Upīša muzejā atklās filmas «Pie bagātās kundzes» jubilejai veltītu izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Andreja Upīša memoriālajā muzejā 10.septembrī plkst.15.00 tiks atklāta izstāde “Pie bagātās kundzes – 50”, kas veltīta kinorežisora Leonīda Leimaņa izcilās mākslas filmas apaļajai jubilejai. Filma tapusi pēc Andreja Upīša romāna "Smaidoša lapa” motīviem.

2019.gada septembrī aprit precīzi 50 gadu kopš kinorežisora Leonīda Leimaņa (1910–1974) izcilās melodrāmas “Pie bagātās kundzes” nonākšanas Latvijas kinoteātros. Filma ir plaši atpazīstama vairāku paaudžu skatītāju lokā, taču reti kurš ir pamanījis, ka tā veidota pēc Andreja Upīša (1877–1970) romāna “Smaidoša lapa” (1937) motīviem. Rakstnieka romāns filmā atdzīvojies ar precīzu laikmeta raksturojumu un spilgtiem tēliem, savukārt pati Leonīda Leimaņa interpretācija ir saglabājusi neatkārtojamu 30.gadu dzīves stila sajūtu.

Par godu filmas apaļajai jubilejai Andreja Upīša memoriālais muzejs piedāvā iespēju atskatīties gan uz Upīša oriģināldarba tapšanas niansēm, gan uz tā interpretāciju latviešu kino, kā arī atklāt Oļģerta Kurmja pseidonīma noslēpumu un iepazīties ar rakstnieka Andreja Upīša daiļrades posmu pagājušā gadsimta 20.–30.gados.

“Viņš (A.Upīts) ārkārtīgi spilgti apraksta cilvēku attiecības un tēlu domas procesu, vidi, situāciju, laikmetu raksturojošas detaļas. Upīts ar vārdu it kā glezno, radot tēla filozofiski emocionālo lādiņu un ainas plastisko zīmējumu. Tāpēc man gribas teikt, ka Upīts ir ļoti kinematogrāfisks rakstnieks,” – tā režisors Rolands Kalniņš.

Izstādē izmantoti A.Upīša memoriālā muzeja, Rakstniecības un mūzikas muzeja un Rīgas Kino muzeja krājumu materiāli.

Izstāde skatāma līdz 2020.gada janvārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti