Tokijā izstāda Če Gevaras uzņemtus foto ar Hirosimas atomsprādziena upuriem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šogad aprit 50 gadi kopš leģendārā un pretrunīgi vērtētā Kubas revolucionārās partizāņu kustības dalībnieka Ernesto Če Gevaras nāves. Tokijā, kur šajās dienās piemin Hirosimas kodolbombardēšanas upurus, atklāta Če Gevaras radītu fotogrāfiju izstāde, kur fiksēti Hirosimas atomsprādziena upuri.

Leģendārā personība Ernesto Če Gevara, kas īstenoja Kubas diktatora Batistas režīma gāšanu un iedvesmoja līdzīgu partizānu kustību rīkošanu citviet pasaulē, pēc nāves kļuva par pretošanās varai simbolu visā pasaulē.

Japānā, kas šajās dienās piemin Hirosimas atomsprādziena upurus, Če Gevara viesojās pusgadu pēc diktatora Batistas režīma gāšana. Viņš vēstulē savai sievai pēc redzētā rakstījis, ka Hirosimas iznīcināšana vairo viņā vēlēšanos turpināt cīņu par mieru. 

“Skatoties uz viņa fotogrāfijām un portretiem, man rodas iespaids, ka viņš ir bijis sirds silts cilvēks," vērtēja kāda izstādes apmeklētāja.

Vienā no fotogrāfijām Če Gevara fiksēts Tanzānijā, pozējot sava laika pašportertam jeb, kā tagad saka, pašiņam, ar uzstādītu kameru un taimera palīdzību. Tobrīd viņš redzams, maskējies ar platmali un brillēm.

Jau ziņots, ka 1945. gadā, Otrā pasaules kara laikā, ASV nometa atombumbu Japānas pilsētā Hirosimā, nogalinot apmēram 140 tūkstošus cilvēku. Trīs dienas vēlāk vēl vienu bumbu nometa Japānas pilsētā Nagasaki. Šajā atombumbas sprādzienā dzīvību zaudēja vismaz 74 000 jeb gandrīz trešā daļa no Nagasaki iedzīvotājiem. 

Daudzi vēsturnieki norāda, ka plašie postījumi piespieda Japānu piecas dienas pēc Nagasaki bombardēšanas padoties, tādā veidā izbeidzot Otro pasaules karu. Savukārt citi uzskata, ka atomieroču pielietošana bija pārāk šausminoša, nogalinot arī civiliedzīvotājus, un nevajadzīga, jo Japāna jau bija kara nomocīta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti