Labrīt

Raidorganizāciju asociācijai bažas par Plakana atbilstību NEPLP locekļa amatam

Labrīt

Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncerts - noturīga mūzikas dzīves tradīcija

Februārī gaidāma Armanda Zvirbuļa daudzsēriju filmas "Krimināllieta iesācējam" pirmizrāde

Sarežģītie deviņdesmitie un to sekas šodien. Par seriālu «Krimināllieta iesācējam» stāsta režisors Zvirbulis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pēc nepilna mēneša pirmizrādi piedzīvos Armanda Zvirbuļa daudzsēriju filmas "Krimināllieta iesācējam" pirmās sērijas. Ar tām atklās nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" norises kinoteātrī "Splendid Palace". Filma balstās Andra Kolberga kriminālromāna motīvos. Tās centrā ir kādas sievietes slepkavība, kas notiek uz 90. gadu sarežģītā laika fona, bet kuras saknes iesniedzas krietni senākā pagātnē, vēl dziļos padomju laikos. Vēstot par pagātni, filma izgaismo arī šodienu, palīdzot labāk ieraudzīt, kas mūs izveidojis tieši tādus, kādi esam šobrīd.

Filmas galvenā varone ir Natālija Laukjāne jeb vēlāk Nata Nolle, kuru atšķirīgos dzīves posmos atveido divas aktrises. Pavisam jauniņo Natu spēlē Valmieras teātra aktrise Diāna Krista Stafecka, bet jau nobriedušākā vecumā viņas lomā iejūtas Madara Zviedre.

Filmas tagadne ir 1995. gads, bet tās notikumi atkāpjas laikā līdz pat 1968. gadam.

Krimināldrāmai ir trīs galvenās līnijas, tās raksturo režisors Armands Zvirbulis: "Trīs galvenās līnijas – šī Natas Nolles, Natas Laukjānes dzīve līdz pat savai nāvei 1995. gadā. Tad ir jaunais policists, izmeklētājs Aldis Kārkliņš, kurš izmeklē viņas nāves apstākļus. Un trešā līnija ir Latvijas cittautietis, kriminālnoziedznieks, profesionāls kramplauzis, kurš ir iznācis no cietuma pēc 10 gadu ieslodzījuma citā valstī, nesaprotot, kur ir nonācis un kā tagad dzīvot, bet ir jātiek galā."

Filmu veidojusi starptautiska komanda, tā ir kopprodukcija ar Lietuvu un Krieviju, līdzās pašmāju aktieriem ansamblī darbojas arī kolēģi no Ukrainas, Armēnijas, Lietuvas un Krievijas, viņu vidū ukraiņu kinozvaigzne Aleksejs Gorbunovs.

90. gadi kā nesena vēsture kinodarbos ienāk vēl visai reti, bet Armands Zvirbulis to uzskata par unikālu laiku mūsu valsts vēsturē, jo tolaik mēs ārkārtīgi īsā laika nogrieznī izdzīvojām tik daudz pārmaiņu, cik normāli notiek gadu desmitos. Tas bija interesantu personību, lielu iespēju, bet arī ļoti bīstams laiks.

Tas atstājis pēdas arī šodienā, un viens no filmas galvenajiem jautājumiem arī būs – kas ir veidojis Latviju tādu, kāda tā ir šodien? Armands Zvirbulis stāsta: "Droši vien, ka mums ir svarīgi saprast, kāpēc mēs dažādās situācijās pieņemam šādus vai savādākus lēmumus, no kā mēs baidāmies, kas mums patīk, kāpēc mēs esam tādi? Mēs bieži vien sev arī pārmetam kādas lietas, slimojam ar tādu nepilnvērtību, bet visam ir savi iemesli.

Es domāju, ka jaunajai paaudzei, kas ir pasargāta no šīs bēdīgās pagātnes, viņiem arī būtu jāsaprot, kāpēc vecāki un vecvecāki ir brīžam neizprotami, kāpēc kādas lietas dara šādi vai tādi, vai par tām nerunā."

Lai atklātu Latviju laika posmā no 60. līdz 90. gadiem, filma tika uzņemta ļoti dažādās vietās – Jūrmalas sanatorijā "Dzintarkrasts", kur vēl bija saglabājies padomju laika interjers, Bulduru Dārzkopības vidusskolā, Nacionālās operas un baleta ēkā, Grīziņkalnā, Brasā un citur.

Latvijas Radio pie filmas veidotājiem viesojās aizvadītā gada aprīlī Andreja Upīša muzejā, kas bija pārtapis par 60. gadu komunālo dzīvokli, kurā mitinājās arī galvenā varone Nata kopā ar savu mammu un vectēvu, kura lomā iejutās Uldis Dumpis, kurš stāstīja: "Es esmu viens atvaļināts sarkanarmijas ģenerālis, kas ir bijis latviešu strēlnieks. Vēl man ir jātiekas ar vienu pionieru pulciņu, kas nāks klausīties manus stāstus par varonīgajiem pilsoņu kara gadiem. Vēsture ir vēsture, tā vienmēr ir svarīga, un tā ir jāzina. Es tikai savos gados tagad secinu, cik ārkārtīgi ātri mēs daudz ko aizmirstam, iedomājamies, ka bija savādāk, un atrast to īsto taisnību, kā tad bija, ir diezgan sarežģīti."

Darba procesā filmai pamainījies nosaukums, sākotnēji tas bija "Meklējiet sievieti", tagad – "Krimināllieta iesācējam" –

skaidro režisors Armands Zvirbulis: "Pirmais āķītis ir tāds, ka, ja skatītāji gaida Andra Kolberga romāna ekranizāciju, tad tomēr mums tas stāsts būs pēc motīviem. Tāpat likās, ka arī laiks ir mainījies un šis slavenais franču teiciens, kas bija ļoti populārs 80. un 90. gados – "meklējiet sievieti", ka tam vairs šodien varētu nebūt tāda aktualitāte. Arī pats stāsts ir bišķi mainījies, tā akcenti ir pamainījušies, tāpēc tā mēs izšķīrāmies, jā."

Ar krimināldrāmas "Krimināllieta iesācējam" pirmo divu sēriju pirmizrādēm tiks atklāta nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" programma 24. februārī kinoteātrī "Splendid Palace".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti