Pirmizrādīs režisores Ievas Ozoliņas dokumentālo filmu par māsām, kas pēc adopcijas meklē viena otru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

3. martā pulksten 19.00 kinoteātrī "Splendid Palace" festivālā "Artdocfest/Riga" norisināsies režisores Ievas Ozoliņas dokumentālās filmas "Mana māte – valsts" pirmizrāde. Filma ir intriģējošs un emocionāls stāsts par galvenās varones Unas četru māsu meklējumiem, kuras bērnībā šķirtas adopcijas rezultātā, informēja filmas pārstāvji.

Ideja par filmu iesākās 2017. gadā, kad režisore satika galveno varoni Unu, kura bija apņēmusies atrast savu adopcijas ceļā šķirto māsu. Una bija pirmā persona, kura izmantoja Latvijas likumdošanas izmaiņas un bez tiesas procesa atguva savu dzimto identitāti. Līdz ar savu atgūto vārdu, no arhīva materiāliem viņa uzzināja, ka kopumā viņas ir 4 māsas, skaidroja filmas autori. "Kopumā uzstādītais mērķis bija ļoti sarežģīts, jo institucionālā ceļā Unai savas māsas atrast nebija iespējams. Meklējumi norisinājās gan Latvijā, gan Amerikā, gan Krievijā. Bija pamats domāt, ka vecākā māsa tika adoptēta uz ārvalstīm, tāpēc aicinājums sociālajos tīklos bija iztulkots 32 valodās un tika plaši pārpublicēts gan Latvijas, gan Krievijas medijos. Līdz ar Krievijas mediju iesaisti, tika atrasta vecākā māsa. Māsu meklēšana kļuva par Unas galveno mērķi, un filmēšanas grupa dzīvoja viņas emocijām līdzi. Unas sarežģītais ceļojums rosinās mūsos pārdomas par likuma un indivīda pretnostatījumu," atklāja veidotāji.

Režisores mērķis nav kritizēt adopciju, bet gan uzdot jautājumu par to, ko nozīmē vientulība un dzimtās identitātes dzēšana. Tās galvenā tēma ir asins balss, identitāte un emocionālā vajadzība pēc piederības, uzsvēra filmas autori.

Adoptācijas likums visos laikos ir bijusi smaga tēma. Unas māsu meklējumi notika vairāk nekā divu gadu garumā, kas nebija viegls ceļš ne Unai, ne filmēšanas komandai. Lai nepievērstu lieku uzmanību māsu meklējumiem, kas tos varētu apgrūtināt, projekts plašākai auditorijai tika prezentēts tikai filmēšanas beigu posmā.

Režisore Ieva Ozoliņa iepriekš zināma ar filmām "Mans tēvs banķieris" un "Dotais lielums: mana māte", kura ieguva balvu pasaules vadošajā dokumentālo filmu festivālā IDFA. Filma "Mana māte – valsts" ir emocionāli satricinošs darbs, kurš simboliski noslēdz triloģiju par ģimenes saišu būtiskumu.

Filma top ar Latvijas Nacionālā kino centra atbalstu un tas ir kopražojums starp Latvijas studiju "FA Filma" un Islandes studiju "Re Publik",  filmas operators Mārcis Slavinskis, filmas producente Madara Melberga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti