Kultūras ziņas

Koklētāju ansamblis "Balti" - labākie pasaulē

Kultūras ziņas

Dailes teātra jaunā sezona

Rainis un Aspazija mūsdienās

Tapusi filma par Raini un Aspaziju mūsdienās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Televīzija (LTV) Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas gadā prezentē režisores Lindas Oltes un scenārija autora Arno Jundzes kopdarbu “Jānis. Elza. Mīlas grāmata”. Filmu LTV1 demonstrēs 11.septembrī plkst. 19.25.

Režisore Linda Olte un scenārists Arno Jundze Raiņa un Aspazijas dzīves mirkļus transformē mūsdienās. Divi dzīvi, mūsdienīgi cilvēki, kuriem ir kopīgs skatījums uz pasauli un savstarpējās attiecības.

"Runāt par kaut ko senu, lai to saprastu mūsdienu cilvēki mūsdienu vidē,  ir ļoti sarežģīti, un man liekas, ka viens veids, kā to var izdarīt, ja tu paņem šo seno informāciju un pēc tam to pārnes uz tiem izteiksmes līdzekļiem, kas mums visiem ir saprotami," skaidro LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle.

"Viņi darbojas mūsdienās tādā mūsdienu vidē, viņi ir mūsdienu cilvēki, un varbūt tas ir arī atgādinājums tam, ka viņu idejas arī šodien ir ļoti mūsdienīgas un dzīvas," stāsta scenārija autors Arno Jundze.

Aspazijas lomu filmā atveido aktrise Madara Botmane un režisore Margo Zālīte, bet Raiņa tēlā ir iejuties aktieris, režisors un mūziķis Jānis Znotiņš. Filmas mūsdienīgo uzstādījumu režisore Linda Olte nosapņojusi. Viņa domā, ka filmas vizuālo stilistiku viņai nodiktējis pats Rainis.

"Rainis uzskatīja, ka viss pirms viņa piedzimšanas, pilnīgi viss, kas vēsturē ir vispār, ir noticis tāpēc, lai viņš varētu atnākt un viņam būtu sagatavota vieta, tā kā es domāju, ka tikpat labi, ja tas būtu šodien, viņš to teiktu par šodienu," spriež režisore Linda Olte.

Lielāko daļu dzīves Rainis un Aspazija ir pavadījuši šķirti. Viņus šķīra izsūtījums, cietums, sanatorija. Kad abi beidzot kopā aizbrauca uz Šveici, attiecības izvērtās katastrofā, jo literāti viens ar otru nespēja sadzīvot plecu pie pleca. Neraugoties uz grūtībām un Raiņa sānsoļiem, abi rakstnieki tomēr pavadīja kopā līdz mūžu pēdējai dienai.

"Domas, kas viņiem bija, bija pietiekami lielas un būtiskas, un tikpat labi mūsu vidū varētu būt kāds Rainis un Aspazija, kas lieto datoru, bet arī viņu domas var būt tikpat lielas un būtiskas," saka Rozentāle.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti