Sieviešu dienā – sieviešu kino! Aicina projekta «F-Rated» veidotāji un «Kino Bize»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

"Latvijā pēdējos gados atdzimst Starptautiskās sieviešu tiesību dienas atzīmēšana 8. martā, tomēr lielākoties tajā pazūd uzsvars uz to, ko sievietes patiešām veikušas, – piemēram, radījušas lielisku mākslu," raksta projekta "F-Rated" veidotāji, aicinot sadarbībā ar "Kino Bize" svinēt šos svētkus triju dienu garumā, no 8. līdz 10. martam skatoties brīnišķīgas un neparastas sieviešu veidotas animācijas, dokumentālās un spēlfilmas.

Šī jaukā notikuma idejas autore ir Agnese Logina, kura ir arī šī festivāla projekta vadītāja. Ideja par to, ka skatītājiem Latvijā vajadzētu parādīt sieviešu veidotās filmas, saliekot kopā gan animācijas, gan dokumentālās, gan spēlfilmas, turklāt filmu parādē ietverot gan latviešu autores, gan pasaulē nozīmīgas režisores, radusies pirms pāris gadiem, tāpat kā pārliecība, ka šo filmu izrādīšanai atbilstošākā vieta būtu "Kino Bize".

Runājot par festivāla nosaukumu, "F-Rated" filmu dienu kuratores Ieva Lange un Ieva Viese-Vigula stāsta, ka jau no paša sākuma gribējies, lai tas būtu kaut kas jautrs.

Vienā brīdī Agnese Logina atgādinājusi, ka kino aprindās eksistē definīcija "F-Rated", ar ko tiek marķētas filmas, kuras veidojušas sievietes…

Īsi par zināmo

1909. gada 28. februārī Amerikā pirmoreiz tika svinēta Nacionālā sieviešu diena, ko organizēja Amerikas sociālistiskā partija. 1910. gada augustā Kopenhāgenā Starptautiskās sociālistiskās sieviešu konferences ietvaros, amerikāņu sociālistu iedvesmotas, vācu aktīvistes Luīze Cīca un Klāra Cetkina ierosināja ik gadu atzīmēt Starptautisko sieviešu dienu, kuras galvenais mērķis būtu aktualizēt dzimumu līdztiesības, kā arī sieviešu balsstiesības vēlēšanās. 1914. gadā Vācijā pirmoreiz Starptautiskā sieviešu diena notika 8. martā, dienā, kad to svinam joprojām...

Festivāla "F-Rated" rīkotājas atzīmē, ka arī Latvijā arvien biežāk tiek minēts vārds "feminisms",  un vairāki šādas ievirzes pasākumi notiek  pirmo reizi – piemēram, "LadyFest". Tas viss ir kopīgas idejas un entuziasma rezultāts.

Kādēļ gan jārīko īpaši sieviešu veidoto filmu festivālu – tās ir tik vājas, ka jāizrāda maksimāli labvēlīgos apstākļos tādā kā rezervātā, vai arī to skatīšanās ir īpaša? Festivāla rīkotājas uzsver – tāpēc, lai pievērstu uzmanību!

Vēsturisku un citu iemeslu dēļ sieviešu klātbūtne kinoindustrijā un arī atbalsts viņu veidotajām filmām patiesi ir mazāks. Gluži tāpat kā ikviens varēs nosaukt savu mīļāko režisoru-vīrieti, bet citādi ir ar režisori-sievieti.

"F-Rated" programmā iekļautas gan pašmāju, gan ārzemju režisoru veikums – šie kinodarbi runā par sievietes lomu sabiedrībā, par seksualitāti, dzimumu līdztiesību vai arī par to, kāda izskatās pasaule sievietes acīm dažādās vecuma grupās.  

Piektdien, 8. martā, atklājot festivālu, Latvijas pirmizrādi piedzīvos filma "Sedermazohisms", kuras režisore ir autortiesību anarhiste Nīna Peilija.

"Sedermazohisms"
"Sedermazohisms"

Tas ir izklaidējošs kino piedzīvojums – ļoti krāšņs, dekoratīvs, sava veida popūrijs, rokopera. Festivāla rīkotājas skaidro, ka filma ir ļoti spēcīgs stāsts, kurā režisore runā par ļoti personisku pieredzi, augot ebreju jūdaisma kontekstā, par to, kā tas viņai licis justies un domāt par pasauli.

Šāda filma, kas tik spēcīgi runā par paša vērtībām, ir labs veids, kā uzsākt šo sarunu festivālu un pajautāt, kas tad ir tas, kam mēs tiešām ticam, par ko mēs domājam, kas ir mūsu vērtības.

Pirms šīs filmas būs arī saruna ar Lolitu Tomsoni, kura ļoti labi pārzina kultūras kontekstu, kas ir jūdaistiskās, kristīgās un feministiskās domas sadursmes punkts, un Līvu Zolneroviču, kura savukārt akadēmiski un nopietni pievērsusies nekomerciālās kultūras pētīšanai.

Kadrs no filmas "Sedermazohisms"
Kadrs no filmas "Sedermazohisms"

8. marta vakarā būs skatāma animācijas īsfilmu programma, kurā ir izceltas trīs animācijas režisores – Martina Skarpelli (Itālija), Signe Baumane (Latvija/ASV) un Kintisa Lundgrēna (Igaunija).

Signes Baumanes animācijas kino
Signes Baumanes animācijas kino

Sestdienā, 9. martā, pievērsīsies dokumentālajam kino – kopā ar Tatjanas Božičas filmu "Laimīgi mūžīgi mūžos" tiks rādītas arī latviešu sieviešu-dokumentālistu veidotās filmas. Latviešu dokumentālo filmu seansā būs iespēja redzēt režisores Unas Celmas dokumentālo īsfilmu "Olu kundze" (2000), kā arī Elitas Kļaviņas debijas filmu "Zorjana Horobraja", kas tikko piedzīvojusi pirmizrādi uz Latvijas ekrāniem. Latviešu dokumentālo filmu seansu pavadīs saruna ar kino veidotājām.

Kadrs no Elitas Kļaviņas filmas "Zorjana Horobraja"
Kadrs no Elitas Kļaviņas filmas "Zorjana Horobraja"

"F-Rated" kino dienu noslēgumā 10. martā, spēlfilmām veltītajā dienā, "Kino Bize" gaidāms īpašs Alises Zariņas debijas filmas "Blakus" seanss kopā ar radošo komandu.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Pēc "Blakus" būs skatāma vācu režisores Zilkes Endersas filma "Šēnefeldes bulvāris" par pusaudzes dzīvi Berlīnē.

Kadrs no filmas "Šēnefeldes bulvāris"
Kadrs no filmas "Šēnefeldes bulvāris"

Festivāla pēdējā filma būs leģendārās režisores Kiras Muratovas "Astēniskais sindroms".

Kadrs no filmas "Astēniskais sindroms"
Kadrs no filmas "Astēniskais sindroms"

Filmu seansus papildinās gan tikšanās ar filmu veidotājām, gan sarunas ar "F-Rated kino dienu" kuratorēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti