Kultūras ziņas

Latviešu rakstu pinums jostās un grozos

Kultūras ziņas

Iespēja uzvilkt latviešu mākslu

Rīgas Kinomēnesis uzņem apgriezienus

Rīgas Starptautiskais kino festivāls izziņojis filmu programmu un sāk biļešu tirdzniecību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls izziņojis filmu programmu un sāk biļešu tirdzniecību. Festivāla laikā no 2. līdz 12. decembrim 139 seansos būs iespēja noskatīties vairāk nekā 150 latviešu un Eiropas jaunāko un aktuālāko filmu, kā arī nozīmīgu kino darbu retrospektīvu. Filmu skaitā iekļuvušas gan Eiropas Kinoakadēmijas balvai virzītas filmas, gan nacionālā filmu festivāla balvai “Lielais Kristaps” nominētās filmas un Panorāmas skate.

"No 27. novembra "Biļešu servisa" kasēs nopērkamas kinobiļetes uz gada grandiozāko kino notikuma – Rīgas Starptautiskā kino festivāla filmām. Detalizēta filmu programma publiskota festivāla mājaslapā rigaiff.lv.

Vairākas Latvijas filmu pirmizrādes

Ievērības cienīgs ir fakts, ka Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) laikā notiks vairāku Latvijas filmu pirmizrādes. Viena no tām ir arī festivāla atklāšanas filma – Herca Franka pirms vairāk nekā desmit gadiem iesāktās filmas "Baiļu Robeža" pirmizrāde, filmu pabeigusi līdzrežisore Marija Kravčenko.

Citu vietējo filmu pirmizrāžu sarakstā – režisora Didža Eglīša “Vēsā mierā”, Staņislava Tokolova “Mazliet ilgāk”, Ivara Zviedra “Homo Ludens”, Latvijas pirmizrādes – Jurģa Krāsona “Seja”, Lizetes Murovskas “Vakars uz ezera” un Veras Glagoļevas “Divas sievietes”.

Pirmizrādi piedzīvo arī Vladislava Ščepina filma "Svina migla vai man grūti atzīties mīlestībā".

Festivāla īpašais seanss 5. decembrī būs veltīts Nacionālā filmu festivāla “Lielais Kristaps” balvas par mūža ieguldījumu Latvijas kino mākslā laureātiem režisoram un operatoram Ivaram Seleckim un montāžas režisorei Maijai Seleckai ar filmu "Nāc lejā, bālais mēness", kurai šagad aprit 20 gadi. Savukārt Kaņepes Kultūras centrā būs skatāma studentu filmu programma.

Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) īpašie seansi:

  • 2. decembris plkst. 19.00, kinoteātra “Splendid Palace” Lielā zāle - Riga IFF atklāšanas filma (pirmizrāde) – “Baiļu robeža”, 2014, režisors Hercs Franks un Marija Kravčenko,
  • 5. decembris 18.30, kinoteātra “Splendid Palace” Mazajā zālē – seanss par godu Lielā Kristapa balvas par mūža ieguldījumu saņēmējam Ivaram Seleckim. Programmā –“Nāc lejā, bālais mēnes!”, 1994,
  • 9.decembris 19.45, kinoteātrī “K.Suns” – Arvīdam Krievam 70. Filma “Fotogrāfija ar sievieti un mežakuili”.

Riga IFF latviešu filmu pirmizrādes:

  • 2. decembris plkst 19.00, kinoteātra “Splendid Palace” Lielā zāle - "Riga IFF" atklāšanas filma (pirmizrāde) – “Baiļu robeža”, 2014, režisors Hercs Franks un Marija Krevčenko,
  • 3. decembris plkst. 19.00, kinoteātra “Splendid Palace” Lielajā zālē – “Vēsā mierā”, Latvija, 2014, režisors Didzis Eglītis (pirmizrāde)
  • 7. decembris plkst. 18.30, kinoteātra “Splendid Palace” Mazajā zālē – “Mazliet ilgāk, Latvija”, Latvija, 2014, režisors Staņislavs Tokolovs (pirmizrāde)
  • 10. decembris plkst. 17.00, kinoteātra “Splendid Palace” Lielajā zālē – “Divas sievietes”, Latvija, Krievija, 2014, režisore Vera Glagoļeva (pirmizrāde)

Spēcīgas "Lielā Kristapa" filmas

No 2. līdz 11. decembrim "Riga IFF" ietvaros Nacionālais filmu festivāls “Lielais Kristaps” piedāvā ikvienam interesentam noskatīties pēdējo divarpus gadu laikā veidotās Latvijas filmas.

Kinoeksperti jau atzīmējuši - gan konkursa, gan panorāmas filmu programma šogad būs ļoti spēcīga. Festivāla laikā Latvijas filmas skatīsies “Lielais Kristaps” žūrija un piešķirs balvas.

11. decembrī notiks festivāla apbalvošanas ceremonija, kuras tiešraide vērojama arī LTV.

Savu vērtējumu par filmām varēs sniegt arī skatītāji, gan balsojot uzreiz pēc filmu seansiem, gan internetā portālā delfi.lv. Kā festivāla īpašais jaunums ir skatītāju balva "Lielais Kristaps" arī kādai no labākajām Eiropas filmām.

Līva Ulmane un viņas jaunākā filma

"Riga IFF" goda viešņa Līva Ulmane uz festivālu atvedusi savu jaunāko filmu režisores statusā “Jūlijas jaunkundze” un teiks īsu uzrunu arī pirms filmas seansa 11. decembrī, bet dienu vēlāk - 12. decembrī slavenā aktrise būs satiekama diskusijā, kuras laikā atbildēs arī uz skatītāju jautājumiem.

Par godu Līvas Ulmanes un Ingmara Bergmana sadarbībai mūža garumā Rīgas Starptautiskais kino festivāls sadarbībā ar Norvēģijas Filmu institūtu piedāvā arī izstādi “Līva un Ingmars”, kas kino “Splendid Palace” apskatāma jau no 2. decembra.

Krievijas dokumentālās filmas

Tikpat interesanta solās būt arī Krievijas prestižākā dokumentālo filmu festivāla "ArtDocFest" uz Latviju atvestā programma "ArtDocFest/Riga".

Festivāls pazīstams ar savu brīvdomību un atklāto vēršanos pret Krievijas oficiālo politiku (šī iemesla dēļ 2014. gadā Krievijas Kultūras ministrija atteikusi festivālam finansējumu), taču festivāla pārstāvji cerīgi raugās nākotnē arī Eiropas virzienā un šogad sākuši sadarbību ar Rīgas Starptautisko kino festivālu.

Šogad Rīgā viesosies "ArtDocFest" direktors, režisors Vitālijs Manskis, kas atvedis pērnā gada starptautiski ievēroto filmu “Caurule”. Rīgā ieradīsies arī vairāki citi "ArtDocFest/Riga" programmā izrādīto filmu režisori. Latvijas skatītāji seansos varēs klātienē satikt režisoru Madinu Mustafinu pirms viņa filmas “Vēl mazliet, draņķi!”, Romanu Bondarčuku ar filmu “Maskava-Kijeva” un režisoru Mēli Muhu, kas "Riga IFF" ierodas ar filmu “PMR”.

"Riga IFF" filmu seansi, pirms kuriem notiek tikšanās ar filmu veidotājiem:

  • 4.decembrī plkst. 18.00 kinoteātrī "K.Suns" filma “PMR”, tikšanās ar režisoru Mēli Muhu, Filmu programma “Artdocfest/Riga”,
  • 5. decembrī 19.45 kinoteātrī "K.Suns" filma “Caurule”, tikšanās ar režisoru, kino festivāla Artdocfest prezidentu, Vitāliju Manski; Filmu programma “Artdocfest/Riga”,
  • 6. decembrī 18.00 kinoteātrī "K.Suns" filma “Maskava-Kijeva”, tikšanās ar filmas veidotāju Romanu Bondarčuku; Filmu programma “Artdocfest/Riga”,
  • 6. decembrī 19.30 kinoteātrī "K.Suns" filma “Vēl mazliet, draņķi!”, tikšanās ar režisori Madinu Mustafinu;Filmu programma “Artdocfest/Riga”,
  • 7.decembrī "Kino Citadele"  16.30 filma “Trusēna brauciens pie spalvu karaļa”, tikšanās ar režisoru Esbenu Toftu Jakobsenu; "Riga IFF" Ziemeļvalstu bērnu un jauniešu filmu programma,
  • 10.decembrī 20.00 kinoteātrī "K.Suns filma “Drosme nogalināt”, tikšanās ar filmas veidotājiem Igoru Lingu un Aigaru Graubu,
  • 11. decembri 17.00 kinoteātra “Splendid Palace” Lielajā zālē filma “Jūlijas jaunkundze”, tikšanās ar filmas režisori Līvu Ulmani.

Bērnu un jauniešu filmu programma

Ļoti nozīmīga pie Holivudas ražojumiem pieradušo Latvijas jaunāko skatītāju kino gaumes dažādošanai rādās būt "Riga IFF" Ziemeļvalstu bērnu un jauniešu filmu programma. Arī uz šīm filmu Latvijas pirmizrādēm būs ievērības cienīgi viesi. Piemēram, Esbens Tofts Jakobsens, kas izrādīs savu filmu “Trusēna brauciens pie spalvu karaļa”.

Izrādīšanai Rīgā atlasītās filmas ir iemantojušas atzinību kā starptautiskajā festivālu vidē. Tā, piemēram, viena no zīmīgākajām programmas lentēm ir zviedru rakstnieka un pazīstamā režisora Lūkasa Mudisona jaunākā filma “Mēs esam labākās!”, kas tika izvirzīta Eiropas Kinoakadēmijas balvas nominācijai. Tāpat programmā arī viena no mūsdienu Islandes zīmīgākā režisora Ragnara Bragasona jaunākāfilma “Metāliste” un Somijas izvirzītā kandidāte Oskaram - Ulrikas Bengtas “Māceklis”.

Pirmo reizi uz vietējiem kinoekrāniem būs skatāma arī Dānijas un Jaunzēlandes kopražojumā tapusī, vizuāli izsmalcinātā pieaugšanas drāma “Ziloņa smagumā”, kas tapusi Larsa fon Trīra dibinātajā filmu studijā Zentropa.

Latvijas kinovēstures robežpārkāpēji 

Filmu festivāls “2 Annas” parūpējies arī par pērn Eiropas Kinoakadēmijas balvai nominēto īsfilmu programmu un lielisko filmu izlasi - Latvijas kinovēstures robežpārkāpēji – pirmie, drosmīgākie, radošākie un pārgalvīgākie, katrs savā laikā. Programma Latvijas robežpārkāpēji ir veidota kā ieskats Latvijas kinovēstures desmitgadēs, katrā no tām atrodot kādu izcilu parādību, kas tobrīd satricinājusi laikabiedru apziņu ar revolucionāriem meklējumiem formā vai saturā, ideoloģijas vai morāles jautājumos.

Jau vēstīts, ka pirmā Rīgas Starptautiskā kino festivāla ietvaros LKA Rīgas Kino muzejs 6. decembrī kino „Splendid Palace“ (Elizabetes ielā 61) piedāvā īpašu notikumu – filmu programmu, ko izveidojis Britu Filmu institūts, raksturojot tipisku 1914. gada kino seansu.

"Riga IFF" īpašie notikumi: 

  • no 2. decembra līdz 31. janvārim, kinoteātra “Splendid Palace” foajē – Riga IFF goda viesei veltītā fotoizstāde “Līva un Ingmars” sadarbībā ar Norvēģijas Filmu institūtu,
  • 6. decembris, plkst. 13.00 – 18.40 – Rīgas Kino muzejs piedāvā programmu “Kino 1914”. Tiks izrādīts kino, ko skatījās pirms 100 gadiem un tieši tā, kā pirms simt gadiem – ar dzīvo apskaņojumu un bez noteiktiem seansu laikiem,
  • 11. decembris – Jana Erika Holsta grāmatas “Stārķa lidojums pār priežu mežu” atvēršana. Jau no 2. decembra grāmata par īpašu festivāla cenu būs pieejama festivāla info centrā, kinoteātrī "Splendid Palace",
  • 12. decembrī plkst. 12.00, kinoteātra “Splendid Palace” Lielajā zālē – interesentu un skatītāju tikšanās ar "Riga IFF" goda viesi Līvu Ulmani.

Ar filmu industriju saistītā programma

Par Rīgas Starptautiskā kino festivāla industrijas sadaļu rūpējas Nacionālais kino centrs un filmu festivāls “2 Annas”. 

"Riga Meetings" ir Nacionālā Kino centra piedāvājums decembra kino aktivitāšu ietvaros  - lekciju un meistarklašu cikls kino profesionāļiem un studentiem, kā arī ikvienam interesentam.  Pasākuma ietvaros tiks demonstrēta arī filmu programma.

"Riga Meetings" notiks no 9. līdz 13. decembrim Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un kinoteātrī "Splendid Palace".

9. decembrī Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē aizsāks Igaunijas un Lietuvas spēlfilmu skate. 10.decembrī LNB notiks FIPRESCI konference Latvijas nacionālais kino Eiropas kino kontekstā, kurā piedalīsies vadošie filmu teorētiķi, šajā datumā tiek atklāts arī Riga Meetings meistarklašu cikls profesionāļiem. Ar lekciju par jaunāko tehnoloģiju izmantošanu kino LNB 11. decembrī  uzstāsies viens  nozīmīgākajiem inovatoriem un Eiropas autorkino pārstāvjiem – vācu režisors Vims Venderss.

Savukārt "European Script Meeting" 10. - 14. decembrī Rīgā pulcēs starptautiskus kinoscenāristus, režisorus un producentus, lai jaunos filmu projektus ievirzītu ceļā uz iespējamiem nākotnes kopražojumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti