Rīta Panorāma

Intervija ar Ojāru Ēriku Kalniņu

Rīta Panorāma

Zoom intervija ar Uģi Nasteviču

Turpinās vēsturiskas daudzsēriju filmas "Emīlija. Latvijas preses karaliene" uzņemšana

Spēcīgā sieviete. Ieskats filmas «Emīlija. Latvijas preses karaliene» uzņemšanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Vēsturiskā daudzsēriju filma “Emīlija. Latvijas preses karaliene” vēstīs par preses brīvību un spēcīgas sievietes lomu 20. un 30. gadu Latvijas sabiedrībā, vienkopus pulcējot izcilus aktierus, četrus režisorus Kristīni Želvi, Andi Mizišu, Dāvi Sīmani un Gintu Grūbi (dokumentālā daļa).

Pandēmijas laiks pat radījis brīvākas iespējas filmēt slavenajā Emīlijas Benjamiņas mājā Krišjāņa Barona ielā un opernamā. 

Filmas stāsts sešās spēlfilmas sērijās un vienā dokumentālā sērijā aptvers laika periodu no Emīlijas Benjamiņas izdotā žurnāla “Atpūta” pirmsākumiem aizvadītā gadsimta 20. un 30. gados līdz pat viņas bojāejai Sibīrijā. Filma parādīs tā laika Latvijas košo sabiedrību.

Viens no filmas režisoriem Gints Grūbe, kurš filmā atveidos arī Aleksandru Čaku, pastāstīja: “Mūsu pamatstāsts notiek “Jaunāko Ziņu” un “Atpūtas” redakcijā. Tajā ne tikai mainās politiskās paaudzes, bet arī tiek sagatavota visa šī Latvijas vēsturiskā traģēdija. Tā nenotiek ārpus “Jaunāko Ziņu” redakcijas sienām, tā savā ziņā notiek tur.”

Aizvadītā gadsimta 30. gadi ir vizuāli skaists laiks. Filmas māksliniece Kristīne Jurjāne katru filmēšanas vietu veido autentisku, viņa pastāstīja: “Tas, kā es to izdarīju, ir faktiski gandrīz viens pret vienu kā tajā laikā. Kad Ulmanis nāca uz operu, viņa prezidenta balkons šādi tika greznots. Viņš sēdēja gandrīz vai tāda paradīzes dārza vidū – puķes un sakrauti visādi zaļumi virs orķestra bedres. Kaut kas neiedomājams.”

Galveno lomu filmā – Emīliju Benjamiņu – atveido aktrise Guna Zariņa. Viņas vīru Antonu Benjamiņu – Juris Bartkevičs, kurš atzinās: “Viens no skaistākajiem brīžiem pagājušajās nedēļās bija, kad mēs abi divi ar Emīliju, tā apķērušies, skatāmies pa Benjamiņu mājas logu, un vienu gadu pēc Ulmaņa nākšanas pie varas Rīgā notiek milzīgs salūts, un mēs saprotam, ka būs grūti ar šo prezidentu, viņš kaut kā nemīl bagātus cilvēkus.”

Daudzsēriju filmas “Emīlija. Latvijas preses karaliene” galvenais operators ir Andrejs Rudzāts. Pirmizrāde plānota 2021. gada rudenī, bet 2022. gadā seriālu izrādīs Latvijas televīzijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti