzīvojot Rīgā ar vecākiem, Eglītis regulāri apmeklē Rīgas kinoteātrus un redzēto apspriež gan ar draugiem, gan tēvu. Laika gaitā viņam veidojas pašam savs redzējums par kino pasauli, savs analīzes veids: pēc diviem gadiem lasāms nule minētais piemērs par Haroldu Loidu...

Dzīvojot Amerikas Savienotajās Valstīs, par vienu no Eglīša hobijiem kļūst alpīnisms.

Interesanti, ka tieši alpīnisms viņu arī ieved kino industrijā, jo Eglītis kalnos kāpj kopā ar savu paziņu – dakteri Pēteri Vegeru, kurš ir pietuvināts Holivudas kino industrijai un ar laiku secina, ka Eglītis varētu kļūt par kino žurnālistu.

Anšlavs Eglītis un Džons Travolta
Anšlavs Eglītis un Džons Travolta

Rezultātā Anšlavs Eglītis kļūst par Holivudas ārzemju preses apvienības biedru un satiek daudzus vēl mūsdienās ļoti populārus kino talantus: Silvestru Staloni, Arnoldu Švarcenegeru, Džeinu Fondu, Deniju de Vito, Džonu Travoltu, Tomu Krūzu, Džesiku Lānžu...
 

Laika gaitā Anšlavs Eglītis secina, ka viņam vajadzētu izdot kādu krājumu ar iespaidiem, kas sakrājušies par Holivudu, kino industriju un filmām. Grāmatā "Ekrāns un skatuve" varam lasīt šos iespaidus, taču jāmin, ka rakstu par filmām Eglītim bija pie trim tūkstošiem...

Anšlavs Eglītis un Toms Krūzs
Anšlavs Eglītis un Toms Krūzs

"Tā ir sabiedrība, kurā neviens nekam netic un tomēr visi pārtiek no pasakām. Kur visi liekuļo un tomēr cer kļūt bagāti, pārdodot savu sirsnību. Holivudu visi nonicina, bet katrs vēlas tai piederēt," secinājis Eglītis.

Nav zināms, vai Eglītis, intervējot slavenības, atklājis, ka pats ir rakstnieks. Taču viņa daudzajās piezīmju grāmatiņās atklājas, ka gan ar aktieriem, gan režisoriem viņš runājis par dažādiem filmu veidošanas aspektiem, cenšoties izprast arī aktieru personības, psiholoģiju, režisora darbu. Viņš tam visam piegājis no personiskā aspekta.

Anšlavs Eglītis un Alfrēds Hičkoks
Anšlavs Eglītis un Alfrēds Hičkoks

Piemēram, 70. gadu intervijā ar slavenās filmas "Anakonda" režisoru Džonu Voitu Eglītis piezīmējis gan režisora personīgi kritiskos brīžus filmēšanas laikā ne tikai saistībā ar "Anakondu", bet arī citām filmām. Piemēram, kovboju filmu sakarā rakstījis, ka Voits juties depresīvs šo filmu uzņemšanas laikā, bet vienā brīdī ir ļoti jauks teikums, ka "Voitam ir patīkams smaids".

Anšlavs Eglītis bija ļoti labs cilvēku vērotājs, un laika gaitā šo talantu viņš bija īpaši izkopis.

Rakstniecības un mūzikas muzeja krājumā pieejamas daudzas fotogrāfijas ar aktieriem, ko Anšlavs Eglītis saticis. Kāpēc to ir tik daudz?
 
Izrādās, fotogrāfijas bijis īpašs apliecinājums darba devējam – kā pierādījums, ka viņš patiešām ar šiem cilvēkiem sēdējis pie viena galda...
Šodien līdzīgā situācijā mēs ņemtu telefonu, lai kopā ar slavenību uzņemtu pašbildi, bet tolaik uz tikšanos nāca līdzi fotogrāfs, kurš iemūžināja īpašos sastapšanās brīžus.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti