Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Rūdolfu Kalvānu

Rīta Panorāma

Intervija ar Mišelu Tirēnu

Intervija ar Sandiju Semjonovu un Andžeju Reiteru

Raidījuma «Neatklātā Sēlija» veidotāji: Šodien būvējot Brīvības pieminekli, tajā būtu piecas zvaigznes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ceļojumā uz Sēliju no 12. marta vedīs jauns LTV raidījums, kurš centīsies atklāt šī novada kolorītu un cilvēku iekšējo un ārējo pasauli, kas veido Sēlijas identitāti. Raidījuma “Neatklātā Sēlija” veidotāji Sandijs Semjonovs un Andžejs Reiters LTV raidījumā “Rīta Panorāma” atklāja, ka viņus pašus pārsteidzis šis reģions, par kuru pārējā Latvijā zinot salīdzinoši maz.

“Pirmatklājēja sajūta” – tā raidījuma “Neatklātā Sēlija” veidotājs Andžejs Reiters raksturoja savu pieredzi, strādājot pie raidījuma. Tomēr viņa kolēģis Sandijs Semjonovs piebilda, ka “tik traki” gluži neesot bijis. Viņš arī norādīja – ja šodien tiktu būvēts Brīvības piemineklis, tajā būtu jābūt piecām zvaigznēm, jo Sēlija būtu piektā.

Sēlija ir teritorija, ko apdzīvo sēļi, novads, kas atdzimis tikai pēc Latvijas neatkarības atgūšanas. Savā laikā bijis pie Kurzemes, vēlāk pievienots Zemgalei, bet padomju gados – pie Latgales.

Raidījumā liels uzsvars likts uz kultūru un cilvēkiem, atklāja veidotāji. Viņi atzīmēja:

“Ļoti daudz jaudīgu cilvēku nākuši no Sēlijas – sākot ar Raini, Jaunsudrabiņu, Akurateru, ne tikai rakstnieki, arī vēsturnieki, mākslinieki.”

“Angliski to varētu nosaukt par “road movie”,” par raidījuma formātu stāstīja Semjonovs. “Tāds kulturāls “ceļa piedzīvojums”.”

Semjonovs un Reiters raidījumā nebūs aizkadra intervētāji, bet gan aktīvi līdzdalībnieki.

Pašus autorus raidījuma veidošanas laikā visvairāk pārsteigusi cilvēku izdoma. Reiters atklāja: "Par tiem pašiem arbūziem. Es nezināju, ka viņu tik daudz. Kad mēs veikalos redzam arbūzus, tas, visticamāk, ir no Sēlijas. Tāpat ar vīnogām.

Tad, kad ir grūtāki apstākļi, cilvēki ir ar ārkārtīgi lielu izdomu apveltīti. Tas mani pārsteidza, jo es par viņiem nezināju.”

Raidījums “Neatklātā Sēlija” no 12. marta ceturtdienās pulksten 20.00 skatāms LTV1 un REPLAY.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti